Ісландський песець

Ісландський песець

розміщено в: Лисиці - Vulpes vulpes | 0
Ісландський песець – (латиною Alopex lagopus fuliginosus (Bechstein, 1799)). Маленька лисиця з досить короткими ногами та довгим пухнастим хвостом. Самці трохи більші за самок. Має дуже товсте і м’яке зимове хутро з щільним підшерстком і довгим остюком.

Як виглядає ісландський песець

Як виглядає ісландський песець

Вид зустрічається у двох різних колірних морфах: «блакитна» та «біла». Кожен морф сезонно також змінюється: «блакитні» линяння з шоколадно-коричневого в літній період до світло-коричневого з синім блиском взимку. Взимку «біла» морфа майже чисто біла з декількома темними волосками на кінчику хвоста та вздовж хребта, влітку коричнева дорсально та світло-сіра до білої вентрально.

Кольорові морфи визначаються генетично в одному локусі, «біла» рецесивна. “Блакитна” морфа становить 65-70% в Ісландії. Усередині кожної морфи існує значна варіація зовнішнього вигляду, яка, мабуть, не залежить від локусу для колірної морфи. В Ісландії іноді з’являються песці, пофарбовані в жовтувато-коричневий колір, як у білій, так і блакитній морфі. Ісландський песець має розміри:

Довжина тіла та голови самців 57,8±3,1 см, самок 54,8±3,3 см; довжина хвоста самців 27,1 ± 2,0 см, самок 26,2 ± 2,3 см.



Маса самців червень-липень 3,58 ± 0,45 кг, листопад-лютий 4,23 ± 0,60 кг; маса самок червень-липень 3,14 ± 0,38 кг, листопад-лютий 3,69 ± 0,55 кг.

Популяція ісландських песців

Популяція ісландських песців

Імовірно, песець проник до Ісландії на початку голоцену, через короткий час після того, як острів очистився від льоду. Однак історія популяції цього виду на острові аж до 20 століття залишається значною мірою неясною.

Ісландський песець був присутній в Ісландії задовго до колонізації людини. Швидше за все, песці дісталися Ісландії, перетинаючи арктичний морський лід, тому що можуть подорожувати на великі відстані за один сезон (більше 4000 км) і протягом тривалого часу виживати на арктичному морському льоду, де нерідко спостерігалися білих ведмедів, що доїдають або виїдають. вбивають дитинчат кільчастої нерпи.
Двома найімовірнішими джерелами популяції ісландських песців є Гренландія та північно-західна Європа.

Ісландський песець, що сезонно подорожує

Географічно Гренландія набагато ближча до Ісландії (близько 300 км), ніж до континентальної Європи (близько 1000 км). Ісландський песець, що сезонно подорожує, долає великі відстані, проте більша частина цих пересувань обмежена в межах 250 км від землі і, як правило, навколо домашнього ареалу. Під час первісного очищення від льоду Ісландії полярний фронт відступив далеко за межі Європи, але все ще охоплював східну Гренландію, і тому можливо, що Ісландія була пов’язана з Гренландією сезонним льодом для більш ніж з Європою. І в 20-му столітті, наприклад, суворої зими 1968 року, арктичний морський лід на кілька місяців опускався до Ісландії.

Однак у пізній плейстоцен, коли територія Ісландії була здатна мати рослинність, песці вже мешкали в Європі в районах, розташованих на північ від Великобританії та Фінляндії, що створило потенційну можливість експансії. Навпаки, крижані покриви в Північній Америці та частинах Гренландії залишалися набагато довше, причому найстаріші тварини в Гренландії олені (Rangifer tarandus) з’явилися з півночі 8 тис. років тому.

Походження ісландських песців

Походження ісландських песців

Сучасні дані пояснюють питання походження тварини. Ісландський песець дуже рухливий вигляд, і ця рухливість найяскравіше виражена навесні, що збігається з періодом спарювання. Багато з існуючих нині гаплотипів зустрічаються у всьому ареалі виду. Три зі знайдених гаплотипів відносяться до цього типу, але два гаплотипи, характерні лише для Ісландії і не пов’язані з іншими гаплотипами з певного регіону. Це серйозну проблему розуміння того, звідки виникла населення песців в Ісландії.



Ісландська популяція, незважаючи на аналогічну географічну ізоляцію з о-вом Берінга, набагато менш відрізняється від інших сучасних гаплотипів, ніж берінгійські песці. По-перше, раніше острів Берінга був пов’язаний з материком і коли підвищення рівня моря на початку голоцену відокремило Командорські острови від решти Азії, ймовірно, що популяція песця тут вже мешкала. На відміну від Ісландії, остров Берінга не вимагав колонізації песців. По-друге, як розмір популяції песців, і площа землі, доступна проживання, дуже малі і становить менше 2% площі суші Ісландії.

Населення Берінга не містить прикладів і не має подібності з будь-яким з голарктичних гаплотипів. Це контрастує з Ісландією, де нинішній варіант включає три голарктичні гаплотипи, з яких специфічні гаплотипи Ісландії суттєво не диференційовані.

