Кинкажу

Кінкажу

розміщено в: Єноти - Procyon | 0

Зовнішній вигляд, і особливо хапаючий хвіст кінкажу робить його схожим на мавпу. Але на цьому схожість закінчується, і тварина відноситься до єнотів, що мають смугастого єнота в тісних відносинах.

М’яка вовна та хваткий довгий хвіст, лише головні відмінності кінкажу, від своїх єнотових побратимів. Тіло хижака найчастіше його коротше, яке виступає в ролі п’ятої точки опори при лазінні по деревах.

Відео про кінкажу

Тварина кінкажу

Вологі ліси південного американського континенту населяэ тварина кінкажу. Він може вижити і на висоті 2500 метрів над рівнем моря. Це нічний мешканець верхніх ярусів, який спускається до підніжжя дерев тільки у виняткових випадках. У денний час, згорнувшись в кулю, він спочиває в дуплах дерев. Щоб світло не дратувало очі, він їх прикриває лапками.



Тварина кінкажу, так зрідка говорять про звірятку, але це твердження неправильне, відноситься до єнотових. Зрідка гріється на гілках під променями теплого сонця. Тільки з настанням вечора, потягнувшись, хижак вирушає на полювання. Незважаючи на свою повільність, це дуже спритний трюкач. Його п’ята точка опори постійно обвиває гілки, за винятком зміни дерев або ярусів, збільшуючи рівновагу тварини.

В основному це самотній мисливець, але іноді вони збираються до груп, склад яких непостійний. На відміну від багатьох хижаків, залози з секретом у звірка розташовані на грудці, животі та шиї. Виділеннями із цих залоз, хижак мітить межі своїх мисливських угідь. Тварина має дивовижну вправність при переміщенні по гілках дерев.

Квітковий ведмідь

Вологе повітря джунглів задовольняє більшу частину потреби кінкажу у воді

Зліва фото кінкажу тримаючись лише п’ятою кінцівкою, відправляє їжу прямо собі в рот. Основний раціон хижака істотно відрізняється від харчування інших представників сімейства та складається практично з їжі рослинного походження.

Тварина кінкажу поїдає тільки солодкими плодами, такими як бобовим насінням, медом лісових бджіл, квітковим нектаром та горіхами. Улюблені ласощі звіра – манго та авокадо, банани та гуайяве, фініки та манго. Зате його родич – єнот полоскун їсть все підряд.

Ведмідь кінкажу, так його іноді називають, при нагоді не гидує пташенятами, яйцями та комахами. У гілках, серед сімейства, немає рівних у виконанні складних акробатичних трюків. Він дістає фрукти, чіпляючись лише п’ятою кінцівкою і зриваючи їх із тонких гілок. Маючи довгу, 12 сантиметрову мову, звірятко здатне дістатися до важкодоступних місць, злизуючи нектар або мед диких бджіл.

 



 

Дитинчата кінкажу

Самка кінкажу дає знати, що готова до спарювання, залишаючи на гілках виділення пахучих залоз.

Спарювання може відбуватися щомісяця, під час тічки самки, але цуценята кінкажу народжуються лише у весняно-літній період. Кілька днів на місяць, протягом року самця, що шукає партеру, випромінює крики, що розходяться далеко по лісі луною.

Чотири місяці мати носить в утробі своїх малюків і займається пошуками затишного місця для лігва. Тільки до кінця терміну вагітності в ньому на світ з’являється щеня кінкажу, рідко народжується двійня. Сліпі, глухі і безпорадні, вони залишаються до 2 тижнів. Протягом двох місяців дитинчата не сходять зі спини матері, звикаючи до навколишнього світу. І лише досить зміцнівши, до 120 дня після народження, починають самостійне життя.

Цікаві факти про квіткового ведмедя

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Деякі селища називають тварина кінкажу не інакше, як «потто». Це африканська мавпочка Perodicticus poto і звичайно вона не має нічого з єнотами спільного.

Тільки “ведмідь” кінкажу, як хижак, має чіпкий хвіст.

На території Болівії від батька до сина передаються легенди про таємничого та страшного мешканця джунглів неро-неро нападаючого на людей. За словами вона схожа на тварину кінкажу, але немає задокументованих фактів, про напад відомого звіра на людей.

Кінкажу

Опис кінкажу

Кінкажу, он же пото (латиною – potos flavus) — всеїдна тварина невеликого розміру сімейства єнотових. Веде нічний спосіб життя.



Величина

Зріст: становить від 42 до 57 см. Хвіст: довжиною 55 см. Вага: коливається між 1,5-4,5 кг.

Розмноження

Можливість спаруватися: для обох статей у середньому у 2-річному віці. Шлюбні ігри: можуть тривати цілий рік. Вагітність: 4 місяці. Цуценят в посліді: від 1 до 2.

Спосіб життя

Звичаї: нічний хижак; живуть поодинці, групами або парами. Раціон: складається з меду і фруктів, яєць, нектару і пташенят. Живуть: до 19 років.

Споріднені види

Кінкажу – єдиний вид роду Potos. Його близьким родичем, що мешкає по сусідству, є Олінго, що відноситься до роду Bassaricyon і Kakomitsi.

Де живе кінкажу

Ареал Potos flavus

“Ведмідь” кінкажу мешканець лише верхніх ярусів тропічних джунглів від Бразильського Мату-Гросу до Південної Мексики.

Охорона

Тварині не загрожує зникнення, навіть при вирубуванні значних площ лісових масивів, меліорації земель та появі нових населених пунктів. Але це ілюзія, тому що хижак – нічна тварина, то дослідникам важко дати адекватну оцінку популяції звіра.

Особливості кінкажу

Кінкажу підносить їжу до рота передніми і задніми лапами, міцно тримаючись за гілку чіпким хвостом

Ця тварина ласун, із задоволенням поглинає не тільки нектар а й фрукти. Мед дістає з вуликів диких бджіл, просовуючи туди лапу, а потім злизуючи солодкий продукт.

Забарвлення м’якої, густої та короткої вовни буро-жовтувато-руде. Тільки шкіра не відповідає розміру тіла звіра і звисає вільними складками. У молодих особин шерсть більш м’яка та блискуча.

Тварина кінкажу має чіпкий хвост, який служить п’ятою рукою для утримання рівноваги при переміщенні гілками.

12 сантиметрова язик – чудовий інструмент для вилучення нектару з квітів із глибокими чашками.

Звичайні кінцівки закінчуються п’ятьма пальцями з кігтями, як на передніх так і на задніх, що допомагають пересуватися в кронах при пошуку їжі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *