Обыкновенная рысь

Звичайна рись

розміщено в: Котячі - Felidae | 0

Звичайна рись – (по лат. Felis lynx) Прекрасним зором і дивовижним слухом володіє.Маючи ще й міцні лапи, вона стає дивовижним, практично не знає поразок, мисливцем. Хижак населяє густі ліси незначної території Азії та північно-східні землі Європи.

Відео про звичайну рись

Рись звичайна

Нещодавно звичайну рись можна було зустріти як у Європі, так і Сибіру. Сьогодні, на ареал проживання хижака , вплинула життєдіяльність людини, яка не тільки інтенсивно займається вирубуванням лісових масивів, а й веде браконьєрський промисел хутра тварини. Ці фактори неминуче спричинили швидке скорочення поголів’я, а подекуди і до повного зникнення звичайної рисі.

Група звичайних рисів під час відпочинку

Звичайна рись в основному населяє густі хвойні ліси, але зустрічається і в модрині. Тільки крайніх випадках хижак залишає лісові насадження і виходить відкриту місцевість. Хижак, як і представники роду кішок, має власну територію. Її розміри визначаються лише від кількості потенційної їжі. На землях, багатих на дичину, мисливські угіддя самців звичайної рисі простягаються на 50 кілометрів квадратних. На відміну від самців, самки займають відносно невеликі ділянки, які подекуди вдвічі менші, ніж ділянки самців.



Але трапляється так, що кількість дичини в лісових насадженнях невелика, тому площі, що належать самцям, збільшуються до 100 квадратних кілометрів, а у виняткових випадках ще більше. Свої межі звичайна рись мітить не лише кігтями на корі дерев, але й сечею. Кал не використовується як прикордонні позначення, тому що хижак свої випорожнення залишає по всій території у виритих канавках, які потім засинає.

Чим харчується рись звичайна

Звичайна рись відноситься до звичайних хижаків сімейства диких кішок

Звичайна рись відноситься до звичайних хижаків сімейства диких кішок. На полюванні вона в основному використовує лише тактику вичікування, спокійно розмістившись на височини скельному виступі, чекаючи, поки видобуток сам не прийде до неї. Використовуючи як спостережний пункт піднесені ділянки, хижак може бачити все, що відбувається на великих територіях. Тільки позначивши собі здобич, звичайна рись нечутно підкрадається до неї і блискавично атакує.

Звичайна рись добре пристосована до зимового полювання. Її широкі лапи майже не провалюються у сніг

Захоплену зненацька жертву, хижак валить її додолу і намагається перекусити хребці лише в області шиї. Іноді вдається перекусити жертві сонну артерію. Не завжди атаки закінчуються вдало, трапляється так, що здобичі вдається вислизнути від зубів хижака. У таких випадках звичайна рись не витрачає енергію на переслідування, а лише повертається назад, на свою височину, виглядатиме новий видобуток.

Раціон тварини залежить тільки від територіальної прихильності. На невеликих гризунів, косуль, зайців та пернатих хижак полює у Центральній Європі. На півночі до раціону додаються ще й дитинчата «сохатих» (лосей). Там, де живе звичайна рись, практично немає конкурентів. Лише тому до здобутої жертви хижак повертається неодноразово, один раз на кілька днів, поки що від неї нічого не залишиться. Вгамувавши голод, тварина засипає недоїдене м’ясо сухими гілками, травою або листям. У зимові місяці недоїдена туша встигає замерзнути до повторного відвідування її хижаком. На території США та Канади мешкає канадська рись, раціон якої складається лише із зайців-біляків.

Кошенята звичайної рисі

Перші спроби досліджувати навколишній світ малюки роблять у п'ятитижневому віці

Основній порі року звичайна рись віддає перевагу лише самоті. З настанням лютого особи чоловічої статі йдуть зі своїх мисливських угідь на пошуки самок для спарювання. Щодо спокійні та мирні хижаки, з настанням шлюбного періоду стають агресивними. Часто вступають у криваву бійку з іншими самцями, здаючи при цьому крики, що переходять у затяжні стогони.

Самка звичайної рисі годує дитинчат у добре вкритому місці

Запліднена самка носить у собі кошенят до травня чи червня місяця. Із закінченням терміну на світ з’являються маленькі пухнасті, але глухі і сліпі кошенята. У їхньому вихованні братиме участь не лише мати, а й батько, на відміну від більшості інших представників роду котів. У посліді їх буває до 4, але часто їхня кількість коливається від 1 до 2. Народжуються кошенята в заздалегідь облаштованому матір’ю лігві. Вона вибирає його серед дерев, що впали, невеликих печерах або непрохідних чагарниках. Розвиток малюків протікає дуже повільно і лише через два тижні вони розплющують очі. Перші спроби досліджувати навколишній світ малюки роблять у п’ятитижневому віці.



