Орешниковая соня

Горішкова соня

Горішкова соня (латиною Muscardinus avellanarius) – загін гризунів, сім’я соневих, ссавець.

 

Відео про горішкову соню

Горішкова соня

Гризун віддає перевагу багатоярусним змішаним листяним лісам з постійним сонячним світлом і родючим підліском. Хоча його назва передбачає це, він поширений не тільки в місцях проживання з кущами фундука, де він особливо помітний через його унікальні сліди від укусів на горіхах. Вирішальним фактором є здатність перелазити з куща на кущ, не торкаючись землі.



Крім того, з весни до осені на околицях має бути достатня кількість їжі. На ділянках лісовідновлення або вітрування вони зустрічаються в основному на ранніх стадіях сукцесії. Якщо деревостій темніє через прогресуюче змикання крони, соня селиться на узліссях або мігрує.

Гірішкова соня

Гірішкова соня також часто зустрічається у водних шляхів і у вологих, болотистих лісах. В Альпах проникає лісосмугами від струмків до верхнього пояса лісів і гірських сосен. Якщо земля, що обробляється, має мережу досить густих рядів кущів, вона може успішно колонізувати їх.

Однак, на відміну від інших соней, мушловку можна зустріти вкрай рідко і лише в будівлях поблизу лісу. У цілому нині їх поширення обмежено відсутністю видів тварин і структур, і навіть зниженим трав’янисто-чагарниковим ярусом.

Чим харчується горішкова соня

Їжа горішкової соні

Живиться горішкова соня в основному рослинами, пов’язаними з сезонними коливаннями і в залежності від того, що доступне в її середовищі. Вона змагається з птахами, що гніздяться в печерах, і гризунами, що мешкають у кущах та деревах.

Оскільки у горішкової соні, як і у всіх соней, відсутній подовжений відросток, вона важко перетравлює клітковину. Тому доступні джерела їжі, такі як листя, луб і коріння, можна вживати тільки в невеликих кількостях.

Їжа горішкової соні

Тому у соні різноманітний раціон залежно від середовища їх проживання та пори року. Навесні вони використовують бруньки, пилок, квіти, молоде листя та комах.



Влітку та восени вона доповнює своє меню дикою вишнею, ожиною, малиною, чорницею, попелицею та гусеницями, фундуком, горіхами грабовими, жолуді, ясенем та насінням клена.

Але те, що він насправді їсть, залежить, перш за все, від наявності кращої їжі, яка знаходиться на відстані не більше 70 метрів від гнізда.

Оскільки горішкова соня повинна накопичувати запаси жиру для зимової сплячки, їх потреби в їжі особливо високі восени. Припаси не створюються ні в літніх, ні в зимових гніздах. Часто спостерігати скупчення насіння в гніздових ящиках зазвичай можна за жовтошийними мишами (Apodemus flavicollis).

Розмноження горішкової соні

Розмноження ліщинної соні

У порівнянні з іншими гризунами, горішкова соня має низький репродуктивний потенціал. Лише кілька самок (максимум близько третини) народжують два посліди за рік.

У вигляді винятку є три посліди через низьку щільність заселення та високу доступність корму. Основний період парування припадає на травень, і більшість молоді народжується в період з кінця травня до початку червня.

Розмноження ліщинної соні

Однак сезон розмноження триває всю активну фазу. Перші спарювання відбуваються незабаром після їхньої зимової сплячки, тому в деяких регіонах, наприклад, у Молдові, молоді тварини народжуються на початку травня. У північних районах або в гірських районах посліди реєструються з середини травня до середини червня.

Річні самки народжують потомство пізніше, ніж старші, причому останні пологи відбуваються у серпні/вересні не пізніше жовтня. Цим молодим тваринам набагато складніше, тому що їм потрібно швидко накопичувати жирові запаси для зимової сплячки. Вони зможуть пережити зиму, що настає, тільки в тому випадку, якщо осінь буде тривалою, сухою і теплою.

