Животное ягуар

Ягуар

розміщено в: Котячі - Felidae | 0

Ягуар – (лат. Panthera onca). Мисливці розповідають легенди про великого представника сімейства диких кішок , що живе в Америці – ягуарі.

 

Тварини Південної Америки – Ягуар

 

Panthera onca
bisvir.dog

Ця рідкісна тварина наражається на постійну небезпеку з боку людини, через свою красиву шкуру.



Ягуар мешкає в різних біотипах – від лісів, розташованих на узбережжі, до заростей очерету. Від непрохідних джунглів до відкритих степів, що поросли чагарником і розташовані недалеко від скель, і джерела з водою.

Ягуар – хижак, що веде самотній спосіб життя. Пари тварини утворюють на кілька днів під час шлюбних ігор. Групами зустрічаються самки з кошенятами, які кілька перших років залишаються з матір’ю.

На третьому році життя молоді ягуари, що виросли, залишають матір і йдуть на пошуки своїх територій. Тільки від кількості дичини залежать мисливські угіддя хижака . Наприклад, де багато тварин, площа ділянки , на якій полює тварина, становить лише 5 квадратних кілометрів. У районах, де їжі практично немає, ягуар полює на території, площа якого може досягати до 500 квадратних кілометрів, тобто в 100 разів більша.

 

Розмноження ягуару

Якщо батько ягуара чорної масті, а мати плямистої, то в посліді часто з'являються чорні кошенята.
bisvir.dog

Як протікає у природі сімейне життя хижаків маловідомо. Але достеменно відомо те, що ягуар тривалий час залишався предметом полювання, заради промислу цінного хутра. З 60-х років щорічно вбивали до 1000 особин у лісах Амазонки, що розташовані на бразильській території. І мало хто звертав увагу чи цікавився способом життя хижака .

Тільки з недавнього часу ягуар привернув до себе увагу з боку вчених, які приступили до вивчення його звичок і розмноження.
bisvir.dog

Тільки з недавнього часу ягуар привернув увагу з боку вчених. Вони впритул приступили до вивчення його звичок та розмноження. Але зараз це складне завдання, тому що в природному середовищі проживання ці тварини стали великою рідкістю. Левову частку інформації про звички та шлюбні ігри хижаків, фахівці отримують із зоопарків, які надали всі необхідні умови для їх розмноження. У природних умовах ягуар утворює пари лише продовження роду. Від заплідненої самки самець одразу йде. Майбутня мати виховуватиме потомство одна , без участі батька. Кількість кошенят в одному посліді може змінюватись від одного або двох до чотирьох. На світ з’являються безпорадними та сліпими, вага яких коливається від 700 до 900 грамів.



На чотирнадцятий день кошенята ягуара розплющують очі. Ще через два тижні роблять перші вилазки з надійного лігва, далеко від нього не відходячи. Піврічні підлітки починають вперше йти з матір’ю на полювання .

Два роки потомство, що виросло, залишається з матір’ю і разом полює. Статева зрілість у ягуарів настає у трьох літньому віці. Самці готові до запліднення лише у 4 роки.

Ягуар на полюванні

Ягуар на полюванні
bisvir.dog

Ягуар полює в нічний час, і хоч він чудовий верхолаз, але видобуває їжу практично завжди внизу, не використовуючи дерева для полювання.

Короткі дистанції хижак долає дуже швидко, але й швидко втрачає сили, тому щоб результати полювання були позитивними і ягуар залишився з обідом, йому необхідно якомога ближче підкрастися до видобутку і раптово накинеться на нього. Основний раціон ягуару складають усі лісові жителі, від гризуна до великого оленя.

Не тільки сухопутні жителі лісу стають здобиччю хижака, завдяки умінням добре плавати, ягуар полює і на водних жителів. У його зуби потрапляють черепахи та риби, невеликі алігатори та членистоногі. Хижак майстерно вміє маскуватися і у воді, нерухомо на ній лежачи, рибу, що пропливає, він блискавично вистачає випущеними кігтями.

