Лесная мышь (Apodemus sylvaticus)

Лісова миша

Лісова миша (Apodemus sylvaticus – латинська назва) – із загону гризунів (Rodentia) підряду мишачі (Myomorpha). Звірятки надродини мишоподібні (Muroirdea) сімейства щурині та мишеподібні (Muridae) – рід лісових мишей (Apodemus).

Лісова миша – відео

Зовні лісова миша дуже схожа на жовтогорлу мишу, тому два види не завжди можна чітко відрізнити один від одного. Лісова миша вважається одним із перших видів, що населяють листяні та змішані ліси, а також смуги чагарників уздовж орних земель.

Цей нічний гризун має відмінні здібності до стрибків та лазіння. Звуки в ультразвуковому діапазоні, які не чути для людини, використовуються при дослідженні місцевості, особистої гігієни або для внутрішньовидового спілкування. Оскільки тварини можуть орієнтуватися за допомогою магнітного поля Землі, вони мають відмінне почуття напрямку, і вони завжди можуть знайти дорогу назад до входів у нору.



Змішані ліси, багаті чагарником, є важливим середовищем проживання

Лісові миші зазвичай будують нору під землею. Надземні гнізда також можна спостерігати, якщо листя покрите товстим шаром опалого листя.

Розмноження відбувається з березня до вересня. Лісова миша – всеїдна тварина, тому в основному харчується насінням та уникає целюлозної їжі. Миша з жовтою шиєю виступає як конкурент, яка є домінуючим видом з високою щільністю населення.

З іншого боку, руді полівки уникають лісових мишей. Їх хижаками є переважно хижі птахи, сови, куниці, лисиці, кішки та кабани. Хоча лісова миша робить значний внесок у поширення насіння та відновлення лісу, сьогодні її, як і раніше, помилково вважають лісовим шкідником.

Особливості біології лісової миші

Лісова миша (Apodemus sylvaticus)

Відрізнити лісову мишу від жовтогорлої (Apodemus flavicollis) за зовнішніми ознаками складно і абсолютно неможливо у молодих тварин. Інші можливості визначення – це властивості черепа та відбитки хутряного волосся.

Однак слід зазначити, що однозначна ідентифікація деяких тварин у деяких ареалах (особливо коли одночасно зустрічається альпійська лісова миша Apodemus alpicola) може бути правильно ідентифікована у дорослих тварин лише за допомогою біохімічних методів.

Загалом, за зовнішньою характеристикою можна знайти такі відмінності між лісовою мишею та жовтогорлою мишею. Це можливо лише за відсутності альпійської лісової миші чи його різновидів. Лісова миша зазвичай менша (довжина задньої лапи менше 22 мм), виглядає менш контрастною і легшою. Її нижня сторона ніколи не буває чисто білою, а сірою. Поділ кольорів верху та низу (спини та черевця) менш виражений. Подушечки сальних залоз (хвостовий орган) біля основи хвоста менш помітний.



Де живе лісова миша

Лісова миша (Apodemus sylvaticus)

Живе лісова миша всупереч своїй назві не лише у лісі. Навпаки, завдяки своїй пристосованості вважається піонером.

Вона однією з перших іммігрує до районів сукцесії лісів, де в результаті може досягти високої щільності населення.

Здебільшого це можливо під час тривалих сезонних походів. Весною лісова миша мігрує смугами чагарника на поля, де часто залишається до кінця вегетаційного періоду.

Розподіл висоти лісової миші в метрах

Восени повертається до лісового масиву. Взимку живе лісова миша часто в людських оселях, а влітку знову йде.

Загалом лісова миша віддає перевагу місцем проживання з відкритими шарами трав’янистих і чагарникових порід, але все ж таки може бути знайдена в густому підліску або на зернових полях.

Однак, на відміну від жовтогорлої миші, вона уникає чистих хвойних лісів без підросту. Її часто можна знайти у листяних та змішаних лісах (особливо на узліссях), на орних землях, на заболочених територіях, у парках та садах.

Зазвичай вона колонізує закриті ділянки лісу тільки в тому випадку, якщо домінуюча жовтогорла миша відсутня або зустрічається в умовах низької щільності.