Час спарювання горішкової соні

Розмноження ліщинної соні

Час парування варіюється не тільки в залежності від ареалу поширення, але й у різні роки в тому самому регіоні. Термін вагітності становить 22-25 днів, після чого народжується в середньому від 3 до 6 дитинчат. Через 20-25 днів молодняк ліщинної соні поїдає тверду їжу та вперше покидає гніздо.

Ще через 10 днів вони стають незалежними, і сім’я повільно розпадається. Чи розмножуються соні в той самий рік, залишається спірним. У різних країнах (Росія, Швейцарія, Німеччина, Румунія) зареєстровані окремі випадки послідів від самок цього року, а в Литві регулярно спостерігаються посліди від недоношених 60-80-денних цуценят.

Кількість популяції ліщинної соні змінюється в залежності від сезону і становить 8-10 особин на гектар при сприятливих місцях проживання. Проте загалом цей показник набагато нижчий і становить у середньому 3-5 особин на га.



Розмноження горішкової соні

Навесні вона досягає свого мінімуму (іноді менше 1 особи на гектар) до збільшення щільності до осені. Життєздатна популяція потребує лісової зони площею близько 20 гектарів, при цьому прогалини з рослинністю вже є бар’єром і ускладнюють міграцію.

Гірішкова соня може дожити до 4-6 років. Популяція зазвичай складається з 67-70% однорічних, 22-23% дворічних, 5-8% трирічних, 1-4% чотирьох-шестирічних тварин.

Смертність особливо висока у м’яку зиму. Теплі температури призводять до частих та тривалих фаз неспання, під час яких деякі тварини іноді покидають свої гнізда або навіть змінюють їх. Такі перерви у сплячці вимагають великих витрат енергії та часто призводять до загибелі, особливо у молодих тварин з невеликими запасами жиру.

Горішкова соня спить

Сон ліщинної соні

При виникненні несприятливих умов ліщинна соня впадає в летаргійний стан, при якому температура тіла падає в середньому з 36,8 °C до 24,7 °C. На так звану літню летаргію (оціпеніння) впливають такі фактори навколишнього середовища, як температура та наявність їжі.

На додаток до фаз спокою влітку, вона переходить у сплячку з вересня/жовтня до березня/квітня. Якщо температура на вулиці падає приблизно до 3–5°C, гризун засинає та знижує температуру тіла до 4°C.

Сон ліщинної соні

Під час сплячки фази з обмеженим метаболізмом (фаза заціпеніння) регулярно перериваються на кілька годин, і тварини досягають нормальної температури тіла. Передбачається, що розпад кінцевих продуктів метаболізму є причиною енерговитратних фаз пробудження.

Зазвичай ліщинна соня зимує індивідуально, і є першими, яких навесні можна побачити на відкритому повітрі. Однак це стосується тільки регіонів з холодними зимовими місяцями. В середземноморських місцях проживання він більш активний взимку і спить влітку.

 

Спостереження за горішковою сонею

Спостереження за горішковою сонею

Як і всі соні, веде нічний спосіб життя і не покидає гніздо до заходу сонця. Час їх активності варіюється в залежності від сезону і зазвичай триває від 3 ранку до світанку.

Незадовго до сплячки вона активна всю ніч (12 годин), і тільки дощ і низькі температури обмежують тривалість активності. У разі небезпеки вона залишається між гілками, перш ніж зістрибнути на землю із розставленими ногами. Після стрибка, який вже спостерігався з висоти понад 3 метри, вона обережно і неквапливо зникає у підстилці.

Спостереження за ліщинною сонею

У горішкової соні чудові навички лазіння. Таким чином, вона може розчепірити перший і п’ятий пальці ніг майже під прямим кутом, що дозволяє їй швидко та безпечно лазити по кущах або деревах.

