Царь зверей - лев

Тварина лев

розміщено в: Котячі - Felidae | 0

Цар звірів – тварина лев. Насправді його життя схоже з царським, адже добувають їжу тільки левиці, самець же в свою чергу першим втамовує голод і тільки коли насититься, допускає до туші інших особин прайда.

Лев – відео про тварину

Цар звірів – африканський лев

Тварина лев є найбільшим хижаком африканських просторів і є захоплюючим видовищем. Грива молодих особин світла, але чим дорослішою стає тварина, тим темнішою стає і грива. Дорослих хижаків легко можна дізнатися по значній темнозабарвленій гриві.

Полювання на великих звірів вимагає від самок злагодженості та вправності

Багато представників диких кішок ведуть відокремлений спосіб життя, леви ж збираються групами, іменовані прайдами, самотніх самців можна зустріти тільки коли вони шукають собі новий прайд. Кожна така група може налічувати від 4 до 30 тварин, до складу якої входять до двох самців та самок з підростаючим поколінням. Кожна група полює і живе на окремій території, яку лев, голова прайда, ревно охороняє від чужинців, адже у разі програшу він може втратити не лише самок, а й своє життя. Не тільки самці відстоюють своє право на вождя, самки теж беруть участь із захисту території, але з боку левиць, що належать чужим прайдам. Нерідко леви влаштовують бійки між собою, які супроводжуються кров’ю та частими випадками смерті одного із самців.



Тварина лев сильно відрізняється від левиці своїми розмірами та пишною гривою, яка у самок відсутня, завдяки сильно вираженому статевому диморфізму. Тільки у деяких хижаків є така сильна статева відмінність. Спостереження показали, що лев, ватажок прайда, цікавиться своїми самками лише два роки, а потім йде, щоб у кривавій битві опанувати іншу групу левиць. У разі перемоги самець отримує право на запліднення самок зовсім чужої групи. Така поведінка самців пов’язана з тим, щоб не відбувалося кровозмішування.

Їжа лева

Левиці біля туші вбитої антилопи гну

Тварина лев і його прайд відправляються на полювання після полудня або коли сонце торкнеться горизонту на заході сонця дня. Під палючими променями сонця хижаки не полюють і вважають за краще відпочивати або спати в тіні дерев. Завдяки своєму унікальному зору, хижаки чудово бачать уночі, на відміну від своїх жертв. На полювання вирушають левиці прайду, чисельністю 3-4 особи. Полювання на великих звірів вимагає від самок злагодженості і вправності, вони з підвітряного боку підкрадаються до стада і кілька стрибків наздоганяють і вбивають жертву.

Лев несе здобич у затишне місце

Тварина лев, як і належить ватажку, в полюванні не бере жодної участі, але до вбитої під час полювання тварини завжди підходить першою. Самець вибирає для себе і з’їдає найкращі ділянки м’яса, наївшись, він відходить, і до трапези приступають левиці, підлітки та левенята. Закінчивши з трапезою, леви йдуть на водопій, після чого йдуть у тінь і відпочинок, ліниво і байдуже дивлячись на стада, що пасуться неподалік. Леви полюють лише один раз на тиждень, якщо прайд складається з трьох або чотирьох дорослих особин. Жертвами полювання зазвичай стають травоїдні жителі африканської савани – дитинчата носорогів, бегемотів і слонів, антилопи, зебри і навіть худоба. У разі серії невдалого полювання, лев не гидує падалью та дрібними тваринами, включаючи гризунів. Під час посухи хижаки влаштовують засідку у невеликих джерел води.

Розмноження левів

Самець та самка під час копуляції. Самець ніжно покусує самку за шию

Період шлюбного гону у хижаків розмитий і може бути будь-якої пори року, але завжди починається зі смертельних сутичок самців. Тварина лев після запліднення левиці йде до іншої, а вона виношує потомство протягом 112 днів. Після народження левенят самка знову підпускає до себе самця лише через два роки. Весь цей час вона дбає про потомство. Для пологів левиця вибирає важкодоступні затишні місця в печерах, ущелинах, утворених у скельних породах або ямах, але водночас досить близьких до джерел води.

Самки допомагають один одному наглядати за потомством

Лев’ята народжуються маленькими та безпорадними, вкриті шерстю з плямистим малюнком. Мати два місяці дбайливо годує їх молоком, доки вони не зміцніють. З віком плямиста шерсть змінюється на постійне забарвлення. Перші кроки з лігва, зі своєю матір’ю, левенята здійснюють у двомісячному віці, супроводжуючи її під час полювання. Малята намагаються добре запам’ятати всі звички. Від цього залежатиме їхнє доросле життя надалі. Протягом двох років левенята навчаються у матері, полюють і виживатимуть, а потім самка знову підпускає до себе лева, що змушує підрослих і зміцнілих левенят вирушить на пошуки свого прайда та території.

Тварина лев цікаві факти

Від кількості їжі та чисельності прайду залежить площа займаної території.

Левиця, що захищає дитинчат, стає дуже агресивною. Нерідко кілька самок поєднуються, щоб прогнати ворога або агресивно налаштованого самця.

Левиці вбивають тварин лише тоді, коли відчувають голод. Зазвичай копитні тварини, на яких полюють, досить точно визначають, чи полюють леви в даний момент. Якщо хижаки не голодні, копитні спокійно пасуться поблизу відпочиваючих королів савани.

Грива візуально збільшує тіло самця, тому лев, здається більшим і потужнішим, ніж він є насправді; під час шлюбного періоду це допомагає привернути увагу самки та залякати суперників.

Тварина лев не бере участі у вирощуванні потомства, більше того, іноді вони вбивають дитинчат, тому левиці охороняють малюків і від своїх благовірних.

Як виглядає тварина лев



ВЕЛИЧИНА

Тіло: довжиною досягає 240 см.
Хвіст лева: закінчується пензликом і має довжину 90 см.
Висота в плечах: дорослих особин дорівнює 85 см.
Вага: коливається від 200 до 250 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ

Статеве дозрівання: з 2 років.

Гон: відбувається весь рік; левенята з’являються раз на 2 роки.

Вагітність: триває від 105 до 112 днів.

Левлять у посліді: від 2 до 5, в середньому 3.

ОБРАЗ ЖИТТЯ

Звички: громадські тварини; територіальні.

Їжа: гну, зебри, імпала, інші антилопи та газелі і навіть молоді слони.

Звуки: самці гарчать, захищаючи територію; левиці гарчать після успішного полювання.



Тривалість життя: приблизно 15 років

РОДИЧНІ ВИДИ

Інші представники великих кішок (Panthera), наприклад, леопард, ірбіс, тигр та ягуар.

Де живуть леви

Ареал Panthera leo

Прайди тварини лева можна зустріти Центральній Африці на південь від пустелі. Гірський ліс та індійський штат Гуджарат населяють азіатські леви.

Охорона левів

Не тільки простори Африки населяли ці хижаки, вони були і на півдні Європи ще в VII-Х століттях. У зв’язку з життєдіяльністю людини, ареал тварин неухильно скорочувався, і в Європі зараз цих хижаків немає. Сьогодні прайди левів можна зустріти лише у Центральній Африці.

Левиця на полюванні

Коли левиці полюють у прайді, вони оточують стадо

Коли левиці полюють у прайді, вони оточують стадо Частина левиць рухається проти вітру, інші чекають на видобуток, перебуваючи з протилежного боку. Потім загінниця відкриває себе і жене стадо у бік своїх спільниць.

Левиця, що полює сама, підкрадається до потенційної видобутку проти вітру, поки не наблизиться до неї, щоб почати атаку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.