Садовая соня

Садова соня

Садова соня (латиною Eliomys quercinus) – належить загону гризунів (Rodentia) підряду білки (Sciruromorpha). Ссавця з сімейства соневих (Gliridae) підродини (Leithiinae) – рід садова соня (Eliomys).

Відео про садову соню

Гризун веде нічне життя

Гризун веде нічне життя і мешкає переважно у хвойних та змішаних лісах з кам’янистим та кам’янистим ґрунтом. Свої гнізда вона будує в дуплах, ущелинах та занедбаних пташиних гніздах.

Загалом вона віддає перевагу лісовим ділянкам з густою рослинністю, які забезпечують їй достатнє укриття від ворогів. Часто зустрічається на чагарниках і старих пнів, на галявинах і вздовж стежок.



Тут вона має вигоду з наявності плодових чагарників, таких як малина, фундук і бузина, а також великої різноманітності комах. Якщо в її середовищі є тростина, вона любить шукати в них земноводних, равликів та черв’яків.

Оселиться переважно у хвойних і змішаних лісах з кам'янистим і кам'янистим грунтом

У низинах і передгір’ях воліє листяні ліси, але в основному витісняється з цих місцеперебування соней-полчком і тому частіше зустрічається в хвойних лісах.

Між ними є кілька фаз відпочинку, які гризун проводить поза гніздом. За низьких температур він прагне ховатися. Весною спостерігається нерегулярна повсякденна активність, імовірно пов’язана з розмноженням.

Він відмінний альпініст і має відповідні пристрої, такі як сильні кінцівки і великі мозолі. На відміну від інших соней, садова соня не тільки пересувається в гущавині кущів та дерев, а й ходить по землі. Тому перехід через луки для неї не є проблемою.

Спить садова соня

Спит садова соня (денна летаргія), найімовірніше через нестачу їжі

Спить садова соня (денна летаргія), найімовірніше через нестачу їжі та несприятливу погоду. Такий сон може тривати від кількох годин до днів. Восени активність знижується, і зі зниженням температури до 6–10 °С готується до зимової сплячки, накопичуючи жир та запаси.

Молодняк часто зимує разом (групи до 10 особин), а дорослі особини індивідуальні. Для цього шукають притулку у щілинах глибиною від 50 до 100 см, а іноді й у будинках.



На відміну від інших соней, спить садова соня взимку у пташиних дуплах. У жовтні в сплячку впадають спочатку дорослі самці, потім самки і, нарешті, молодняк.

На відміну від інших соней, спить садова соня взимку в пташиних дуплах

Температура тіла знижується до температури навколишнього середовища. У разі заморозків температура регулюється до 1 °C. Частота серцевих скорочень становить лише 8–13 ударів за хвилину, дихання сповільнюється і починаються проміжки сну без дихання.

Прокидається садова соня з підвищенням температури у березні/квітні. Самці тварин першими закінчують свою глибокого сну, внаслідок чого в гірських регіонах вони часто впадають у ще більш короткий стан спокою. Самки зазвичай прокидаються пізніше і залишаються активними.

У деяких регіонах Іспанії він не впадає у сплячку через теплий клімат. З іншого боку, гризуни у південних регіонах мають літній сон, але менш виражений.

Садова соня та її поведінка

Поведінка садової соні та розмір території залежить від статі та фази активності

Поведінка садової соні та розмір території залежить від статі та фази активності. Як правило, самці мають більший радіус дії, ніж самки. Поки тварини захищають свої території, їх дії перекриваються.

Розмір зони дії залежить від навколишнього середовища та способу життя. Наприклад, для тварин, що живуть групами у населених пунктах, вона становить лише 0,01 – 0,3 га, тоді як у середньому 1,5 – 3,6 га для тварин у гірських лісах.

Поведінка садової соні зазвичай спокійна. Агресивні зустрічі відбуваються лише в період розмноження та під час суперечок через місця годівлі.

Протягом дня їх іноді можна спостерігати у гнізді разом зі своїми побратимами. Народивши дитинчат, самки агресивно захищають гніздо з інших садових соней. Молоді тварини залишаються товариськими після вирощування і часто сплять і годуються разом.

