Белый медведь

Білий ведмідь

розміщено в: Ведмеді - Ursus | 0

Білий ведмідь (по лат. Ursus maritimus) – хижий ссавець. Серед полярних снігів живе один з найбільших представників сімейства ведмежих. Тільки він вражає своїми розмірами – хижак – білий ведмідь. Він чудово маскується, зливаючись з навколишнім ландшафтом, завдяки своєму білому або трохи жовтуватому забарвленню хутра.

Фільм білий ведмідь

Білий ведмідь

До суворої Арктичної погоди тільки білий ведмідь ідеально пристосований. Маючи густий підшерсток, хижак надійно захищений від морозу, води, снігу та пронизливого вітру. Під час руху по слизькій поверхні, льоду, він спирається на всю стопу, покриту вовною, що надає стійкості та стабільності.

Білий ведмідь харчується не тільки свіжиною, але не гидує і падалью

Тільки завдяки своїй силі та витривалості, білий ведмідь чудово плаває та здатний швидко долати як водні, так і сухопутні великі переходи.



Основний раціон хижака складається тільки з нерп та тюленів. Полюючи, тварина знаходить полином і чекає, поки нерпа чи тюлень не виринуть вдихнути повітря. Також полює на тварин, що лежать на поверхні льоду, вміло, до них підкрадаючись. Як би не полював білий ведмідь, він завжди вбиває видобуток одним сильним ударом лапи.

Життя білих ведмедів

Самці білих ведмедів

Хижак харчується не тільки свіжиною, але не гидує і падаллю. Завдяки низькій температурі загиблі тварини не розкладаються. На пошуки, що викинулися на берег китів і загиблих моржів, білий ведмідь вирушає тільки в кінці полярного літа або на початку осені, обминаючи при цьому узбережжя. Завдяки гострому нюху, у падали збирається від 10 до 20 особин, крім полярних лисиць і песців, що терпляче чекають своєї черги.

З настанням полярного літа раціон хижаків стає різноманітнішим. Він поповнюється качками ендрону, їх пташенятами та яйцями, полярними лисицями та гризунами.

Білий ведмідь, як і всі представники сімейства, не гидують, за можливості, і кормом рослинного походження. До них належать щавель та мохи, трави та ягоди, гриби та фукуси.

Білий ведмідь взимку

Белые медведи способны отдалиться от берега вплавь на 80 километров.

На поверхні, закутій льодом, хижаки майже весь рік. Найбільш улюблені місця тварин – це ділянки з вільною водою на узбережжі, яке приваблює потенційну здобич. Ведучи лише самотнє життя, білий ведмідь активний протягом усього року, і зайнятий пошуками їжі, незважаючи на час доби.

Перепливаючи ділянки, вільні від льоду, хижак гребе тільки передніми кінцівками і здатний розвинути швидкість в 10 км/год, пропливаючи при цьому значні відстані. Спуск в океан тварина здійснює задом або зістрибує з крижини головою вперед, все залежить від крутості берега.



Білий ведмідь здатний затримувати дихання тільки на 2 хвилини, закриваючи при зануренні ніздрі. Плавають під водою, не заплющуючи очі. Вийшовши на сушу, хижак обтрушується. Завдяки шерсті, що відштовхує воду, з води він виходить сухим.

Ведмежата білого ведмедя

Два вже великі ведмежа, як і раніше, тиснуться до матері.

Період шлюбних ігор у тварин настає лише навесні або влітку. Для пошуку самки без ведмежат, самці здатні подолати значні відстані. Зазвичай до самки залицяється кілька особин чоловічої статі, їх кількість може досягати до 7 самців.

Період шлюбних ігор у білий ведмедів настає лише навесні чи влітку

Тільки з настанням жовтня білий ведмідь шукає місце під берлогу. Знаходить її у високих снігових наносах, викопуючи простору печеру. У сплячку впадають виключно самки, яким належить виявитися матерями, решта особи взимку в сплячку не впадають.

Поява на світ ведмежат, вагою в 450-900 грам, припадає в основному тільки на закінчення довгої північної зими.

Народжені малюки глухі, сліпі, позбавлені вовняного покриву і абсолютно безпорадні, що повністю залежать від матері. Тільки через місяць, ведмежата міцніють, у них з’являється слух, відростає шерсть і розплющуються очі. У двомісячному віці вони вперше залишають затишний барліг. Протягом двох років самки дбайливо оберігають своє потомство і не підпускають до себе самців.

Цікаві факти про білого ведмедя

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Тільки білий ведмідь має унікальний нюх, здатний відчувати запах за 30 км до джерела. Від його гострого нюху не здатні сховатися і тюлені, укриті товстим шаром снігу, що досягає двох метрів.

Від результатів полювання хижака, залежить населення північних лисиць, які доїдають залишки трапези ведмедя.

Незважаючи на дуже низьку північну температуру, в барлозі вона постійна і дорівнює нульовій.

Білий ведмідь здатний розвинути свою спритність до 11 м / с, але бігає він рідко, а середня швидкість його ходьби коливається від 3 до 6,5 км / год.

Як виглядає білий ведмідь

Белый медведь

Білий ведмідь — красива, благородна тварина, яка вважається живим символом Арктики.



Це найбільший хижий звір на планеті.

ВЕЛИЧИНА

Висота в загривку: дорослих особин дорівнює 1,5 метра.

На задніх лапах висота: ведмедя сягає 3 метрів.

Стопа: має 30 см завдовжки і 25 см завширшки.

Вага: самців знаходиться у межах від 350 до 650 кг, самок від 175 до 300 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ

Статева зрілість: настає тільки з 3-х років, в окремих особин з 5-ти років.

Шлюбний період: з весни до літа.

Виношування: триває від 230 до 250 діб.

Кількість ведмежат: у середньому 2.

ОБРАЗ ЖИТТЯ

Звички: тримаються окремо, але у падали збирається кілька особин.

Раціон: складається з корму рослинного походження, падали та тюленів.

Живуть: від 5 до 18 років.

РОДИЧНІ ВИДИ

Лише білий ведмідь, найбільший вид свого сімейства. Менш великими є представники підвиду бурого ведмедя, що мешкають в Америці, ведмедів гризлі та його підвидів, що влаштувалися на Алясці.

Де живуть білі ведмеді

Ареал Ursus maritimus
Ареал Ursus maritimus

Арктичні простори, скуті льодами.

Охорона

Всі житла білого ведмедя знаходяться під охороною, а їх відстріл контролюється державою. Тільки наприкінці XX століття налічували 5 000 хижаків, на сьогоднішній день кількість зросла до 40 000 особин. Охорона Арктики та природних умов безпосередньо впливає на майбутнє цієї унікальної тварини.

Білі ведмеді на льоду

Підошва лапи білого ведмедя

На пологих слизьких схилах тварина ковзає вниз тільки на животі, використовуючи задні лапи для гальма.

При ходьбі по слизькій поверхні білий ведмідь згинає лапи і випускає пазурі, завдяки такій тактиці, тварина тримає баланс і не ковзає на льоду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.