Енот полоскун

Єнот полоскун

розміщено в: Єноти - Procyon | 0

Єнот полоскун – (латиною Procyon lotor). Живе на великих Північноамериканських лісових просторах та прибережній зоні, а також у містах та селах. Це хижак , здатний адаптуватися до будь-яких умов.

Відео про єнота полоскуна

Єнот полоскун

Про єнота полоскуна – хитрого і спритного одинака кажуть, що він здатний навіть відкривати дверні ручки. Сучасний хижак схожий на своїх прабатьків, які населяли планету 250 тисяч століть тому. Тільки унікальна здатність виживати і бути невибагливим в харчуванні дозволила тварині оселитися в різних біотопах Північної Америки.

Смугастий єнот в основному віддає перевагу самотності, будучи активним тільки на заході сонця. Запальність хижаків впливає на відносини в сім’ї, тому жорстокі бійки між членами групи є частим явищем. Найбільш агресивні сутички серед двох сімей, що зустрілися, що пускають у хід міцні зуби і гострі пазурі.



Про єноту полоскуна кажуть, що він не тільки сміливий, але й не боїться присутності людей. І це правда, його постійно спостерігають біля будівель, готелів, кемпінгів і будинків. Звірятко знаходить притулок для денного відпочинку в покинутих сараях, гаражах та маловідвідуваних підвалах.

Єнот полоскун проявляє активність або спить взимку, залежить від місць проживання: на півночі Америки хижак впадає в сплячку, запасаючись жиром протягом 8 місяців, а на півдні він не спить протягом року.

Цуценята єнота полоскуна

9 -ти денні дитинча абсолютно безпорадні і тиснуться в купку. У цьому віці у них на мордочці ще немає типової чорної

Полігамни – так говорять про єнота полоскуна, це означає, що в одного самця кілька партнерок для їх запліднення. У самки ж, навпаки, завжди один і той самий партнер. Період шлюбних ігор зазвичай минає лише взимку, у деяких випадках він захоплює і всю весну.

Єнот полоскун своє гніздо зазвичай облаштовує не тільки в дуплах, але під корінням, або ж печерах, де і приводить потомство. Через 270 днів з моменту запліднення народжуються цуценята єнота полоскуна. 21 день дитинчата сліпі і постійно потребують опіки матері. Але до дев’ятого тижня лактаційний період припиняється, щенята єнота полоскуна підростають і переходять на тверду їжу.

Самець не бере участі у вихованні нового покоління, поклавши всі обов’язки на матір. Вона вчить їх як самостійно добувати собі їжу, а й уникати зустрічей зі смертельно небезпечними ворогами. Кугуар і рись – дикі кішки, завжди пам’ятають про єнота полоскуна та його дитинчат, із задоволенням полюючи на молодняк.

Коли цуценята єнота полоскуна поруч, самка завжди уважно стежить за місцевістю і у разі небезпеки попереджає їх, а при необхідності, агресивно та самовіддано вступає у бійку. Попереджені діти у разі небезпеки знаходять тимчасовий притулок на дереві. Хоча деякі сім’ї хижаків розлучаються вже восени, багато цуценят першої зими від матері не йдуть.



Що їсть єнот полоскун

Деякі єноти, особливо вирощені в неволі, часто перед тим, як з'їсти їжу, полощуть її у воді

Від води єнот полоскун далеко не йде, а навпаки прагне завжди залишатися поруч. У раціон входять не тільки риби і жаби, але і прісноводні ракоподібні, черепахи. Вириті з піску черепаші яйця – улюблені ласощі тварини. У густих прибережних порослях полюють лише на гризунів – польівок і хом’яків, ондатр або мускусних щурів.

Не тільки вода та узбережжя є місцем полювання. Шкідник, так кажуть про єнота полоскуна жителі районів, де мешкає хижак. Він проникає в курники, розоряє гнізда промислового птаха, завдає шкоди полям, переважно кукурудзяним. Лише не знайшовши поблизу полів та води, звірятко шукає їжу в лісі, полюючи на дощових хробаків та личинок, комах та гнізда з яйцями чи пташенятами. При можливості поїдає ягоди, горіхи та фрукти.