Активність лісової миші

Лісова миша (Apodemus sylvaticus)

Активність лісової миші починається з настанням сутінків і веде нічний спосіб життя. Крім підвищеної активності під час сходу та заходу, фази активності також можна спостерігати протягом дня, залежно від сезону, наявності їжі, статі та репродуктивного статусу.

Влітку часто буває лише максимальна активність, коли окремі тварини проводять усю ніч поза своїм гніздом. Загалом вони активні 77% ночі. Якщо це відбувається одночасно з рудою полівкою (Myodes glareolus), лісова полівка більш активна вночі, і поведінка рудої полівки змінюється, у свою чергу, на користь підвищеної денної активності.

Сліди поїдання лісових мишей (Apodemus): нерівний край отвору з безліччю дрібних паралельних слідів укусів, що йдуть по краю отвору. На поверхні гайки є відбитки верхніх різців

Порівняно з іншими гризунами аналогічного розміру він має високе щоденне споживання енергії – 67,9 кДж на день. У вагітних самок метаболізм підвищується на 24%, який ще більше збільшується під час годування груддю дитинчат і на 100% вище звичайного.



Взимку, знижуючи метаболізм, лісова миша може пережити холодні дні та голод. За такої млявості (оціпеніння) температура тіла може впасти до мінімальної точки. Фаза спокою може бути завершена тільки через самовизначуване збільшення виробництва тепла.

Лісова миша має ефективні навички стрибків і лазіння, але її перевершує миша з жовтою шиєю. Їхній наземний спосіб життя також відображається в їх здатності швидко закопуватися в землю у разі небезпеки.

Лісові миші пересуваються зі швидкістю від 1,4 до 3,4 м за хвилину, залежно від характеристик довкілля, і часто долають понад 1200 м за одну ніч.

Територія лісової миші

Територія лісової миші та поведінка надзвичайно різноманітна і, залежно від наявності їжі та статі, становить 0,18–0,31 га для самців та 0,01–0,21 га для самок. Деякі особини також можуть володіти значно більшою територією. Особливо це стосується сексуально-активних самців.

Захист ділянок здійснюється переважно самками у період розмноження. На території самця може розвиватися велика сім’я під його контролем, при цьому самці нижчого рангу виявляють себе покірними.

Звуки лісової миші

Лісова миша (Apodemus sylvaticus)

Під час суперечок часто виникають гучні конфлікти (нижче 20 кГц). Різні звуки лісова миша також видає щодо місцевості, при догляді у себе чи спілкуванні всередині виду. В основному вони вищі за 20 кГц і, отже, знаходяться в ультразвуковому діапазоні, який не чути людиною.

Як і у жовтогорлих мишей, молоді тварини акустично спілкуються зі своєю матір’ю. Висота та частота тонів насамперед пов’язана через стресовий перепад температур, коли тварина залишає гніздо.

Хоча зазвичай вони не мають певного маршруту, вони завжди можуть повернутися прямо до входів у свої будівлі, навіть у густій рослинності. Дослідження показали, що це пов’язано не лише з їхнім прекрасним нюхом та слухом. Вони мають унікальну здатність орієнтуватися по магнітному полю Землі і навіть використовувати розмітку маршрутів, яку вони самі встановили.

Чим харчується лісова миша

Харчується лісова миша насінням дерев і трав, пагонами та стеблами, корінням, ягодами та фруктами. Плодові тіла мохів особливо популярні і споживаються через їх високий вміст ліпідів.

Ягоди – важливе джерело харчування лісової миші, особливо восени, а жолуді та букові горіхи взимку. Частка тваринної їжі найвища навесні та влітку – 20%. Вона харчується різними комахами (зокрема колорадськими жуками), равликами та дощовими хробаками, а також може харчуватися пташиними яйцями, молодими пташенятами та невеликими кажанами.

По суті, лісова миша харчується так само, як і жовтогорла миша.

Населення лісової миші

Молоді лісові миші (Apodemus sp.)

Населення лісової миші залежить від розмноження, яке відбувається з березня по вересень. Після періоду вагітності від 23 до 26 днів народжується від 5 до 6 молодих тварин. Самка готова до повторного прийому відразу після пологів (післяпологова течка).

Після періоду годування материнським молоком тривалістю близько 3 тижнів потомство деякий час супроводжує свою матір у пошуках їжі, перш ніж стати незалежним. Статевої зрілості самці досягають на третьому місяці життя.

У той час, як зимове розмноження може спостерігатися тільки періодично в Центральній Європі. Лісові миші спаровуються в прибережних районах переважно в цей час року, але, з іншого боку, роблять паузу в сухі та спекотні літні місяці.

Молоді лісові миші (Apodemus sp.)

Тварини, народжені навесні, зазвичай не переживають наступної зими, а народжені пізніше, становлять ядро ​​популяції лісових мишей наступного року. Через коротку тривалість життя, що становить всього 12 місяців, самка народжує потомство в середньому 2-3 рази за життя.

Часто спостерігаються високі, незрозумілі коливання щільності популяції. Зазвичай це може бути виправдано міграційною поведінкою виду і в основному ґрунтується на доступності їжі. Наприклад, щільність у лісових місцепроживання значно збільшується після збирання врожаю зернових і досягає 50-100 особин на гектар. Як правило, навесні це число менше – 5 особин на га, восени ж – 20-40.

Загалом популяція у змішаних лісах часто становить від 1 до 40 особин на га, а на структурно багатих орних землях – від 1 до 30.

Лісова миша цікаві факти

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Взимку, знижуючи метаболізм, лісова миша може пережити холодні дні та голод. При такому заціпенінні температура тіла може впасти до мінімальної точки.

Гризун здатний орієнтуватися по магнітному полю землі.

Лісова миша надзвичайно ненажерлива – їсть до 20 разів на день.

Звірятко чисте і акуратне.

Спілкування та дослідження місцевості відбувається в ультразвуковому діапазоні, який не чути людині.

Лісова миша (Apodemus sylvaticus)

Опис лісової миші

Хутро на спині та з боків від світло-коричневого до сіро-коричневого. У старих тварин середньо-коричневий із червоно-коричневим відтінком. Центр спини темніший. Нижня сторона сіро-біла, ніколи не буває чисто білою. Груди часто з мінливою жовтою охристою плямою, яка може продовжуватися лінією до живота (зазвичай у 3 рази більше, ніж ширина), пляма ніколи не буває у вигляді суцільної смуги.

У гризуна великі очі та вуха.

Хвіст двокольоровий, зі світлою нижньою стороною, коротше за довжину тіла. Шкіра хвоста легко відривається, різновид аутотомії хвоста.

Розміри лісової миші

Довжина тулуба та голови: 102 та 68 мм відповідно;

Розмір задньої лапи: від 20 до 22,7 мм;

Хвіст: 81-93 мм;

Вуха: 14-20 мм;

Вага звірка: 16–30 р.

Розмноження лісової миші

Сезон розмноження: триває з березня по вересень;

Кількість посліду: 2–3 рази за життя;

Виношування триває: 23–26 днів;

Малюків у посліді: від 5 до 6 мишенят;

Можливість спаруватися настає: через 3 місяці.

Спосіб життя лісової миші

Живуть переважно: вид-першопрохідник, що заселяє багато місць проживання, особливо відкриті яруси трав і чагарників;

Розмір ділянки: залежить від наявності їжі та статі, і становить 0,2–0,3 га у самців та 0,01–0,2 га у самок;

Щільність заселення: становить максимум 5 особин на гектар навесні та 20–50 восени, через імміграцію після збирання врожаю до 50–100;

У змішаних лісах: від 1 до 40 особин;

На структурованій ріллі: 1–30 особин.

Тривалість життя: 12–15 місяців; 6 років у неволі.

Подібні види лісової миші

Жовтогорла миша (Apodemus flavicollis) та альпійська лісова миша (Apodemus alpicola) в альпійському регіоні. В цілому, лісова миша менша, ніж миша з жовтою шиєю, і часто має горлову пляму замість горлової пов’язки.

Диференціація видів за зовнішніми ознаками пов’язана з труднощами і неможлива у молодих тварин. Оскільки лісова миша любить відвідувати житла людей взимку, її часто називають домашньою мишею ( Mus musculus ). Однак у порівнянні з цим вона більша, має більш світлу вовну і короткий волохатий хвіст замість голого.