Звуки садової соні різноманітні з добрим голосом. Вони варіюються від писку до бурчання та скрипу до хіхікання та свисту. Крики садової соні часто можна почути під час парування навесні.

Розмноження садової соні

Розмноження садової соні, найімовірніше, полігінно

Розмноження садової соні, найімовірніше, полігінна. Самці б’ються через готові до спарювання самок і намагаються спаровуватися з якомога більшою кількістю самок у межах їх діапазону дії.



Молодняк виховується лише самкою. Сезон розмноження садової соні починається у квітні. У травні та червні після періоду вагітності від 21 до 23 днів народжується від 4 до 6 молодих тварин (у виняткових випадках від 1 до 9 тварин).

Молодняк виховується тільки самкою

Під час цих екскурсій можна спостерігати «караванний лад»: тварина-мати йде попереду, а за нею – дитинчата, які тримаються за шерсть на спині попереду малюка.

Родина розпадається через 5 тижнів, іноді наступна зимівля проводиться у загальному гнізді. Сферичні гнізда для пологів мають бічний вхід і викладені травою, мохом, листям та іншими матеріалами (шерсть тварин, пір’я). Розмноження садової соні стає фізично повноцінним через 80 днів після народження.

Молоді особини стають сексуально активними після зими, а деякі навіть після другої зими. У Північній та Центральній Європі зазвичай буває лише 1 послід на рік. В Іспанії, де садова соня не впадає у сплячку, можливо кілька.

Сім'я розпадається через 5 тижнів

Щільність заселення сильно варіюється в залежності від довкілля і становить в середньому 4-8 особин на гектар у лісових районах. Однак на околицях населених пунктів цей показник набагато вищий – 30-60 особин на гектар.

У дуже відповідних змішаних лісах може бути до 35-50 особин на гектар, а в лісах, що використовуються для ведення лісового господарства, щільність населення рідко перевищує 10 особин на гектар.

Живуть садові соні близько 5 років, самки зазвичай помирають на третьому році життя. Тільки близько 10% популяції становлять три- чи чотирирічні тварини. Основну частину становлять дворічні соні садові. Смертність самців під час сплячки дуже висока – 40-60%.

Чим харчується садова соня

Харчується садова соня різноманітно з переважанням тваринної їжі

Харчується садова соня різноманітно з переважанням тваринної їжі. Безхребетні, особливо багатоніжки та жуки, цілий рік є важливим джерелом їжі для садової соні. Високий вміст кальцію в сороконіжках (10-30%) є причиною їхнього частого вживання (на думку KUIPERS).

Навесні і в перші місяці літа все більше поїдає хребетних (пташенят і мишей), равликів, жуків та квіти. Із серпня по вересень особливо висока частка рослинної їжі у вигляді ягід. Тільки перед зимовою сплячкою у жовтні знову харчується садова соня в основному багатоніжками.

У порівнянні з іншими видами соні, насіння дерев відіграє незначну роль у їхньому раціоні.

Цікаві факти про садову соню

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Садова соня переміщається галопом (своєрідними стрибками), рідше ходить. Під час ходьби примудряється йти слід услід (задній слід збігається з переднім).

Молоді особини зимують групою в слабко захищених і не глибоких гніздах, де стають легкою здобиччю або просто замерзають.

Садова соня сильно впливає на популяцію дрібних птахів. Величезний удар завдає «дупловим» птахам. Цікаво, що в замкнутому просторі садова соня може вбити шпака.

Опис садової соні

Опис садової соні

Контрастне хутро з червонувато-коричневою спинкою та білим животом. На голові чорна смуга навколо очей і довгі вуха, що виступають.

Хвіст пухнастий, коротший за тіло. Спинка сіро-коричнева, черевце біле. Наприкінці – чорно-білий пензлик у вигляді хвоста.

Розміри садової соні

Голова-тулубище: 100–170 мм;

Задня лапа: 25-31 мм;

Хвіст: 90-130 мм;

Маса: 50–120 г, до сплячки до 180 г.

Розмноження садової соні

Можливість спаровуватися: з 7-8 місяців, рідше 12.

Репродуктивний період: починається у квітні.

Виношування: 21-23 дні.

