Горный вискач

Гірські віскачі

Гірські віскачі (латиною Lagidium viscacia) — вид ссавців із загону гризунів з гістрикоморфною вилицею (Rodentia), сімейства шиншилових (Chinchillidae) середнього та великого розміру (1,5–3 кг).

Велику частина дня скроні приймають сонячні ванни і чистять шерстку. class=

Сімейство включає три роди: монотипний Lagostomus, два види Chinchilla, кількість видів Lagidium обговорюється. Найбільш широко поширені три види Lagidium: L. peruanum, L. viscacia та L. wolffsohni. Тварини виявляють активність лише вдень і живуть колоніями серед каменів та скельних порід в Андах, де рослинності практично ніде немає.

Забарвлення шерсті схоже з навколишнім пейзажем, тому вони буквально «зливаються» з гірською породою. У денний час гірські віскачі із задоволенням гріються під променями сонця, вичищаючи свою м’яку та густу шерсть.

Населяють гірські вискачі тільки південно-американські гірські землі Анд, де кліматичні умови суворі до всіх її мешканців. У денний час, під яскравими променями сонця, скелі розжарюються, а з настанням ночі вище за нуль температури ніколи не буває. Ці гризуни не бояться нічного холоду, від якого надійно захищені густим хутром. Вкриті шерстю лапки, дозволяють їм рухатися вдень сильно нагрітими скелями від сонячних променів.



Гірські віскачі відео

Гірські віскачі – колективні ссавці, що утворюють великі колонії. Віскачі живуть у норах. Тільки нори гризуни облаштовують у скелях або серед каміння. Цікаво, але у «будиночках» цих тварин температура завжди постійна. Незважаючи на мінливий гірський клімат.

Гірські віскачі – денні тварини. Як правило, на зорі вони «купаються» в сонячних променях і вичищають хутро після нічного відпочинку.

На гризунів полюють лисиці та пернаті хижаки, які бажають ними поснідати. Проте спритності звірам не позичати, вони з успіхом уникають переслідування хижаків, але не завжди, частина з них, звичайно ж, гине. Помітивши небезпеку, гризун попереджає інших про навислу загрозу пронизливим вереском. Тільки після сигналу, гірські скроні віскачі «розчиняються» в скельних породах, ховаючись у норах.

Їжа гірських віскачів

Не дивлячись на зовнішню подібність із зайцями, віскачі не є їхніми родичами.

З першими променями звірята залишають «будиночки» і йдуть шукати їжу. Пошуки займають весь день і тільки на заході вони приходять до своїх нірок. Тільки лишайник, трава та мох – основні інгредієнти їхнього раціону.

Гірські віскачі обжили такі райони, в яких через важкі кліматичні умови, рослинність практично не виростає, тому харчуються вони всім, що тільки вдається знайти. Убогі трава та мох поживних речовин містять у собі зовсім мало і це головна проблема всіх травоїдних тварин, що населяють лише гірські регіони Анд.



Для забезпечення організму всіма необхідними поживними речовинами більшість тварин поїдає величезну кількість їжі. Деякі вирішують проблему за допомогою спеціально влаштованого шлунка. Гірські віскачі ж забезпечують себе всім необхідним завдяки лише тривалому пережовуванню рослинного корму.

Розмноження гірських віскачів

У самки зазвичай народжується одне дитинча. Декілька тижнів мати годує його молоком, хоча він вже може приймати тверду їжу.

У гризуна немає чітко визначених часових рамок для спарювання, але завжди він збігається з періодом, коли їжі навколо вдосталь. Це дозволяє матері легко знаходити їжу, щоб прогодувати і поставити на ноги своє потомство.

Тільки гірські віскачі не мають своїх ділянок і живуть великими групами. Битви за право запліднити самку, часте явище групи між самцями. Під час запеклих сутичок у хід йдуть не лише грізні пози, а й зуби, які досить гострі, щоб завдати ран противнику.

Тільки три місяці, запліднена самка виношує своє потомство і з настанням терміну народжується один малюк. Дуже рідко в посліді бувають два дитинчата. Малий приплід компенсується кількістю парування за сезон, а їх буває лише до трьох у самки. Практично відразу народжені малюки можуть поїдати твердий корм, але мати все ж таки кілька тижнів годує їх молоком.

При годівлі самка сідає на задні лапки, так як соски у гірських віскачів розташовані у верхній області грудної клітки. Так само годують малюків і поркупайни. Молоді гірські віскачі ростуть дуже швидко і до 28-го тижня здатні вже самі відтворювати потомство.

Цікаве про віскачів

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Гірські віскачі, що живуть на території Патагонії, іменуються ардільями (або «білка» по-іспанськи). Тільки потривожене звірятко сильно б’є ногами і хвостом об землю.

Давно, шерсть шиншил служила для виготовлення пряжі, а ще це один із найдорожчих товарів у світі. Тільки через своє цінне хутро гризун винищувався, і популяція різко скоротилася.

Зараз звірятко перебуває під захистом. У високогір’ї, де проживають гірські віскачі, клімат суворий, з нічними морозами, що чергуються, із розпеченими скелями в денний час. Переслідуваний хижаком, тільки цей гризун здатний робити 2-метрові стрибки.

Горные вискачи – коллективные млекопитающие, образующие большие колонии

Як виглядають гірські віскачі

Представники роду гірських віскачів – гризуни середнього чи великого розміру. Вони дуже схожі на довгохвостих кроликів.

Основні дані


Величина

Довжина тіла: становить лише 30-40 см.

Довжина хвоста: не перевищує 20-30 см.

Маса: 900-1500 р.

Розмноження

Статеве дозрівання: настає з 7 міс.

Період спарювання: весь рік.

Вагітність: триває до 3 місяців.

Кількість дитинчат: лише 1.

Кількість послідів: 2-3 на рік.

Образ життя

Звички: товариські; тримаються колоніями.

Тривалість життя: лише близько 3 років.

Спорідненні види

До цього роду належать такі види: Lagidium viscaccia, L. peruanum, L. wolffsohni и L. boxi. До сімейства шиншилових входять також рівнинні віскачі та шиншили.

Де живуть гірські віскачі

Ареал Lagidium
Ареал Lagidium

Всі чотири види гірських вискачів мешкають тільки в Андах на висоті від 900 до 5000 м над рівнем моря. Поширені на території Перу, Болівії та Чилі.

Охорона

В даний час цим тваринам зникнення не загрожує. На них полюють заради шкурок та смачного м’яса, проте їхнє хутро не має великого промислового значення.

Характерні особливості гірських віскачів

Вуха гірських віскачів великі, округлої форми, покриті густою шерстю. У цих тварин чудово розвинений слух, що дозволяє їм завжди бути настороже.

Лапи покриті густою шерстю, що полегшує пересування по скелях. Відмінною рисою від рівнинних віскачів, гірські на ногах мають лише по 4 пальці. Пальці забезпечені кігтиками, які звірятко використовує для чищення вовни.

Хвіст досить довгий, покритий надзвичайно густою, пухнастою шерстю. Лише кінчик хвоста темний.

Шерсть у гірських віскачів тонка і м’яка. Її забарвлення світле, жовте знизу і коричнево-сіре зверху. Шерсть захищає цих тварин від холоду, тому що звірята живуть високо в горах, де вночі температура майже цілий рік опускається нижче нуля. Крім того, її заступне забарвлення чудово маскує на тлі коричнево-сірих скель.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.