Де живуть лісові миші

Ареал Apodemus sylvaticus

Живуть лісові миші та широко поширені в Європі та Північній Африці. В Австрії зустрічається у всіх федеральних землях. На території Німеччини населення нижче, ніж миші з жовтою шиєю (Apodemus flavicollis ). У Швейцарії її багато по всій країні.

Їх розподіл за висотою сягає 1900 м.

Небезпека для лісової миші

Череп Apodemus flavicollis (жовтошийна миша)

Лісова миша не є лісовим шкідником, тому що вона не шкодить рослинам. Навпаки, вона значною мірою сприяє поширенню насіння деяких видів рослин: полуниці, чорниці та брусниці. Насіння цих рослин здатне проростати навіть після перетравлення.

На відновлення лісу позитивно впливають і мишачі камери схову. І, як у випадку з жовтогорлою мишею можна припустити, що насіння з колючками та щетинками зачіпляється за їхнє хутро і таким чином розподіляється в радіусі до 30 м.

Тож боротьба з лісовою мишею не є ні розумною, ні необхідною, ні виправданою. Ці гризуни вважаються надзвичайно адаптивними. Проте небезпека для лісової миші таки існує. Для нормального існування їм необхідно принаймні достатню кількість їжі, теплий мікроклімат і неоднорідну структурну різноманітність як з відкритими, так і з густими ділянками рослинності.

Нора лісової миші

Нора лісової миші

Нора лісової миші може бути наземною та підземною. На поверхні гнізда зазвичай спостерігаються лише тоді, коли є високий шар листя або коли ґрунт вологий. Вона ставить їх разом із камерами зберігання в порожнинах з гнилої деревини або будує поверх існуючих пташиних гнізд.

Риття нори в основному здійснюється за допомогою нижніх різців. Передні лапи використовуються майже виключно для видалення ґрунту, що накопичився. Її підштовхують під живіт, а потім відкидають задніми лапами.

Нора лісової миші (Apodemus sylvaticus)

Розмір, глибина та форма земляних валів залежать від характеру ґрунту, водного балансу, ґрунтового покриву, рельєфу та наявності інших структур довкілля. Як правило, вони не глибокі (до 50 см), довжиною близько 2,5 метрів і складаються з 1 камери з 2-6 добре прихованими входами.

Простір розміром близько 15 см використовується для зберігання припасів і вистелений листям і мохом. Вигин коридору служить тамбуром, а вертикальний коридор (водостічна труба) – для вентиляції.

Особливо у холодні зимові місяці нора лісової миші утеплена листям, мохом та травою. Під час вирощування молодняку ​​самка при виході закриває входи ґрунтом та рослинним матеріалом.

Розширення будівлі та кількість матеріалу, що вноситься, варіюються в залежності від зовнішньої температури. Імовірно, гнізда діляться з родичами лише взимку, а влітку, принаймні, самки будують окремі нори

Вороги лісової миші

Під час зустрічі жовтогорлих і лісових мишей вони поводяться агресивно. Якщо вони відбуваються одночасно, їх сфери дії просторово розділені. При високій щільності жовтої миші вони домінують над лісовою мишею, при цьому лісова миша знаходиться у нижніх областях, а жовтогорла миша – у більш високих областях крони дерев.

Схрещування видів неможливе. Часто заселяє загальні житла з рудою полівкою. В результаті у тварин змінюються фази активності: лісова полівка активніша вночі, а руда – вдень.

У неї є своєрідна автономія хвоста для захисту від потенційних хижаків: якщо його схопити за кінець хвоста, його шкіра відривається, і це відкриває нову можливість втечі.

Вороги лісової миші переважно хижі птахи, особливо сипуха (Tyto alba), сіра неясність (Strix aluco), мохноногий сич (Aegolius funereus ), вухаста сова (Asio otus) і пугач (Bubo bubo).

Серед ссавців на нього часто полюють червона лисиця (Vulpes vulpes), різні види куниці (Mustelidae), дикі кішки (Felis silvestris) та кабани (Sus scrofa).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.