Цуценята єнота полоскуна, як і дорослі особини, тільки перебуваючи поблизу населених пунктів, шукають корм на міських звалищах, а на вулицях перекидають сміттєві контейнери. Як і примати, тварина використовує передні лапи при вживанні їжі. Єнот полоскун стирає або промиває їжу перед вживанням.

 

Єнот полоскун і людина

Про єнота полоскуна кажуть, що він здатний без зусиль відчиняти двері

Про єнота полоскуна кажуть, що його хутро найдорожче серед усіх диких звірів, що мешкають на Північному Американському континенті. Тому полювання на них велося ще давно. У ХІХ столітті вироблена шкірка хижака в Америці служила платіжною одиницею. Але завдяки плодючості та виживанню неконтрольоване винищення тварини не спричинило різкого зниження чисельності популяції.

Цуценята єнота полоскуна часто стали залишатися самі після загибелі матері, тому їх відловлювали і продовжували розводити в неволі заради цінного хутра, не тільки в Європі, а й у Росії. Завдяки цьому «втікачі» із зооферм обжилися на нових землях та розвинули великі популяції.

Цікаві факти про єнота полоскуна

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Про єнота полоскуна кажуть, що він здатний без зусиль відкривати двері завдяки чіпким пальцям.< /p>

У 1955 році на екрани вийшла кінострічка про Деві Крокета, у якого був головний убір з хутра єнота полоскуна з хвостом, саме такий стиль покриву став модним у той період.

Вигляд, до якого відноситься хижак, називається «lotor» – «той, хто полоще». Він має таку назву тому, що єнот полоскун перед їдою, швидше за все, систематично промиває її водою.

Смак м’яса тварини схожий на філе ягняти.

Як виглядає єнот полоскун

Енот полоскун

Звірятко, як і тхір, завжди може постояти за себе, при необхідності, пустивши в хід гострі зубки.



Спритний і юркий, він здатний добути практично будь-яку їжу.

ВЕЛИЧИНА

Зріст: становить від 45 до 75 см. Хвіст: коливається від 20 до 40 см. Вага: перед сплячкою досягає 22 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ

Можливість спаровуватися: у самок настає у річному віці, і 2-х – у собак. Шлюбні ігри: проходять у зимовий період і можуть затягуватися до червня. Виношування: 2-2,5 місяці. Цуценят в посліді: 1-7, в середньому 3-4.

ОБРАЗ ЖИТТЯ

Звичаї: самотній мисливець. Раціон: всеїдний, перевага віддає зерну та горіхам, плодам та відходам продуктів харчування, рептиліям та комахам. Доживає: до 10 років, іноді довше.

РОДИЧНІ ВИДИ

Кінкажу та коаті найближчі родичі. До подібних видів відносять Procyon cancrivorus – єнота ракоїда і Bassariscus astutus – какоміцлі, що живе на півночі Америки.

Де живе єнот полоскун

Ареал Procyon lotor

Обжив значні території Сполучених Штатів. Не зустрічається у скелястих горах, землях Невади та Юти. Нові популяції з’явилися не лише в Європі, а й у Канаді.

Охорона Procyon lotor

Національні парки і заповідники стали будинком для тварини, що охороняється, швидше за все завдяки цьому його чисельність не скорочується. Фермери ж вважають, що єнот полоскун шкідник, що завдає шкоди посівам та свійської птиці.

Єнот полоскун з дитинчатами

Мати переносить дитину. І хоча мати може його захистити від ворогів, для нього таке переміщення становить деяку небезпеку.

Цуценята єнота полоскуна швидкі у розвитку, все ж таки залишаючись беззахисними протягом перших тижнів життя. У юному віці їхні мордочки «одягають» характерну для вигляду темну маску.

Коли цуценята єнота полоскуна покидають притулок вперше, то відразу ж навчаються , не гаючись, підбиратися на дерева, маючи на «озброєнні» чіпкі та сильні передні пальці. Ця практика допомагає уникати зубів хижаків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *