Песец

Песець

розміщено в: Лисиці - Vulpes vulpes | 0

Полярна лисиця або звичайний песець (лат. Alopex lagopus) – живе у непривітному кліматичному поясі планети, не бачачи світла північними суворими та холодними зимами.

Відео про песця

У суворому арктичному кліматі ховається красива тварина – песець звичайний.. У зимовий період звірятко одягається в білу шубку і полювання веде в тундрі, при цьому залишається непомітним для жертви і хижаків, що полюють на нього самого.

Песець звичайний

Зі зменшенням світлого часу доби колір вовни тварини поступово змінюється. Першим линьці схильний хвіст, коротке буро-брудне хутро спочатку стає світло сірим. Ближче до зими, абсолютно білим. Деякі хижаки в зимовий період «одягнуті» в димчасто-сіру із синюваним відтінком «шубу». Таких тварин називають блакитними.

Біологічні особливості песця пов'язані з місцем їх проживання

Полярна лисиця живе у непривітному кліматичному поясі планети. Північними суворими та холодними зимами він світла не бачить: в Арктиці настає полярна ніч. У літній період тварина знаходить укриття в дуплі або норі, викопаній в піщаних пагорбах або на прибережних терасах.



В одному лігві мешкає до п’яти поколінь хижаків. Нори тварин – підземні багатоходові лабіринти з великою кількістю вхідних отворів. Часто кілька сімей мешкає в одній «квартирі». З першим снігом, звичайний песець облаштовує в кучугурі. Це тимчасове житло без додаткових входів та лабіринтів.

Площа мисливських угідь полярної лисиці залежить від наявності їжі, кліматичних умов та ландшафту. Песець витримує сильні морози, тому в довгі зимові місяці тварина не спить до весни. Пошуки їжі ведуть окремі популяції хижаків в південні регіони – до лісових кордонів і до берегів моря.

Чим харчується песець

Полярна лисиця ловить лемінгів та зайців біляків

Пісець звичайний всеядний, але в основному раціоні коштує м’ясна їжа. Полярна лисиця ловить лемінгів та зайців біляків, мишей та птахів. Руйнує місця гніздування, поїдаючи яйця і пташенят. Тварини, що живуть на березі, поїдають морських їжаків, молюсків і безхребетних. Хижаки відправляються в море після природної стихії в пошуках тіл морських ссавців, викинутих на сушу – китів і тюленів.

Осіннє, світло-буре хутро песця, з приходом зими змінюється на димчасто-сірий

З настанням голодного часу харчується песець звичайний ягодами та поїдає плоди. Полярна лисиця – самотній хижак, лише у виняткових випадках вони полюють групами. Хижаки підстерігають дичину середньої величини – морських пернатих чи гризунів. Чекають у засідці, улучивши момент, накидаються, валячи її на землю.

Пухнастий звірятко не вибагливий у харчуванні, їсть, кого зловить або знайде. Він «переслідує» білих ведмедів, харчуючись залишками їх застілля, раціон якого складається з тюленів. З початком танення снігу харчується песець, малюками кільчастої нерпи, викопуючи їх із укриттів. Падіння популяції пухнастої тварини пов’язане зі зменшенням лемінгів – їх основної здобичі. Взимку хижак здатний долати значні відстані. Пробираючись по снігових рівнинах у пошуках їжі.

Розмноження песців

У норі, виритої самкою, дитинчата песця почуваються у безпеці.

Період розмноження песців починається у квітні. Полярна лисиця моногамна, хоча іноді спостерігається полігамія. У шлюбний період самець обходить свої землі, позначаючи межі екскрементами і сечею. Чи не проханих гостей свого вигляду, самець зустрічає агресією.



Тварина має короткі кінцівки

Пісець звичайний, подаючи звукові сигнали, виття чи гавкіт, спілкується з іншими тваринами свого вигляду. З настанням шлюбного сезону «пісенний репертуар» тварин значно розширюється. З травня по червень в кам’яних щілинах або норах вагітна самка народжує 8-9 (в середньому 6) сліпих і безпорадних цуценят.

Були випадки, коли в матці заплідненої самки було до 24 ембріонів. За цуценятами доглядають мати і батько. Іноді, живучи в одній норі, малюків годують разом дві самки. У чотирнадцять днів цуценята полярної лисиці відкривають очі. Через сім днів вони залишають притулок у супроводі матері.

Цікаві факти про песців

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО...
Основний раціон песців складається з лемінгів. Чисельність пухнастих тварин залежить від їх популяції.

Нестача їжі змушує полярну лисицю харчуватися екскрементами мускусних волів і полярних оленів.

Звичайний песець – ощадлива тварина, її зберігання, знайдене людьми, містить: 36-ть люриків та їх яйця, 4-ри пуночки, 2-і кайри.

Тварини гинуть при температурі -70°С, але стійкі переносять і -80°С. Тільки на Командорських островах зафіксували випадки полігамії у песців.

Полярні лисиці мігрують тільки при відсутності їжі.

Взимку гренландський песець відходить від берега по льоду на 450-кілометрову відстань.

Песець



Як виглядає песець

До зими песець покривається вовною іншого кольору, крім того, у нього уповільнюється робота серця.

Величина

Тіло: має довжину 46-75 см.

Хвіст: довжиною 28-30 см.

Зростання: до 30 см.

Вага: коливається від 4,5 до 8 кг, самки легші.

Розмноження

Статева зрілість: настає з року.

Шлюбні ігри: розпочинаються у квітні.

Виношування: 50-55 днів.

Цуценят у приплоді: досить багато, в основному 6; 1-2 посліду за рік.

Спосіб життя

Звичаї: у зимовий період живе групами, влітку поодинці.

Раціон: складає риба та ягоди, невеликі ссавці, падаль та пернаті.

Живуть: до 2-3 років.

Споріднені види

Пісець звичайний – найближчий родич степової лисиці, або корсака (Vulpes corsac).

Де живе песець

Ареал песця

Живе песець звичайний по всій площі до лінії Заполяр’я. Мешкає на околицях Північної Америки, Євразії, узбережжя Гренландії, Ісландії, Гудзонової затоки і Берингового моря. Зустрічається на півночі Росії і на Скандинавському півострові.

Захист песця

У деяких скандинавських країнах населення значно скорочується.

Біологічні особливості песця

Взимку песець часто ходить по льоду

Біологічні особливості песця пов’язані з місцем їх проживання.

Тулуб хижака присадкуватих невеликих розмірів. Тварина має короткі кінцівки і вушні раковини, позбавлені від втрати тепла.

Іноді тварини йдуть великі відстані від берега.

Короткі, по відношенню до загострених вух рудої лисиці, округлі вуха тварини покриті густою шерстю.

Восени світло-коричневе хутро песця, з приходом зими, змінюється на димчастий сірий або білосніжний наряд.

Взимку полярна лисиця одягнена в довге густе, біле хутро. Воно виконує життєво важливу функцію камуфляжу. Дозволяє звіру непомітно підкрастися до здобичі. Особливо це важливо в голодні зими. Лапи тварини захищені від холоду густою шерстю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.