Звичайна рись та людина

Звичайна рись занесена до Червоної книги

У недалекі часи звичайну рись можна було зустріти на куди більших територіях, ніж тепер. Це пов’язано лише з повсюдною вирубкою лісових масивів та незаконним промислом виду. Сьогодні цю дивовижну тварину можна побачити тільки на невеликих ділянках, які ще не постраждали від життєдіяльності. людини. Величезним значенням скорочення чисельності вплинуло лише полювання за цінним хутром хижака. Не викидали і м’ясо хижака, вважаючи його делікатесом і має прекрасний і витончений смак.

У наш час думки людей розділилися, чи приносить звичайна рись користь чи шкоду. На захист виступають ті люди, які вважають, що хижак підтримує баланс у природі, знищуючи гризунів. Інші стверджують, що тварина завдає значної шкоди, поїдаючи промислового звіра. Але відомо одне, що звичайна рись занесена до Червоної книги, і нам варто замислитися над тим, що продовжуючи винищувати тварину, наші діти зможуть її побачити тільки на картинках.

Рись звичайна – цікаві факти

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Плямиста шкіра допомагає рисі зливатися з місцевістю, гублячись у розрізнених сонячних відблисках, що падають на землю через крони дерев. Тому ці звірі і вважають за краще жити в лісах.

У минулому по всій Європі була велика кількість рисів, але до середини минулого століття їх там практично винищили через непомірне полювання на них.

Випадки нападу рисі на людину надзвичайно рідкісні. Напад можливий тільки в тому випадку, якщо самка захищає своє лігво з кошенятами або якщо тварина загнана в кут.

Рись відмінно дереться по скелях та по деревах. Полювати вона віддає перевагу із засідки, але, всупереч поширеній думці, ніколи не стрибає на видобуток з дерева.

В Африці водяться степові рисі, або каракали, але вони, незважаючи на назву, насправді до роду цих хижих ссавців не належать. Хоча зовнішня схожість між ними є.

Дані про звичайну рись

ВЕЛИЧИНА

Довжина тіла: від 70 до 105 см, самці більші за самок. Довжина хвоста: від 15 до 31 см. Висота в загривку: від 50 до 75 см. Вага: від 9 до 20 кг.



РОЗМНОЖЕННЯ

Можливість розмножуватися: настає з 1,5-2 років. Час шлюбних ігор: триває з лютого до березня. Виношування: від 65 до 74 діб. Котять у приплоді: від 1 до 2, в окремих випадках 4.

ОБРАЗ ЖИТТЯ

Особливості: самотній мисливець. Раціон: складається з копитних, пернатих, лисиць, кроликів та зайців. Живуть: від 10 до 20 років.

РОДИЧНІ ВИДИ

Канадська рись, що живе в Північній Америці та іспанська – підвид, що мешкає на Піренейському півострові (F І. pardina).

Де мешкає рись звичайна

Ареал Felis lynx

Простори Росії та Скандинавії, Прибалтики та Карпат, Східної Європи, Балкан та Альп населяє звичайна рись. Північну Америку населяє канадський різновид тварини.

Охорона Felis lynx

У Європі хижака можна зустріти тільки на невеликих ділянках землі, але в Центральній її частині звичайна рись не втратила своїх природних житла.

Особливості рисі звичайної

У науці хижака називають «lynx», ця назва має грецьке коріння «lygx» або «lenkos» і позначає «світиться»

Забарвлення шерсті змінюється від світло-жовтого до рудуватого з численними темно-коричневими плямами і поздовжньою смугою на спині. Тільки цятки можуть бути помітні різною мірою, залежно від підвиду. Взимку шерсть густіша, темніша, а темні плями на ній стають малопомітними.

Лапи широкі та овальні, що дозволяє звичайній рисі легко пересуватися снігом. Між подушечками пальців на стопах росте густа шерсть.

За допомогою вух із довгими пензликами на кінчиках хижак дуже точно визначає, звідки виходить звук. Цією якістю компенсується те, що тварина не може розвинути велику швидкість на довгій дистанції.

Харчовий ланцюжок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.