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

“Маленький льодовиковий період”, який мав місце з XVI по середину XIX століття, міг відіграти ключову роль у нинішньому генетичному складі популяції ісландських песців, оскільки в цей період води навколо Ісландії іноді замерзали на значні періоди року, потенційно сприяючи припливу генів з інших районів Арктика.

Однак об’єднання ісландських песців з материковими дещо необачно, оскільки наведені як аргументи цього об’єднання підвидів генетичні аналізи багато в чому суперечать іншим генетичним аналізам, що доводять протилежне.

Де живе ісландський песець

Ареал Alopex  lagopus  fuliginosus

Місця проживання – арктичні та альпійські тундри у прибережній Ісландії.

Ісландський песець має безліч пристосувань до арктичного середовища. Хутро має кращі ізоляційні властивості серед усіх ссавців, і песці за будь-яких природних температур не потребують збільшення швидкості метаболізму. Песці змінюють літнє хутро на зимове, тим самим коригуючи свої ізоляційні здібності і підвищуючи їх камуфляжний потенціал.

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Песці також зберігають тепло тіла за допомогою хутра на підошвах ніг, маленьких вух, короткого носа та здатністю зменшувати приплив крові до периферичних областей тіла.

Восени їхня вага може збільшуватися більш ніж на 50% у міру відкладення жиру, що служить для термоізоляції та як запас енергії.

Цей вид демонструє низку інших фізіологічних пристроїв для збереження енергії взимку. Це зниження швидкості обміну речовин, температури тіла та споживання їжі. При пересуванні великі відстані песець переходить на енергоефективний короткий галоп, схожий на галоп росомахи. Дивно, але для песців енергетичні витрати на біг нижче взимку, ніж улітку, а також нижчі під час голодування, ніж при рясній годівлі.

Чим харчується ісландський песець

Чим харчується ісландський песець

Ісландський песець опортуністичний хижак та падальщик. Песці, що мешкають поблизу вільних від льоду берегів, мають доступ як до внутрішнього видобутку, так і до морських птахів, трупів тюленів, риби та безхребетних, пов’язаних з морем, що призводить до відносно стабільної доступності корму та ширшої трофічної стратегії.



Це призводить до невеликого розміру посліду та регулярного розмноження. Наприкінці зими та літа песці у прибережній частині Ісландії харчуються морськими птахами (Uria aalge, U. lomvia), трупами тюленів та морськими безхребетними. Коли корм удосталь, песці приховують його для використання пізніше. Схованки можуть містити окремі види здобичі або великі частини, так і бути з різним змістом, який може включати лемінгів або пташині яйця.
Песці в Ісландії харчуються головним чином мігруючими морськими птахами, що гніздяться, або їх яйцями, особливо в літні місяці. Протягом сезонів, коли це джерело їжі недоступне, песці біля узбережжя доповнюють свій раціон різними видами океанічного видобутку, від птахів, що гніздяться, і численних личинок мух на узбережжі до трупів тюленів. У зимові місяці песці внутрішніх територій полюють на тундряну куріпку (Lagopus mutus), яка розмножується по всьому острову.

Песці в Ісландії харчуються головним чином мігруючими морськими птахами

Цей «прибережний» екотип також зустрічається на Шпіцбергені та більшій частині Гренландії і різко контрастує з «лемінговим» екотипом, що залежить від лемінгів та інших дрібних гризунів як джерело їжі. Прибережні песці мають у своєму розпорядженні достатні ресурси для виробництва великих послідів, але не роблять цього. Однак невеликий розмір посліду має меншу здатність прибережних песців реагувати на виснаження ресурсів та мисливський прес та відновлювати розміри популяції.
В Ісландії серед залишків їжі в лігві або біля них часто зустрічаються тушки ягнят, внаслідок чого вид вважається шкідником вівчарства. Хоча окремі песці можуть дійсно полювати на ягнят, ймовірно, що більша їх частина була падалью.

Розмноження ісландського песця

Розмноження ісландського песця

Ісландський песець має велику і дуже життєздатну популяцію вздовж постійно вільних від льодів берегів, хоча останні кілька років кількість песцов зменшувалася. Популяція пережила довгострокові коливання чисельності з низького рівня 1970-х років близько 1300 особин восени до понад 6000 особин у 1999 році і все ще зростає. Поточна населення песців в Ісландії вважається стабільною (понад 10 000 особин).

Щільність зайнятих натальних логів песців до 8/100 км² в районах Ісландії.

Основною соціальною одиницею песців є пара, що розмножується.

У вихованні дитинчат активну участь беруть обоє батьків. Протягом перших 3 тижнів після народження, тоді як цуценята в основному залежать від молока, самка рідко залишає лігво. У цей час самець приносить їй велику частину їжі, якою вона харчується у цей енергетично складний період. Оскільки м’ясо поступово утворює все більшу частину раціону цуценят, ролі батьків стають більш схожими і самка бере активну участь у полюванні та забезпеченні дитинчат. Можуть бути помічники, що не розмножуються, зазвичай першорядки від попереднього посліду.

Зазвичай ісландський песець дуже територіальний

Самки-помічниці зазвичай йдуть до того, як цуценята досягають незалежності від лігва через 8-10 тижнів. Проте в Ісландії бувають постійні групи песців, які з кількох дорослих. Іноді також формуються тимчасові групи особин, що не розмножуються.

Зазвичай ісландський песець дуже територіальний під час розмноження, причому натальні лігви зазвичай використовуються лише однією сімейною групою. Пари можуть залишатися разом на одній території і використовувати те саме лігво до 5 років.

Домашні ділянки в Ісландії 9-19 км. Домашні ділянки членів групи зазвичай широко перетинаються один з одним і дуже мало пов’язані із сусідніми групами. Об’єднані групові ділянки утворюються там, де мешканцям рідко властиві далекі міграції.

Нора ісландського песця

Нора ісландського песця

Запахове маркування території сечею є загальним, у той час як фекалії, мабуть, мало або взагалі не мають значення щодо маркування території. Вокалізація та пози спрямовані на привернення уваги особин свого виду, наприклад, прямий хвіст, що вживається під час територіальних суперечок.

Основна функція натального лігва ісландського песця полягає у забезпеченні притулку та захисту від хижаків. Логова великі, зі складними системами нір, а найбільші лігва переважніші для народження та вирощування цуценят. Вони можуть мати до 150 входів і зазвичай розташовані на піднесених курганах, вирячених пагорбах, вершинах ескерів, берегах річок або хребтах. Хороші ділянки для лігва накопичують порівняно трохи зимового снігу і розташовані під сонцем, що часто виходять на південь. Деякі лігва використовуються неодноразово, рік у рік, інші нечасто.

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Спарювання відбувається між лютим та травнем, пологи з квітня по липень. Вагітність 51-54 днів. Вага при народженні в Ісландії становить 80-85 г, але може бути меншою в районах з великими розмірами посліду.

Кількість цуценят варіюється в залежності від наявності корму, менше в районах без гризунів. Середні розміри посліду Ісландії 4-2. Зазвичай лактація триває 8-10 тижнів. Статевої зрілості досягають 10 місяців. Вирощування цуценят приурочене до безсніжного періоду з червня до вересня, після чого молоді поступово стають незалежними.

Полювання на ісландського песця

Полювання на ісландського песця

Полювання на ісландського песця в заохочується і законодавчо закріплено ще XIII столітті. У 1957 р. у цій країні було прийнято закон, який передбачає, що держава сплатить 2/3 всіх витрат на кампанію зі знищення песця. Закон був змінений у 1994 році, але обмежене полювання, яке фінансується урядом, як і раніше, продовжується на більшій частині території країни, де песець вважається шкідником для вівчарів і збирачів пуху гаги.

Різке зменшення популяції песців по всій Ісландії з 1950-х по 1970-ті роки пояснюється зменшенням чисельності тундряних куріпок (Lagopus muta) та надмірним полюванням (у 1950-х роках проводилася кампанія знищення).

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Із 1970-х років спостерігається стійке зростання популяції протягом 30 років зі зниженням з 2008 року. Тому малоймовірно, що мисливство є основною причиною зміни чисельності популяції..

Крім того, на відміну від багатьох інших районів, де зустрічаються песці, в Ісландії немає циклічних гризунів, які призводять до короткочасних змін чисельності песців. Зміна чисельності популяції песців в Ісландії швидше зумовлена ​​спільним впливом змін кормових ресурсів, клімату та полювання; а остання є основною причиною смертності.

Оцінки смерті від автотранспорту не проводилися, ймовірно, вони зустрічаються рідко в тундрових районах через низьку інтенсивність руху. Тим не менш, в Ісландії вони збільшилися протягом останніх двох десятиліть через збільшення популяції песця та поліпшення дорожньої системи, що призводило до збільшення трафіку та вищої швидкості руху на дорогах.

Спалах арктичного сказу

Ісландський песець - головна жертва та розповсюджувач спалахів арктичного сказу

Ісландський песець – головна жертва та розповсюджувач спалахів арктичного сказу. В Ісландії підозрюється, що енцефалітозооноз відіграє певну роль у динаміці популяції. Вушний кліщ (Otodectes cynotis) зустрічається у ісландських лисиць, але не призводить до збільшення смертності, як на острові Мідний. В Ісландії різноманітність та масштаби інвазії кишкових паразитів було набагато вищим серед песців у прибережних районах, ніж у внутрішніх регіонах.

Середня тривалість життя особин, які досягли зрілості, становить близько 3 років. Найстарішим зареєстрованим особам було 11 років.

Життєздатні гібриди між песцем і рудою лисицею (Vulpes vulpes) зазвичай виробляються штучним заплідненням на звірофермах, але обидві статі виявляються безплідними. Тільки один випадок такої гібридизації був зареєстрований у дикій природі, потомство самки сріблястої лисиці, яка втекла з неволі в Ісландії та корінного самця песця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.