Вона уникає землі, тому що вона пропонує їй порівняно слабкий захист від ворогів. У деяких дослідженнях було виявлено строго абореальну поведінку. Таким чином, здається, що це дозволяє уникнути вузьких проміжків у живоплоті.

Тільки смуги шириною 6 м без навісу діють як бар’єр, а 20-метрові смуги землі без деревини можуть розділяти популяції. Тим не менш, були спостереження за окремими тваринами, які перетнули до 50 м відкритих ділянок у лісі або понад 500 м сільськогосподарських угідь. Проте слід допускати винятки, які також характеризуються високими показниками втрат.

 

Вороги горішкової соні

Горішкова соня

Горішкова соня в основному конкурує з тими видами, які конкурують з їх обмеженими ресурсами, такими як фундук та дупла дерев. Особливо це стосується птахів та гризунів, що мешкають у кущах та деревах. Інші види соні, жовтошийки та лісові миші (Apodemus sylvaticus), руді полівки (Myodes glareolus) та білки ( Sciurus vulgaris) є основними конкурентами.

Якщо щільність популяції ворогів різко зростає, гризун зазвичай переміщуються в менш багаті видами довкілля, і їх чисельність скорочується. Щось подібне, здається, стосується і садової соні (Eliomys quercinus).

Для захисту від хижаків, як і всі соні, може виконувати помилкову аутотомію хвоста: якщо її схопити за хвіст, шкіра на хвості розірветься, і вона може втекти. Повернувшись у безпечне місце, вона відгризає оголену частину хвоста, яка висихає та відвалюється. Чорне або біле волосся знову відростає в точці зламу.

Вороги горішкової соні в основному нічні хижаки, особливо види, які полюють у лісі, такі як неясить (Strix aluco) або мохноногий сич (Aegolius funereus). Але також сипухи (Tyto Alba), вухата сова (Asio otus), домовий сич (Athene noctua), пугач (Bubo bubo), горобиний сич (Glaucidium passerinum) і довгохвоста неясність (Strix uralensis) поїдають горішкову соню.

 

Среди щоденних птахів хищниками є хищні птахи, такі як сарич (Buteo buteo), перепелятник (Accipiter nisus ) і сокіла (Falco biarmicus).

До наземних ворогів горішкової соні відносять кам’яну куницю (Martes foina), дику кішку (Felis silvestris) домашніх котів у населених пунктів, руду лисицю (Vulpes vulpes), вовка (Canis lupus), лісову куницю (Martes martes) та борсука (Meles meles).

Некоторые из них охотятся на зимующих соней. Зокрема, підозрюють кабанів у активному пошуку тварин, які сплять на поверхні землі. Серед рептилій при поїданні соні спостерігалися гадюка (Vipera berus) та аспісова гадюка (V). aspis).

Горішкова соня цікаві факти

ЗНАЕШЬ ЛИ ТЫ, ЧТО...
На відміну від споріднених соневих, горішкова соня миролюбна. Це дозволяє без особливих турбот утримувати в неволі. На території Англії, у вікторіанську епоху горішкова соня займала почесне місце серед свійських тварин.

Часто за нею стежили та доглядали діти. Часто гризуна плутають із маленькою білкою. Рідше, примудряються сплутати з мишею. Головною відмінністю від останньої є вкритий вовною хвіст.

Селевінія – це пустельний різновид соні, який проживає в посушливих Казахських районах.

Сон гризуна настільки міцний, що вона не прокидається навіть тоді, коли її взяти до рук. Якщо зима сильно морозна та сувора, то ліщинна соня гине, замерзаючи уві сні.

Горішкова соня

 

Опис горішкової соні

Хутро на спинці оранжево-коричневе з відтінками від жовтого до золотистого. Світліше в області бока та рота. Нижня сторона: кремово-жовта; біла пляма на горлі та грудях, що доходить до живота. Молодняк сіруватий. Порівняно з іншими сонями, у неї маленькі вуха.