Від присутності ягуару страждають і свійські тварини, які стають його жертвою. Найчастіше такі напади відбуваються у місцях, де людина знищила ліси та обробила землю під оранку. Якщо видобуток досить великий, то хижак спочатку забирає його в затишне місце, де приступає до трапези. Недоїдені залишки він ховає в землі, викопуючи заглиблення, щоб потім повернутися і вгамувати голод.

Ягуар та людина

Взаємодія ягуару та людини
bisvir.dog

Від Аргентини до Арізони простягалися простори проживання красивої дикої кішки, але це було давно. Безконтрольний відстріл та вилов вплинули на чисельність популяції, яка сильно скоротилася, а в деяких регіонах призвела до повного його зникнення.



Знищувані лісові масиви, природні житла ягуара, і які виростають з їхньої місцях поселення, закінчили розпочату роботу браконьєрів, зі скорочення поголів’я і повного винищення плямистих тварин. Сьогодні хижак зустрічається в природних умовах тільки у Венесуелі, верхньому басейні річки Оріноко, на інших, колишніх місцях проживання ягуар зустрічається дуже рідко, а на деяких територіях зовсім зник . Їхня чисельність не перевищує і 200 особин по всій території Аргентини. Тільки суворі заходи з охорони можуть виправити становище, інакше ягуар залишиться лише сторінках книжок та небагатьох зоопарках світу.

З давніх-давен люди вважали хижака людожером, це було обґрунтовано тими випадками, коли хижак йшов по п’ятах за подорожнім, але ніколи на нього не нападав, і цей міф так і залишається міфом. Таке трапляється тоді, коли людина заходить на територію хижака і той супроводжує подорожнього до меж своїх мисливських угідь. Якби ягуар справді хотів напасти на людину, то останній став би дуже легкою здобиччю, нездатною сховатися або втекти від розумного та швидкого хижака.

 

Цікаві факти про ягуара

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...
Тільки ягуар, з великого та різноманітного світу диких кішок не гарчить.

Серед індіанців, що живуть по берегах Амазонки, ходять легенди, що іноді хижаки з’являються в селищах і з дітьми починають грати.

У неволі такі тварини як сніговий барс, тигр, лев і леопард можуть схрещуватися один з одним, ягуар підпускає до себе тільки лева.

Завдяки радіомаякам стало відомо, що хижак може піти від місця, де його бачили на 800 кілометрів.

 

Як виглядає тварина ягуар

Величина

Довжина тіла: може досягати 180 см, а хвіст зростає до 91 см.

Зріст: становить 76 см.

Вага: коливається від 68 до 136 кг.

Розмноження

Можливість спаровуватися: настає у трьох літньому віці.

Спарювання: відбувається протягом року.

Виношування: триває 110 днів.

Народжується кошенят: від 1 до 4.

Спосіб життя

Особливості: самотній мисливець, який зустрічається парами тільки в період розмноження.

Раціон: складається з усіх сухопутних тварин, включаючи домашню худобу, а також земноводних та черепах, риб та невеликих алігаторів.

Живуть: у неволі до 22 років.

Споріднені види

Найближчі родичі ягуара- тигр , сніговий барс та леопард .

 

Де живе ягуар

Ареал Panthera onca
bisvir.dog

Південь Північної Америки, а також території Центральної та Південної Америки є ареалом проживання хижака.

Охорона ягуарів

Причиною значного зменшення чисельності хижака, є його цінне хутро та вирубка лісів, природного довкілля. Третя частина з усього поголів’я, що залишилося, знаходяться в зоопарках.

 

Чим відрізняється ягуар від леопарду

У леопарда голова і щелепа менше ніж у ягуару.

Ягуар і леопард за будовою тіла схожі, але це не так, перший значно міцніший, витриваліший і масивніший, ніж леопард.

 

Сподобалась стаття? Розкажи друзям!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *