Берингівський песець

Берингівський песець

розміщено в: Лисиці - Vulpes vulpes | 0

Берингівський песець – (Alopex  lagopus  beringensis  (Merriam, 1902)), підвид песця, який живе на о-в Берінга (Командорські о-ви, Берінгове море, Росія). Має великі розміри. Середні вимірювання самців і самок, відповідно: довжина тіла 60 см (46-67 см) та 57 см (41-64 см), маса 5,5 кг (3,5-8,8 кг) та 4,4 кг (2 5-64 кг).

Песці Командорських островів

Взимку песці подорожують усім островом Берінга у пошуках їжі.

На Командорських островах мешкає найстародавніші ізольовані популяції песця – берінгівський і медновський (A. l. semenovi). Підвиди ізолюються протягом усього року водами Берингового моря і тому песці Командорських островів становлять генетично відмінну популяцію від її ареалу. Умови проживання острівних підвидів різко відрізняються від континентальних. Розміри популяцій малі, але ці популяції вижили з часів плейстоцену.

Відео: Берингівський песець



Цілком ймовірно, що берингівський песець проник сюди в умовах суворішого клімату, коли льоди взимку поєднували острови з азіатським чи американським материком; але ясно, що тварини з’явилися тут не раніше, ніж 300 тис. років тому, коли було сформовано сучасну подобу Командор. Занесення песців плаваючими льодами малоймовірне, тому що він на основі перегляду шкур білих особин доведено їх острівне походження. Імовірно, білі песці – це крайній прояв альбінізму блакитної морфи.

На островах немає інших місцевих наземних хижаків, кліматичні умови досить м’які, а джерела їжі стабільні та високопродуктивні (лежбища морських ссавців, пташині колонії та нерестовища лососів). Пісець взагалі єдиний аборигенний вид ссавців, що мешкає на о-ві Берінга. Щури, миші-полівки, північні олені та американська норка потрапили на острів у результаті людської діяльності.

Забарвлення зимового хутра світло-або темно-коричневе, з більш менш сильно вираженою сріблястістю.

Берингівський песець як промислова тварина

Дослідження берингівського песця стартують у заповіднику «Командорський»

Промислове використання командорських популяцій берингівського песця почалося відразу після відкриття островів Другий Камчатської експедицією Вітуса Берінга в 1741 р. Перші нотатки з його зовнішності та особливостям поведінки зробив натураліст експедиції Георг Стеллер. Він відзначив їх велику чисельність та абсолютну безбоязність щодо людини.

Видобуток у початковий період вівся без будь-яких обмежень, переважно на о. Берінга через більш сприятливий рельєф острова для зимівель промисловців і становила протягом ряду років приблизно по 1 тис. шкірок на рік. Стихійний характер промислу зберігався і під час правління Російсько-Американської Компанії Голікова і Шеліхова до оренди островів фірмою Гутчинсон, Коль і Ко (1871-1891).

Видобуток у початковий період вівся без будь-яких обмежень

Тварин із Командорських островів активно використовували для акліматизації на інших островах. Так, ще 1750 р. песців з острова Берінга російські промисловці завезли на острів Атту. Надалі берингівський песець був завезений на низку інших островів Алеутської дуги. У 1927-1929 роках берингівських песців акліматизували на острові Топорков, але після того, як вони майже знищили унікальну колонію морських птахів, цей експеримент припинили. Взагалі, у першій половині XX ст. для розселення до різних районів країни з Командорських островів вивозили від кількох десятків до понад 700 тварин на рік. Вся ця робота проводилася в рамках розвитку острівного звірівництва, намагаючись заселити цінним блакитним песцем різні території.



Острівне звірівництво

З початку 1970-х промисел песців вівся лише МДП «Унанган»

З 1923 р. розпочався якісно новий період у веденні песцового господарства, відомий як острівне звірівництво. Проводився відбір виробників, велася цілорічна підгодівля тварин юколою та м’ясом котиків, проводився щорічний облік чисельності берингівського песця, їх нір та приплоду, масове мічення звірів. З середини 50-х років острівне звірівниче господарство припинило своє існування у зв’язку зі зростанням попиту на якісніше хутро клітинних звірів і виробництвом на о. Берінг звіроферми.

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Штучна селекція, мабуть, істотно вплинула на генофонд обох підвидів, особливо берингівського, де крім штучного відбору в період острівного звірівництва відзначалися пагони клітинних звірів, які могли схрещуватися з тваринами аборигенної популяції.

Наприкінці 1950-х - початку 60-х років скасовано острівне звірівниче господарство

З припиненням періоду ведення острівного звірівничого господарства на початку 1960-х р.р. шляхи розвитку берингівського та меднівського підвидів розійшлися. Берингівський песець, як промислова тварина з початку 1970-х був лише МДП «Унанган» (колишній Держпромгосп) на о. Берінг. До 1996 року щорічно видобувало 350-400 тварин, проте у зв’язку з розвалом системи приймання хутра та відсутністю сталого попиту на хутро диких командорських песців промисел згорнувся.

У наш час на острові відбулися істотні зміни в острівних біоценозах: знову з’явилися і порівняно швидко завоювали вільну екологічну нішу винищені в середині XIX ст. на острові Берінга калани; після депресії 1950-х р.р. значно збільшилася чисельність північних оленів, завезених 1882 року. Наприкінці 1950-х – початку 60-х років скасовано острівне звірівниче господарство і супутнє йому цілорічний підживлення песця, які суттєво впливали на деякі риси екології та динаміку чисельності популяції. У подальший проміжок часу відбулося скорочення чисельності песців на острові.

Як виглядає берингівський песець

Зовнішній вигляд та особливості

По ряду поведінкових і морфологічних ознак командорські підвиди песців помітно відрізняються один від одного та від материкових підвидів. Берингівський песець за розмірами трохи більший за материкові підвиди. Відзначено значні зміни середньої ваги тіла дорослих тварин упродовж століття. У першій чверті століття середня вага берінгівських самців становила 5,4 та 5,6 кг, самок 4,4 та 4,6 кг. За 30-річний період ведення острівного звірівничого господарства розміри дорослих тварин зросли та становили до середини 60-х років для берингівських самців 6,1 кг, для самок 5,2 кг. Середня вага песців обох статей, порівняно з дослідженнями 50-60-х рр., скоротилася приблизно на 0,8-1,5 кг, а лінійні розміри залишилися приблизно такими ж.

Показник вгодованості самців у зимовий період дещо нижчий за середній рівень

Показник вгодованості самців у зимовий період дещо нижчий за середній рівень, для самок цей показник відповідає середньому рівню вгодованості. Для самців достовірні вікові відмінності відзначені для довжини хвоста (у однорічних тварин цей показник дещо більший, ніж у цьогорічок). Для самок вікова мінливість у будові тіла виявляється у збільшенні до першого року життя обхвату грудної клітки та показника вгодованості. Інші параметри берингівський песець обох статей з віком не змінює, що підтверджує твердження про те, що песці до першого року життя переважно припиняють своє зростання. Загалом самці крупніші за самоки на 4,9-5,7% за екстер’єром, на 5,6-16,4% за ваговими характеристиками внутрішніх органів.

Характеристики берингівських песців

Характеристики беренгівських песців

Для двох командорських підвидів, а також материкового підвиду песця розміри черепа збільшуються до другого року життя. Збільшується з віком відносна ширина черепа.

Від часу припинення ведення острівного звірівницького господарства берингівський песець змінив свої основні морфометричні характеристики. Зміни простежуються лише ваги тіла. На початку першої зими цьогорічки берингівських песців в основному припиняють своє зростання і досягають розмірів дорослої тварини. За своїми краніологічними характеристиками черепа песців о. Берінга та о. Мідного значно перевищують розміри черепів материкових песців. Статевий диморфізм у будові черепів берингівських та материкових песців виражений меншою мірою, ніж у меднівських песців.

Хутряний покрив блакитного песця змінюється з віком

Хутряний покрив блакитного песця змінюється з віком і сезонами менш значно, ніж в білої морфи. З майже чорного, темно-коричневого, поступово світлішого, хутро дорослого песця набуває забарвлення від темно-фіолетового до світло-бежевого. Зі зростанням волосся змінюється головним чином відтінок кольору. Наприкінці серпня на Командорських островах більшість песців мають вже нормальний «блакитний» колір зимового опушення (на о. Берінга – сірих чи коричневих відтінків). Варіює і м’якість волосся. Повністю “вихідним” хутро песця стає в другій половині грудня-січні.

Берингівський песець має середню довжину волосся, що криє, у 1,5-2-місячних песців близько 27 мм, взимку – більше 82 мм (збільшується і товщина волосся). Внаслідок теплого та вологого клімату на Командорських островах і особливо у зв’язку із запізнілим настанням холодів хутро песців відрізняється більш грубою та короткою остюкою і часто зваляною підпуші.



Берингівський песець – його розмноження

Беренгівський песець - його розмноження

Регулярні підживлення, які у період ведення острівного звірівничого господарства, позитивно впливали збереження високої чисельності обох командорських популяцій. У зв’язку з припиненням підживлення чисельність популяції песця о. Берінга з 1960-х років знизилася в 2-2,5 рази, середній розмір виводка приблизно в 1,5 раза (1937-38 рр. він становив 4,0 ± 1,8).

У зв’язку із скороченням промислового навантаження берингівський песець з 1996 по 1999 р.р. подвоїв чисельність дорослої частини популяції і становить зараз близько 450-500 тварин. Збільшилася щільність розподілу песців саме на тих ділянках, на яких раніше вівся промисел (північне та східне узбережжя острова), і менше позначився на ділянках, що не промишляються (південна частина острова). У порівнянні з материковими песцями щільність популяцій командорських підвидів у кілька разів перевищує таку материкову навіть після значного скорочення чисельності обох популяцій після 60-х років.

Збільшення чисельності берингівського песця з 1996 по 1999 р.р. супроводжувалося скороченням частки цуценят чоловічої статі стосовно самкам, а також збільшенням числа молодих самок віку 1-2 роки, що беруть участь у розмноженні. Основна частина берингівської популяції – це тварини-сьогорічки. Проте в останні чотири роки відзначається деяка тенденція до зменшення частки цьогорічок та збільшення частки старших вікових груп у віковому складі берингівської популяції, що може бути наслідком припинення промислового навантаження на популяцію.

Популяція хижаків

Збільшення чисельності берингівського песця з 1996 по 1999 р.р.

Берингівський песець має дуже високу щільність і щодо стабільної чисельності, яка піддається періодичним коливанням, притаманним материковим песцям. Зазвичай песці моногамні, але на Командорських островах були відзначені випадки полігамії та поліандрії. Особливостями командорських популяцій песця є натальна філопатрія самок, зменшена тенденція до розселення у самців, збільшена частота формування складних груп та знижена плодючість.

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

У процес розмноження самки вступають з 1-го року життя, з 2-х років розмножується вже більше 90% самок. Максимальний вік, у якому самка може приносити та виховувати потомство – 8 років. Тривалість життя песців на Командорських о-вах до 7-8 років.

Цуценята берингівського песця

Цуценята беренгівського песця

Звичайне співвідношення статей у командорських підвидів за умов стабільного стану популяції – це незначне переважання чисельності самців над самками. Однак у період депресії чисельність самок вище, ніж самців, як і велике число складних сімей.

Берингівський песець розмножується під час гону – у лютому-березні (крайні терміни – з кінця січня до початку травня). Вагітність 49-56 днів. Цуценята з’являються зазвичай у травні-червні, хоча відзначалися випадки їх народження і в середині квітня і в липні. У посліді на Командорських островах може бути до 10-13 цуценят, але в середньому 4-6. Приблизно через 9-13 днів після народження у щенят відкриваються очі. У 3-4 тижні щенята починають виходити з нори (кінець червня). Лактація 1,5-2 місяці, але вже у місячному віці щенята починають вживати м’ясну їжу, яку приносять їм батьки. Виводки починають розпадатися наприкінці серпня-початку вересня.

Молоді песці розселяються територією острова.

Молодий берингівський песець розселюється територією острова. При цьому самці можуть розселятись до 5 км від натальної ділянки, а самки – на 2 км.

Виведення нащадків у песця відбувається в норах, які можуть бути дуже розгалуженими. Глибина нір песців на островах – трохи більше 1 м. Нори мають кілька отнорков. На Командорських островах відзначали нори із 40 віднорками. При цьому нора має головні ходи завдовжки до 4 м, від яких відходять відгалуження до 1,5 м завдовжки. Діаметр вхідного отвору – від 15 до 30 см. Головна гніздова камера має ширину до 60 см та висоту – до 50 см. Усередині вона встелена сухою травою.

Нори берингівського песця

Нори берінгівського песця

Берингівський песець має нори, загальна площа яких значно менша за площу нір песця в інших частинах ареалу. Значні розміри характерні для нір, розташованих на вічній мерзлоті, при цьому тварини змушені розширювати верхні горизонти нори на відміну від тварин, що мешкають на островах з ґрунтами, що не промерзають.

У північному краю острова Берінга лігва арктичних лисиць розташовані в основному на пагорбах, зручних для спостереження. Логови, розташовані безпосередньо в тундрі та на верхніх краях річкових долин, часто розташовуються на невеликих пагорбах ділянки. Таке положення лігва дозволяє песцям спостерігати околиці і унеможливлюють наближення непоміченим у відкритій тундрі. Логови в прибережних стрімчах також влаштовуються зручними для спостереження: одночасно можуть спостерігатися як лайда, так і значна частина другої тераси.

Здебільшого нори песця на о. Берінга розміщуються на добре дренованих ґрунтах зі слабким ухилом

Здебільшого нори песця на о. Берінга розміщуються на добре дренованих ґрунтах зі слабким ухилом до 15° у тундрі, а також на схилах та брівках приморських терас на висоті до 30 м над рівнем моря, до 100 м від джерела прісної води та морського узбережжя.

Структура нори берингівського песця

Нори берингівський песець риє на північному узбережжі острова Берінга, є оптимальними, східного узбережжя та південної частини острова – субоптимальними та відрізняються один від одного як загальними морфологічними характеристиками нір, так і тривалістю їхньої зайнятості виводками. На відміну від материкових песців, у яких переважно південна експозиція нір, нори берингівського песця мають переважно північну експозицію. Мабуть, тут більший вплив мають напрям місцевих вітрів, і навіть орієнтація острова з північного заходу на південний схід.

У ряді випадків песці можуть використовувати одну нору по 20 років

У ряді випадків песці можуть використовувати одну нору по 20 років, а в ряді місць по 1-2 роки, а потім залишають нору і живуть в іншій. Через якийсь час нора знову заселяється новою парою, і так відбувається ротація житлових та нежитлових нір. Абсолютно нових нір дослідники на островах не знаходять, а песці користуються вже наявними.

Багаторічні лігва, що використовуються протягом багатьох років, мають, як правило, багато входів, часто прихованих у густій ​​траві. Простір біля входу утоптаний і усіяний залишками їжі та екскрементами, а з самої нори виходить характерний запах. Дорослиий берингівський песець, як спостережливі пункти, використовує місця недалеко від лігва. Високі “сигнальні” горбки, що складаються з міток з сечі і калу песців, розкидані по доріжках і особливо поряд з лігвищем. Крім лігва, на ділянці знаходяться тимчасові притулки: дрібні заглиблення в землі, іноді в основі сигнальних точок. Нори, сигнальні горбки та точки спостереження з’єднані системою доріжок, утворюючи мережу себе візуальних та запахових орієнтирів.

Багаторічне використання нори

Багаторічне використання нори

Багаторічне використання нори часто призводить до виникнення високої трав’янистої рослинності навколо неї. Берингівський песець формує мережу шляхів, що утворюються на сімейній ділянці і ведуть до лігвищ. На доріжках та у місцях територіальних міток на сімейних ділянках о. Берінга (як і на о. Мідний) утворюються особливі купини. Ці купи дуже помітні і мають важливе значення біологічного територіального знака. Такі купи в колоніях песців вперше описані на о. Мідний і досі відомі лише для Командорських островів. Купи формуються через те, що песці позначають одні й самі місця екскрементами.

Грунт стає насиченим азотом і фосфором, що призводить до трансформації рослинності і, насамперед, до розростання злакових рослин. Формування подібних сигнальних купинок у колоніях песців на Командорських о-вах, мабуть, пов’язане зі схожістю екології острівних популяцій, а саме, тривале використання невеликих сімейних ділянок з дуже консервативною просторовою структурою, розташованої поряд з дуже стабільними та багаторічними джерелами корму.

Центр ділянки складається з лігва з цуценятами

Лігво берингівського песця

У центрі ділянки берингівський песець формує лігво з цуценятами, поблизу якого конкретизовано активність усіх членів сім’ї. Територія позначається та ретельно охороняється від будь-яких вторгнень. Однак разом з тим песці колективно використовують концентровані джерела корму (лежбища, колонії птахів, рибу, що нереститься, викинутих на берег великих ссавців), розташовані на значній відстані від власного лігва. Уникнути зіткнень дозволяють спеціальні маршрути. Одним із основних маршрутів є лайда.На лайді часто зустрічаються песці, які не виявляють будь-яких елементів територіальної поведінки та намагаються сховатися якнайшвидше.

Ймовірно, це нерезиденти, які проходять територією сусідніх ділянок. Крім того, виявлені «артеріальні» шляхи песців, які простягаються вздовж берегової лінії острова на схід та південний захід від Північного лежбища. Ці шляхи знаходяться на відстані 1,5-2 км від берега острова і проходять за сімейними ділянками песців, зосереджених уздовж берегової лінії. Судячи з побитих доріжок на заболоченій поверхні тундри і свіжих слідів, вони дуже активно використовуються песцями. У той же час не виявлено жодної сигнальної купини по всій протяжності основних шляхів, екскременти лежали прямо на стежках.
Лайда та основні маршрути, які не перетинають ділянки резидентів, дозволяють песцям з більш віддалених ділянок потрапити і на лежбище морських котиків.

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Взимку для захисту від хуртовин песці роблять снігові нори, вириваючи їх у снігових надувах. Довжина ходу таких нір – до 1-1,5 м. Закінчуються снігові нори камерою шириною 40 см та висотою до 25 см.

Міграція берингівського песця

Міграція берінгівського песця

Основні напрямки міграцій берингівських песців у зимовий період приурочені до місць концентрації основних джерел корму на північному та східному узбережжі острова. Вища міграційна активність відзначається серед молодих тварин. Орієнтація узбереж до основних сезонних вітрів і морських течій є основною умовою, від якої залежить кормова продуктивність цих узбереж.

На о-ві Берінга два райони (північний і південний) різняться як у ландшафту, і за станом кормової бази. Північна ділянка є болотистою тундрою з окремими грядами пологих сопок. Уздовж його берегів найбільша щільність популяції калана, розташовуються два великі лежбища північних морських котиків (Північне та Північно-Західне), великі нерестовища лососів (басейни озер Саранне, Ладигінське, Гаванське).

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Східне та західне узбережжя острова від селища на південь разом із його центральною частиною за своїми природно-кліматичними характеристиками різко відрізняються від північної частини. Тут мешкає переважна більшість популяції північного оленя, розташовуються великі пташині базари.

Гориста місцевість, значна вітрова ерозія сприяють частому сходу снігових лавин, камнепадам, у яких гинуть часто у великих кількостях олені та колоніальні птиці. У цій частині острова також багато нерестових річок та струмків.

Що їсть берингівський песець

Що їсть берінгівський песець

Пісець активний протягом цілої доби, але виділяються піки ранкової активності (з 2 години ночі до 6 ранку) та вечірньої активності (з 17 до 22 вечора).

Берингівський песець добре плаває. Спостерігалося як песці перепливають від рифа до рифу, обстежуючи залежки каланов та північних морських котиків у зимовий період. Швидкість плавання у песця – 2-2,5 км/год.
У пошуках корму песці на день можуть проходити від 30 до 90 км, проте зазвичай на день проходять у середньому близько 11 км.

Всеїдний хижак. Як правило, песці віддають перевагу багатим і легкодоступним джерелам їжі, таким як трупи китів та інших морських ссавців, що викидаються морем або харчові покидьки на смітниках поблизу населених пунктів.

Всеїдний хижак.

Аналіз сезонного харчування песця о-ви Берінга виявив 39 об’єктів харчування. У літній період основу раціону песця складають птахи та риба. Багато корму песець знаходить на лежбищах морських ссавців. При цьому на острові Берінга, який має добре розвинену річкову мережу, песці вживають багато риби і тільки в південній гористій частині острова основу їх раціону становлять птахи. У зимовий період, коли морські птахи залишають острови, песець переважно починає вживати різноманітних морських безхребетних, що викидаються морем на берег. Зокрема, в раціоні зареєстровані ракоподібні (Telmessus heiragonus, Hapalogaster grebnitzkii, Dermaturus mandtii, Pagurus pubescens), морські їжаки Strongylocentrotus polyacanthus, асцидії Styela clavata та амфіподи.

Рясним джерелом корму для песців є лежбища морських ссавців. При цьому на лежбищах берингівський песець годуються не тільки полеглими тваринами, але може і умертвляти живих цуценят північного морського котика. Подібне неодноразово спостерігали багато дослідників на всіх командорських лежбищах. Раніше вказувалося, що на Командорських островах, бродячи постійно серед лежбищ котиків, песці відтягують у самотніх самок молодих котиків, особливим прийомом ухоплюючи їх за губу; беруть головним чином хворих та слабких. Залишки мертвих дитинчат морського котика поширені у нір песців на відстані 6-7 км від лежбища.

Берингівський песець на полюванні

Песці на полюванні

Берингівський песець також полює на полевок (Clethrionomys rutilus). Відзначено як вони приносили польових цуценят, і одного разу спостерігалося, як дорослий песець полює на мишей. Також у раціоні вказуються ягоди шикші (Empetrum sibiricum) та горобини (Sorbus sambucifolia).

Взимку у найскладніший період життя песці активно поїдають трупи морських ссавців. Найчастіше це бувають загиблі калани, які живуть у прибережжі островів цілий рік. Десятки песців збираються до викинутих трупів китів. Якось нарахували до 120 песців у одного трупа кита. Не проти песці підгодуватись і трупами своїх родичів.

Взимку у найскладніший період життя песці активно поїдають трупи морських ссавців.

Навесні берингівський песець на літоралі починає активно ловити рибу-жабу або голого круглопера Aptocyclus ventricosus, яка в цей період підходить до берегів і відкладає ікру на літоралі. При цьому самки, відклавши ікру, йдуть назад у глибину, а самці залишаються охороняти кладку. Цією особливістю біології риби користуються песці. Навесні песців можна часто спостерігати на великих відливних рифових плитах, що снують між калюжами у пошуках їжі. Неодноразово спостерігалося, що песці споживають велику кількість гамаридів на лайді.

Влітку песці використовують колонії морських птахів найінтенсивніше.

Влітку песці використовують колонії морських птахів найінтенсивніше. Незважаючи на майже повну відсутність колоній морських птахів і наявність двох лежбищ північного морського котика на північному краю острова Берінга, пташині останки зустрічаються в лігвиках песців частіше, ніж залишки шкур морських котиків. У той самий час продукти лежбищ використовуються багатьма родинами песцов.Навіть ті небагато сімей, які вирощують своїх цуценят біля лежбища котиків, годують їх переважно морськими колоніальними птахами і навряд чи використовують продукти лежбища.

Усю теплу пору року по річці Саранній на нерест йде тихоокеанський лосось – нерка, горбуша, кижуч. Риба гине після нересту, постачаючи хижакам їжу. Наприкінці першої декади серпня лігва берингівських песців навколо озера буквально вкрита рибою. Навіть у березні, через 7 місяців після закінчення нересту, песці ще можуть добувати загиблого лосося.

Мисливські землі берингівського песця

Мисливські землі берінгівського песця

Влітку 1995 навколо північного лежбища північних морських котиків в 27 км берегової лінії (з північно-західного мису до гирла річки Саранна) були визначені домашні ділянки 31 родини песців. Більшість ділянок включали частину лайди та частини тундри; тільки в чотирьох випадках (12,9%) була ділянка, розташована далеко від моря і не включала смугу берега.

Берингівський песець на 12 із 13 найбільш вивчених ділянок вивів потомство. На 4 з них спостерігалося, принаймні, поділ виводку на 2 лігвища, а на одній ділянці спостерігалося поділ на 3 лігва. Ще в трьох сім’ях, принаймні один раз під час спостережень, весь виводок переміщався до іншого лігва. Таким чином, на 8 ділянках з 12 спостерігалося повне або часткове пересування виводка між лігвинами.

Логови, розташовані в тундрі, здебільшого були видалені з берега більш ніж 500 м (48,5%)

Логови, розташовані в тундрі, здебільшого були видалені з берега більш ніж 500 м (48,5%). Виявлено лише три лігва (4,5%) на краю голої рівнини, віддалених більш ніж на 1 км від моря. В цілому, чим далі відстань від моря, тим рідше зустрічаються сліди життєдіяльності песців (нори, стежки та сигнальні горбки). З відривом 1-1,5 км від берега можливість перебування песця чи слідів її активності дуже мала. Таким чином, колонія песців на північному краю острова тягнеться вузькою стрічкою вздовж берегової лінії.

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Середня відстань між норами однієї сім’ї становила 0,5 ± 0,03 км, і лише в одному випадку вона сягала 1,25 км. Середня відстань між найближчими лігвами сусідніх ділянок становила 0,8±0,09 км, зазвичай 0,25-1,0 км. Тільки в одному випадку відстань була меншою за 250 м, а в п’яти випадках лігва були віддалені один від одного більш ніж на 1 км, максимум 2,5 км.

Вплив кількості їжі на популяцію

Вплив кількості їжі на популяцію

Лише кілька сімей, що вивчаються на о. Берінга мали багате джерело їжі безпосередньо на своїй ділянці, більшість ділянок мали погану кормову базу. Однак песці активно використовували джерела їжі, які знаходилися за межами їхніх ділянок, часто на відстані багато кілометрів від них. Як основні маршрути берингівський песець використовував лайду і стежки, що простягаються на великі відстані по безлюдним районам тундри. Спостерігалося транспортування останків північних морських котиків на відстань до 5 км.

Оскільки дорослі тварини можуть легко добувати корм за межами території сім’ї, кормова цінність сімейної ділянки стає важливою лише після того, як дорослі дитинчата переходять на тверду їжу. У цей період дорослі більше не можуть приносити достатню кількість їжі в лігво з віддалених джерел, а сімейна територія повинна бути розташована або відразу на “кормовому місці”, або включати частину лайди, де дитинчата можуть збирати амфіпод та різні “дари” моря. Обидва такі типи ділянок були знайдені в колонії песців на північному краю о. Берінг.

Дорослі тварини можуть легко добувати корм за межами території сім'ї

Третій можливий варіант полягає в тому, коли доступна їжа (горбуша) з’являється в період, коли дитинчата переходять на самостійне годування. Винятком була лише ділянка однієї сім’ї, яка знаходилася за 1,5 км від північного лежбища і не мала виходу на лайду, і ця родина була єдиною, в якій виводок повністю вимер з голоду. Склад 13 найбільш вивчених сімей, ділянки яких знаходились у безпосередній близькості від північного лежбища: 7 сімей (53,8%) містили двох дорослих тварин, 4 сім’ї (30,8%) мали більше двох дорослих. У двох із цих сімейств обидві самки розмножувалися, оскільки дитинчати у виводках помітно відрізнялися віком. Виводок ще однієї сім’ї також складався з дитинчат двох вікових груп; однак у період спостережень за цим сімейством протягом 13 днів відзначено лише два дорослі песці: самка та самець. У 2 сім’ях (15,4%) самки вирощували потомство поодинці.

На території ще однієї родини, окрім самки, також спостерігався самець із сусідньої родини. При наближенні дослідників берингівський песець тричі тікав на сусідню ділянку. Крім того, його тричі виявляли відпочиваючим на лайді біля спостережного пункту сусідньої родини. Якщо самка теж була в точці спостереження, вона не звертала уваги на самця.

Як виживає берингівський песець

Виживання берингівського песця

За час спостережень смертність цуценят у всіх сім’ях, крім однієї, була невисокою. Ця сім’я складалася із самки та 9 цуценят. Логове з дитинчатами було розташоване на березі невеликого потоку за 800 м від морського узбережжя. На початку липня 8 дитинчат були відловлені та зважені. Самка залишалася майже завжди в лігві і люто захищала виводок у разі спостерігачів.

Порівняно з іншими населеними лігвищами, у цього було дуже мало залишків їжі. Через місяць після маркування троє цуценят було відловлено та знову зважено. Цуценята не додали у вазі і їхній зовнішній вигляд показав поганий стан. Під час останнього візиту до лігва в середині серпня залишилося лише 2 виснажених та хворих цуценя берингівського песця. Виводок вимер майже повністю. Після закінчення лактації самка проводила більшу частину часу в лігві і, можливо, надавала дитинчатам дуже мало їжі. Логово знаходилося надто далеко від моря, і цуценята не могли спуститися до лайди самостійно і почати харчуватися морськими відходами та амфіподами.

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Втрата щенят через голод супроводжувалася канібалізмом, всі померлі щенята були з’їдені. Крім того, щеня з сусідньої ділянки, ймовірно, було вбито самкою і доставлено в лігво як видобуток. Загалом, з середини липня до середини серпня із 80 цуценят померло 12, і ще 2, ймовірно, померли невдовзі. Виживання дитинчат у віці менше 2-2,5 місяців склала 82,5%.

Втрата щенят через голод супроводжувалася канібалізмом

Смертність цуценят

За час спостережень смертність цуценят у всіх сім’ях, крім однієї, була невисокою. Ця сім’я складалася із самки та 9 цуценят.Логове з дитинчатами було розташоване на березі невеликого потоку за 800 м від морського узбережжя. На початку липня 8 дитинчат були відловлені та зважені. Самка залишалася майже завжди в лігві і люто захищала виводок у разі спостерігачів. Порівняно з іншими населеними лігвищами, у цього було дуже мало залишків їжі. Через місяць після маркування троє цуценят було відловлено та знову зважено.

Цуценята не додали у вазі і їхній зовнішній вигляд показав поганий стан. Під час останнього візиту до лігва в середині серпня залишилося лише 2 виснажених та хворих цуценя. Виводок вимер майже повністю. Після закінчення лактації самка проводила більшу частину часу в лігві і, можливо, надавала дитинчатам дуже мало їжі. Логово знаходилося надто далеко від моря, і цуценята не могли спуститися до лайди самостійно і почати харчуватися морськими відходами та амфіподами.

На кого полює песець

Втрата щенят через голод супроводжувалася канібалізмом, всі померлі щенята були з’їдені. Крім того, молодий берингівський песець з сусідньої ділянки, ймовірно, був вбитий самкою і доставлений в лігво як здобич. Загалом, з середини липня до середини серпня із 80 цуценят померло 12, і ще 2, ймовірно, померли невдовзі. Виживання дитинчат у віці менше 2-2,5 місяців склала 82,5%.

У зоні, що вивчається, песці полювали на птахів, в основному колоніальних морських видів: баклани, чайки, моєвок, кайр та інших, (67,6% нір із залишками їжі), північних морських котиків (40,5%), інших морських ссавців, переважно , Каланів (13,5%), тихоокеанських лососів (29,7%) та оленів (2,7%), а також на амфіпод та полівок.

Багаті постійні джерела їжі (лежбища, морські пташині колонії та нерестовища лосося) були знайдені в 7 домашніх ділянках песця; 6 домашніх ділянок включали тимчасові джерела їжі (нерестові потоки горбуші); та 18 домашніх ділянок були бідні на харчові ресурси. Пісці, чиї домашні ділянки лежать у межах 6-7 км навколо «харчової плями», використовували сконцентровані харчові ресурси разом.

Склад сім’ї та ареал берингівського песця

ареал берінгівського песця
ареал берінгівського песця

Структура та склад сім’ї берингівського песця на о-вах Берінга та Мідному дуже схожі. В обох популяціях значна частина сімей включає більше двох дорослих тварин. Середні розміри виводків на о-ві Берінга трохи більше, ніж на о-ві Мідний (6,7±0,7 проти 4,4±0,23, відповідно), тоді як частка складних сімей менша (30,8 % на о -ве Берінг проти 47,7 ± 1,6% на о-ве Мідний).

Враховуючи, що обидва ці параметри значно змінюються за роками і що вибірка о-ва Берінга мала і відбиває ситуацію лише рік, незрозуміло якою мірою виражені різницю між популяціями двох островів.

Весняні обліки песців на острові Берінга у 2016 р. показали чисельність тварин близько 500 особин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.