Хвіст не дуже довгий, з густою вовною, іноді «короткохвості» через неправильну аутотомію хвоста з чорними або білими пучками волосся.

Величина горішковоїї соні

Голова-тулуб: 80-90 мм.

Задня лапа: 15-18 мм.

Хвіст: 53-81 мм.

Маса: 15-30 р., дорослі особини 17-19 р. влітку та 30г. перед зимовою сплячкою.

Розмноження мушлівки

Статеве дозрівання: з року.

Період спарювання: з квітня по жовтень, 1-3 посліду на рік.

Вагітність: 22-24 дні.

Кількість дитинчат: 2-9, частіше 3-5.

Спосіб життя горішкової соні

Звички: влітку селиться у шпаківнях; періодично прокидається під час зимового сну.

Спілкування: на відміну від соні (Glis glis) та інших сонь, горішкова соня не дуже гучна і має низьку гучність звуків. Люди можуть чути тихий, протяжний звук при пробудженні від сплячки або заціпеніння, свистячі звуки молодих тварин, коли їм незручно, а також біль та шум. Більшість їх спілкування відбувається в ультразвуковому діапазоні, коли звуки видаються через ніс із закритим ротом. Найпоширеніший звук – свист, який використовується для спілкування з далекими співрозмовниками.

Їжа: насіння, нирки, ягоди та лісові плоди.

Очікувана тривалість життя: 4–6 років.

Зимова смертність: 65%.

Спорідненні види мушловок

Рідвяні види – соня-полчок, садова та лісова соні.

Де живе горішкова соня

Ареал Muscardinus avellanarius

Середовище проживання це змішані ліси, багаті підліском, і ділянки, багаті чагарником на території Ісландії та Північної Скандинавії, Ірландії та Фінляндії, Північної Англії та Північної Росії. Нема її і на Піренейському півострові.

Розмір території самців: 0,45–1 га;

Самки: 0,14-0,8 га;

Щільність: 1–10 особин на гектар;

8-10 особин на га у сприятливих місцях проживання, інакше 3-5 особин на га.

Горішникова соня в Червоній книзі

Горішникова соня в Червоній книзі

На міжнародному рівні горішникова соня знаходиться під захистом як Бернської конвенції (Додаток III), так і Директиви про фауну, флору та довкілля (Додаток IV).

Особливо згубно позначається на поширенні соні як типу ранніх стадій сукцесії лісу спад суцільних рубок і пологі середньо- і поресневі лісокористування. Крім того, майже природні ліси часто замінюються хвойними лісами та лісами однорідних вікових груп.

Горішникова соня в Червоній книзі

Сьогодні горішковій соні часто не вистачає залитих світлом ділянок з яскраво вираженим шаром трав та чагарників, які необхідні як джерело їжі та для захисту. З погіршенням довкілля соні райони часто більше не підходять для підтримки стабільної популяції, а втрата зв’язків між довкіллям призводить до ізольування існуючих місць проживання.

Тому сьогодні горішникова соня занесена до Червоних списків Швейцарії як «під загрозою зникнення» і до списку в Німеччині з позначкою «загроза невідомого ступеня».

Погіршення видів, що суворо охороняються, як правило, не допускається європейським законодавством. Оскільки існує також заборона вбивства гризуна.

Збереження територій з багатими видами листяних дерев, створення відповідного довкілля є ефективним способом допомогти вижити горішковій соні.

Гніздо горішкової соні

Гніздо ліщинної соні

Особливістю є регулярне будівництво окремо дрібно переплетених сферичних гнізд. Поблизу використаних джерел корму на кожну горішкову соню припадає від 3 до 6 гнізд на висоті до 10 м. влітку.

Залежно від наявного матеріалу, розрізняють гнізда з трави, листя або листя (сухе та свіже листя з низькою часткою трави), змішані гнізда та гнізда для вирощування молодняку ​​(зовнішній шар із листя та в