Леопард

Леопард

розміщено в: Котячі - Felidae | 0

На просторах Африки та Азії панує небезпечний хижак, що веде самотній спосіб життя, леопард . Природа і еволюція подбали про те, щоб цей хижак мав чудовий слух, гострий зір і надзвичайно чутливий нюх. Забарвлення його вовни, палеве або чорне, дозволяє перетворювати хижака на «невидимку».

Відео про леопарда

Тварина леопард

Леопард населяє ділянки порослі деревами, але його можна зустріти і в гірських районах, позбавлених рослинності, і на мізерних просторах напівпустель.



Парами або групами, в кілька особин, збираються дуже рідко. Такі моменти наступають лише під час шлюбних ігор, і після народження кошенят, що знаходяться спочатку завжди поруч з матір’ю. Решту часу леопард проводить у гордій самоті.

Це пояснюється тим, що як і всі хижаки, вони ведуть постійну боротьбу за територію. Якби однією ділянці полювало кілька особин, то смертельні поєдинки з-поміж них були б неминучі. Леопард, обминаючи свої володіння, сечею відзначає її межі. Крім цього, залишає сліди від пазурів на стовбурах дерев. Площа мисливських угідь варіюється кількості їжі на них. Якщо дичини вдосталь, площі для полювання скорочуються, якщо мало – мисливські угіддя на одну особину збільшуються. Території самця перевищують угіддя самок, і можуть включати ділянки декількох самок.

Як розмножуються леопарди

Малюки леопарда в надійному лігві разом з матір'ю

Леопард утворює пару лише на один тиждень, коли самка готова до спарювання. Коли самка леопарда готова до репродукції, вона розповсюджує запах, обтираючи стовбури дерев. Він виходить із спеціальних залоз, тим самим повідомляючи про готовність до спарювання. На запах сходить кілька самців і лише у бійці вирішується право на спарювання. Леопард, що запліднив самку, йде у свої володіння. Подальша доля потомства його не цікавить, і він не бере жодної участі у вихованні малюків.

Наївшись, леопард воліє відпочити

При наближенні пологів, самка вишукує тихе та затишне місце, де влаштовує лігво. Вагітна самка леопарда, щоб вижити, продовжує полювати. В силу цієї обставини вагітність триває недовго і не позначається на здоров’ї матері. Незабаром на світ з’являються два або три кошеня. При тривалій вагітності видобуток їжі став би нездійсненним завданням, і як наслідок лише смерть.

Сліпі та безпорадні, вагою від 430 до 570 грамів народжуються кошенята в затишному лігві. Їхня кількість може досягати шести особин в одному посліді. Але зазвичай виживають лише сильні та їх залишається лише двоє. На дев’ятий день у кошенят розплющуються очі, блакитного кольору. Шерсть починає покриватися характерними для леопарду плямами.

Життя майбутнього покоління залежить лише від матері. Вона переносить кошенят, кожні кілька днів у нові місця, ховаючи їх від природних ворогів. Зазвичай такі зустрічі закінчуються умертвінням виводка. До таких “гостей” відносяться гієни, леви та самці леопарда. Два роки кошенята не відходять від своєї матері. Вони переймають у неї всі тонкощі полювання та зберігання видобутку високо у гілках дерев.



Що їдять леопарди

Після полювання леопард піднімає тушу на дерево

Леопард виходить на полювання з першими променями сонця або на заході сонця. Полюючи, хижак чекає на видобуток у засідці, і як тільки вона підійде, миттєво нападе. Під час полювання тварині нерідко доводиться переглядати місця засідки та найсприятливіші моменти для здійснення кидка, а це свідчить про хорошу кмітливість хижака.

Іноді, як засідку, леопард використовує гілки дерев, з яких раптово атакує здобич зверху. Але віддає перевагу наземному полюванню, підкрадаючись непомітно до жертви з підвітряного боку. Під час кидка, леопард сильно б’є по хребті або ж стуляє пащу на горлі здобичі.

Спійману жертву, хижак не в змозі з’їсти за один раз, а гієни і шакали, що нишпорять в окрузі, можуть заволодіти залишками. Саме тому леопард піднімає залишки туші на дерева, незважаючи на те, що маса залишків видобутку може бути такою самою, як і вага хижака. Основний раціон складають антилопи та бородавочники, мавпи та пернаті, земноводні та риби.

Цікаві факти про леопарда

Якщо є де, леопард намагається вгамовувати спрагу щодня, але у виняткових випадках без води може обходитися до 30 днів.

Зір людини в шість разів гірший за зір хижака, а чує тварина вдвічі краще, ніж людина.

Деякі особини здатні красти собак, заманюючи їх за собою далеко в хащі.

Хижаки здатні відшукати дорогу до своєї території, перебуваючи далеко від неї. Як експеримент, кілька особин привезли з Найробі та помістили до парку Тсаво, відстань між об'єктами склала 320 км. Через місяць усі тварини зуміли повернутися до своїх угідь.

Леопард – майстер маскування та помітити його у дикій природі практично неможливо.

Індійський півострів заселяють чорні пантери, довгий час яких відносили до окремого роду. Насправді це леопард та його чорна шерсть покрита малопомітними характерними плямами. Різноманітні кошенята можуть бути братами та сестрами.

Леопард та людина

Леопард – майстер маскування та помітити його у дикій природі практично неможливо

Багато століть леопард був об’єктом полювання, виключно через чудове хутро. Внаслідок полювання, лише у Східній Африці, було винищено 50000 особин. Сьогодні цей вид взято під охорону, але полювання на них продовжується не лише з боку браконьєрів, а й місцевих пастухів та землевласників. Деякі місцеві жителі вважають, що тварина приносить користь, контролюючи популяцію бородавників та павіан, що знищують фермерські поля. Але з іншого боку, самі хижаки завдають колосальної шкоди фермерам, прирікаючи себе на зникнення з околиць населених людиною.

Основні дані леопарду

ВЕЛИЧИНА

Зріст: знаходиться в межах від 45 до 75 см. Тіло: буває довжиною 150 см. Хвіст: зростає до 95 см. strong>Вага: тіла може бути від 40 до 120 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ

Можливість до парування: починається з 2,5-3 років. Шлюбні ігри: припадають на весну, у тропічних лісах – цілий рік. Виношування: триває 90-112 днів. Котять у посліді: частіше від 2 до 3, рідко 6.

ОБРАЗ ЖИТТЯ

Особливості: групами не збирається, одинак. Раціон: складається з копитних та земноводних, пернатих та риби. Середній час життя: в середньому 12 років, у зоопарках до 20 років.

РОДИЧНІ ВИДИ

Ягуар є близьким родичем, який має схоже забарвлення хутра, але більший за леопарда.

Ареал Panthera pardus

Де мешкає леопард
Ареал Panthera pardus

Простори колишнього СРСР та Китайської республіки, Кореї та Малайзії, Індії та південні області Африки населяють ці чудові хижаки.



ОХОРОНА

Населення леопардів у дикому середовищі швидко падає, це послужило взяття з охорони тварини. Там, де хижака налічували десятками тисяч, Манчжурії та Малої Азії, сьогодні він зовсім вимер.

Маскування леопарду

Вовна леопарда має унікальний візерунок та забарвлення

Шерсть хижака має унікальний візерунок та забарвлення, поєднання яких дозволяє залишатися непоміченим у будь-яких умовах, чи то трава чи гілки дерев, на яких леопард чатує на видобуток.

М’які подушки на підошвах лап дозволяють тварині пересуватися лісовою часткою, не видаючи жодного звуку. А також підкрастися на дистанцію одного кидка до жертви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *