Лис фенек

Лисиця Фенек

розміщено в: Лисиці - Vulpes vulpes | 0

Лисиця фенек (по лат. Fennecus zerda) – пустельний мешканець, володар найбільших, порівняно з довжиною тіла, вух, здатних контролювати температуру тіла.

Відео про лисицю Фенек

Ліс фенек

У пісках північноафриканської пустелі пристосувався до життя ліс фенек. Жовто-піщане забарвлення вовни та надзвичайно великі вушні раковини, допомагають йому залишатися малопомітним у безмежних пісках пустелі.

З усіх пустельних жителів, ліс фенек має найбільші, по відношенню до тіла тварини, вуха. Винятковий слух уловлює будь-які шерехи. Їхня величина контролює температуру тварини, позбавляючи від надлишків тепла. При загрозі, звірятко миттєво заривається в пісок.

Фенек викопує собі нори, в яких чекає денну спеку

У нічний час звірятко активне, на світанку ховається від денної спеки в норі, глибоко під землею. Укриття пронизане нескінченними лабіринтами коридорів та камер. Найближчий родич хижака – руда лисиця, нори яких переважно поодинокі. Лисиці фенеки часто об’єднують нори, в яких проживають 10-15 звірків. Панує в групі хижаків домінуючий самець. Дорослі особини влаштовують загальні ігрища, тоді як характерна поведінка спостерігається лише у малюків звичайної лисиці.



Рідко тварини чистять шерсть один одного. З настанням сутінків, першочерговим завданням є вивчення кущів і каміння, що знаходяться поблизу. Переконуючись у відсутності ворога, що ховається за ними. Із заходом сонця лисиця фенек вирушає на пошуки їжі.

Великих розмірів вушні раковини тварини виконують дві функції – звукоуловлюючий пристрій та система охолодження організму. Вуха подвоюють площу поверхні тіла, допомагаючи навіть у найспекотніші дні підтримувати постійну температуру. Полювання на звіряків мешканцями Сахари ведеться виключно заради м’яса. Їх відловлюють силами, відстрілюють і викопують із нір. У більшості регіонів звірятко зустрічається все рідше.

Що їсть лисиця фенек

Вночі фенек виходить із нори та вирушає на пошуки їжі. Навіть ті, хто живе в неволі, продовжують вести нічний спосіб життя.

Подібно до інших представників цього сімейства, лисиця фенек м’ясоїдна, невибаглива у виборі корму , тварина.

У зуби хижака потрапляють ящірки та гризуни , які не вислизають від чудово розвиненого слуху. Звірятко вночі бігає по піску, прислухаючись до незначних, мало вловимих шерехів, не пропускаючи жодного звуку. Позначивши місцезнаходження жертви, лисиця фенек атакує. Цією здатністю він відрізняється від найближчих родичів, лисиць, що нечутно підкрадаються до здобичі.

Залишки їжі закопує у землю. Ця тварина харчується комахами, насамперед кобилками. Також вважає ласувати ягодами та фруктами, особливо фініками. Будучи пустельною твариною, вода не є основним пріоритетом. Велика поверхня вушних раковин допомагає регулювати температуру тіла.

Розмноження фенека

Фенек досить довго опікується своїми дитинчатами, допомагаючи їм вижити.

Шлюбний період лисиць фенеків посідає лютий. Через 50 днів після спарювання (зазвичай це трапляється на початку березня по квітень місяць) самка наводить 2-5 дитинчат. Сліпі новонароджені лисяти живуть у глибокій підземній норі. Там знаходиться гніздовий осередок, застелений травою та пухом. Вони вкриті короткою, м’якою і дуже світлою вовною з темними мітками на плечах.



Лисята фенека

У дитинчат вуха маленькі. Через 12 днів вони прозрівають, і лисята починають грати з однолітками. У віці 28 днів вони вперше куштують тверду їжу. Щойно мати з’являється у норі зі здобиччю, лисята кидаються їй назустріч і вимагають їжі.

Через 7 тижнів у молодих лисиць фенеків сильно збільшуються вуха, тварини обростають густою шерстю, що за кольором нагадує хутро дорослих тварин. Про дитинчат дбають батько, мати і нерідко підлітки з попереднього посліду. У віці 9 місяців лисята починають самостійне життя , але часто залишаються з батьками, допомагаючи їм вирощувати молодших братів та сестер.

Лисиця фенек цікаві факти

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...
Подібно до інших пустельних жителів, тварина накопичує запаси води у своєму тілі і виділяє сильно концентровану сечу.

У песця та лисиця фенека зіниці круглі, а у рудої лисиці мають форму вертикальних лужок.

Хижака виділяють в окремий вид на підставі великих вушних раковин, круглої голови, недиференційованих зубів та життя в групах.

У разі небезпеки тварина закопується в пісок, а полюючи, робить довгі стрибки .

Багато зоологів вважають, що звірятко є африканським різновидом корсаку з Америки. Проте лис фенек живе менш згуртованими групами.

Лис фенек

Як виглядає лисиця фенек

У жодного безлюдного жителя немає таких великих вух, як у фенека.



Величина

Довжина тіла разом із головою: 30-40 см.

Висота: до 31 см.

Довжина вуха: 10-15 см.

Вага: до 1,5 кг

Розмноження

Статева зрілість: настає з 12 місяців.

Період спарювання:лютий.

Кількість дитинчат: 2-5.

Вагітність: 50 діб.

Спосіб життя

Звичаї: активні вночі; живуть сім’ями до 10 особин.

Звуки: тихе бурчання, гавкіт.

Продовольство: дрібні ссавці, ящірки, комахи, равлики, яйця та плоди.

Живуть: у зоопарках 12 років.

Рідвяні види

Іноді лиса фенека відносять до роду Vulpes, до якого входить звичайна лисиця.

Де живе лисиця фенек

Ареал Fennecus zerda

Ліс фенек мешканець пустельних районів Північної Африки, в Сахарі, а також населяє Аравійський та Синайський півострова.

Охорона

Люди споконвіку полювали на хижака. Сьогодні у багатьох місцях ареалу, особливо у Азії, хижак зустрічається рідко, та якщо з деяких районів зник зовсім.

Особливості лисиці фенека

Відмітні особливості

Вуха дуже великі. З їхньою допомогою тварина регулює температуру тіла. Збільшене середнє вухо дозволяє вловлювати навіть найменше шарудіння.

Лис фенек

Лапи покриті довгою шерстю, яка захищає подушечки від розжареного піску і допомагає рухатися, не ув’язуючи в ньому. Кінцівки короткі, але сильні, що закінчуються великими лапами, якими звірятко риє землю.

Лис фенек вдвічі коротший за лису і легше в 5 разів. Шерсть довга та густа, здатна захистити від нічних холодів. Рудо-кремовий, палевий або майже біле забарвлення – відмінний камуфляж тварини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.