Рыжая рысь

Руда рись

розміщено в: Котячі - Felidae | 0

Руда рись – (лат. Felis rufus). На території Північної Америки, у дикій природі, живе руда рись, популяція якої перевищує в рази популяції інших котячих, але зустріти її дуже складно.

Кішка руда рись

Кішка руда рись

Хижак здатний легко пристосовуватися майже до будь-яких кліматичних умов. Від високих гір і степів, з лісовими насадженнями, до боліт та заростей кактуса. Винятком є ​​місцевість, яка позбавлена ​​густої рослинності, там, руда рись намагається, не знаходиться.

Руда рись – виявляє активність тільки з настанням темряви, взимку вона полює вдень. Полювати вона йде на заході сонця, а вдень хижак ловить видобуток лише взимку, тому що в цю пору року видобутку стає значно менше. Тварини мешкають на окремих ділянках. Його вони мітять екскрементами та сечею, сліди території руда рись залишає і на стовбурах дерев у вигляді слідів від пазурів. Коли самка готова до розмноження, запах її сечі змінюється, яким самець і дізнається про її готовності. Самка з кошенятами виявляє сильну агресію не лише до тварин, а й до людини.

 



Руда рись на полюванні

Руда рись завжди атакує жертву ззаду

Різні підвиди зайців становлять 2/3 раціону рудої рисі. 1/3 – це переважно різні гризуни, наприклад, полівки, белки и миші. Рідше, як жертва, руда рись вибирає диких кіз або оленів, бувають випадки, коли вона нападає на собак і котів.

Руда рись завжди атакує жертву ззаду. Атака відбувається тільки тоді, коли тварина підкрадеться на відстань одного стрибка. Тільки так хижак здатний перекинути жертву  і умертвити. Тримаючи зубами жертву за шию, хижак чекає, поки вона не загине, намагаючись згорнути шию або перекусити сонну артерію.

 

 

Кошенята рудої рисі

Своє лігво самка встеляє листям і мохом, де народжуються кошенята та проводять кілька тижнів свого життя.

Шлюбні ігри наступають наприкінці зими, коли особини обох статей зайняті пошуками один одного. Самець рудої рисі запліднює всіх особин протилежної статі, у яких ділянки входять до складу території самця. Близько 52 днів самка виношує кошенят, після чого в лігві на світ з’являються безпорадні і зовсім сліпі кошенята.

Мати до свого лігва самця не підпускає і може з ним робити тільки в його околицях, поки малюки не зміцніють. На сьомий день у маленьких малюків розплющуються очі, але самка рудої рисі продовжує годувати молоком кошенят ще вісім тижнів і тримає їх при собі. Самка рудої рисі дуже добре дбає про своє потомство, вилизуючи вовну кошенят і зігріваючи їх теплом свого тіла.



Самець рудої рисі запліднює всіх особин протилежної статі, у яких ділянки входять до складу території самця

У разі загрози, самка переносить малюків в інше затишне місце. Як тільки кошенята почнуть вживати м’ясо, самець допускається до потомства і починає брати активну участь у їхньому вихованні та годуванні, приносячи їжу з полювання на лігво.

Серед диких котів , така турбота з боку самців дуже незвичайна. Зміцнілі кошенята разом з батьками починають прогулянки територією самки, зупиняючись, час від часу відпочити.

У п’ятимісячному віці підлітки починають потихеньку освоювати мистецтво полювання, беручи приклад з матері рудої рисі. У такому віці кошенята дуже рухливі і проводять багато часу в іграх, які розвивають не тільки вправність і силу, але і майстерність полювання. Свої перші кроки у самостійне життя підлітки починають у восьмимісячному віці.

 

Американська руда рись

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...
Руда рись відмінний плавець, але у воду заходить тільки в екстрених випадках, що настають у дуже спекотні дні. Тоді хижак заходить у воду, залишаючи над поверхнею лише голову.

Кошенята хижака, що виросли в неволі, стають ручними і не противяться, коли їх гладять.

Руда рись в англійському словнику значиться як «bobcat», через свій короткий і вигнутий хвост.

Далі на північ мешкають більші особини, ніж на півдні.

 

Як виглядає руда рись

Величина

 



Довжина: тіла варіюється від 50 до 80 см, а хвоста до 15 см.

Зріст: від землі до холки може бути від 50 до 60 см.

Вага: 6 кг, дуже рідко зустрічаються особини вагою 16 кг. 

Розмноження

Можливість спаровуватися: настає з року в самок; у самців у дворічному віці.

Шлюбні ігри: тривають з лютого до березня; самки іноді наводять кошенят за один рік двічі.

Виношування: триває 52 дні.

Кошенят у посліді: від 2 до 4.

 

Де живе руда рись

Де мешкає руда рись

Північну Америку та від Південної Мексики до Південної Канади населяє руда рись.

Охорона рудої рисі

Руда рись – одна з найбільш численних представників котячих у Північній Америці, і на неї досі ведуть полювання або заради розваги, або заради шкіри. Підвиду F. rutus , що живе в Мексиці, загрожує зникнення.

Ділянка рудої рисі

Ділянка рудої рисі

Самець рудої рисі може займати територію, площа якої дорівнює 100 квадратних кілометрів, прикордонні ділянки ділять між собою кілька особин чоловічої статі. Земля, що належить самці, становить 50 квадратних кілометрів. На землі самця вживаються від 2 до 3 самок.

До дванадцяти кошенят годує самець, якщо на землі живе три самки з малюками.

 

Сподобалась стаття? Розкажи друзям!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.