Кількість дитинчат: зазвичай 4-6, рідше від 1 до 9.

Спосіб життя садової соні

Середовище: хвойні та змішані ліси з кам’яно-кам’янистим грунтом;

Розмір території: коливається від 0,01–0,3 га у районі поселення до 1,5–3,6 га у змішаних гірських лісах;

Щільність населення: від 30 до 60 особин на гектар у населених пунктах та 4-8 у лісових районах;

Тривалість життя: 5 років, при цьому високий рівень смертності молодняку ​​під час сплячки.

Подібні види садової соні

Її легко відрізнити від лісової соні (Dryomys nitedula) та соні-полчка (Glis glis) за мітками на обличчі та пензлику на хвості.

Місця проживання садової соні

Ареал Eliomys quercinus

Місця проживання садової соні це Ендемік у Європі, від Західної Європи до Австрії, а також неоднорідне поширення на сході до Уральських гір.

Відсутня у Великій Британії та Ісландії. В Австрії зустрічається на заході в Альпах. На півдні Німеччини, в іншому невеликі поодинокі знахідки. У Швейцарії населяє гірські та передгірні райони.

Висотний розподіл простягається до 2000 м, при цьому його часто можна знайти на висоті від 800 до 1600 м.

Садова соня в Червоній книзі

Зменшення чисельності вже спостерігається в кількох регіонах Європи

Садова соня в Червоній книзі опинилася зі зникненням природних фруктових садів, розростанням ландшафту та лісівничими заходами місць його проживання, де звірятко стало рідкістю.

Крім того, садова соня довгий час мала погану репутацію «грабіжника гнізд». Хек описав його у «Brehms Tierleben» у 1914 році як соню з кровожерливістю ласки, яка накидається на кожного маленького хребетного.

Крім того, садова соня довгий час мала погану репутацію «грабіжника гнізд»

Навіть через десятиліття, коли він перебував під охороною, тварин навмисно вбивали сплячими. Незважаючи на свою назву, це не помітний фруктовий чи садовий шкідник. На щастя, пряме переслідування сьогодні навряд чи становить серйозну небезпеку.

Поширення одноманітних, позбавлених підліску хвойних лісів, позбавлених корму, і молодих промислових лісів без дупл у деревах, дедалі більше позбавляє садову соню місць проживання.

Зменшення чисельності вже спостерігається у кількох регіонах Європи. Сьогодні садова соня класифікується як потенційно зникаюча у Червоному списку МСОП. Те саме стосується Австрії. Тому на міжнародному рівні садова соня також охороняється Бернською конвенцією (Додаток III).

Вороги садової соні

Якщо на одній території з’являється кілька різновидів сонь одночасно, садова соня часто переміщається в ялинові та ялицеві ліси, щоб уникнути прямої конкуренції.

Вороги садової соні – це хижаки, такі як мохноногий сич (Aegolius funereus), гороб’ячий сич (Glaucidium passerinum) і неясність (Strix aluco). До пернатих ворогів можна віднести ще звичайну сипуху (Tyto alba) і вухату сову (Asio otus).

 

Серед ссавців полюють на садову соню куниця лісова (Martes martes) та кам’яна куниця (M. foina), тхір (Mustela putorius), лисиця ( Vulpes vulpes ) та кішки (Felis silvestris).

 

 

Соня може переносити отруту гадюки в дуже високих дозах (доза в сто разів вище, ніж у морської свинки), так що вона, ймовірно, може легко ухилитися від звичайної гадюки у своєму середовищі.

Гніздо садової соні

Садові соні мають кілька гнізд

Садові соні мають кілька гнізд, між якими можуть швидко переміщатися у разі небезпеки. Вони вибіркові при виборі місця для спорудження свого гнізда. Звірятка розміщують їх на різній висоті в дуплах дерев, під корою, між камінням і скелями, у норах під корінням дерев, у занедбаних гніздах мишей на землі та в старих пташиних гніздах.

Гризуни також використовують місця в купах гілок та інших укриттях. Гніздо садової соні встелене сухим мохом, м’якою травою та вовною. Звірятко рідко будує гнізда, що окремо стоять, у чагарниках і деревах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.