Кошачий лемур

Котячий лемур

розміщено в: Примати - Primates | 0

Котячий лемур (латиною Lemur catta) – найбільш відомий вид із сімейства лемурових (Lemuridae). У котячого лемура довгий пухнастий хвіст з чорно-білими кільцями. Котячий лемур відноситься до роду маки, або звичайних лемурів, і живе виключно на Мадагаскарі.

Котячі лемури відео

Котячий лемур

Ймовірно, котячий лемур і людина походять від загального предка, який жив на нашій планеті близько 50 мільйонів років тому. Потім він разом з іншими лемурами окремо від людини розвивався на Мадагаскарі і так зберіг безліч первісних особливостей.

Багато лемурів – нічні та сутінкові тварини, що годуються в кронах дерев. На відміну від них, котячий лемур активний у денний час і віддає перевагу лише відкритим просторам, що поросли чагарником, і навіть голі скелі. Він однаково добре лазить по скелях та гілках дерев. Цей вид мавп зазвичай тримаються сімейними стадами, що з 5-20 особин. Товариства самців та самок мають окрему ієрархічну структуру, а всім стадом керує самка.



У голодний час першими доступ до води та їжі отримують самки. Дорослі самки залишають стадо, щоб обзавестися власною сім’єю, тоді як самці можуть іноді переходити з однієї групи в іншу.

Розміри території зазвичай більші, ніж у інших лемурів. Кожне стадо позначає власні володіння виділеннями пахучих залоз та сечею та захищає їх від вторгнення конкурентів із сусідніх стад.

Примат невибагливий, його неважко утримувати в зоопарку. Проте перебуваючи лише у великих групах, він може розмножуватися. У холодні дні лемури притискаються один до одного і таким чином зігріваються. Ці тварини люблять приймати сонячні ванни.

Напіввипрямлене тіло – це лише звичайне положення під час сну примату, при цьому голова знаходиться між колінами, а кисті та стопи охоплюють гілку.

Котячий лемур цікаві факти

Котячий лемур більшу частину часу проводить на землі, а на дерево забирається за плодами та листям

Вкрай рідко котячий лемур ласує комахами, проте він вегетаріанець. Він харчується солодкими плодами інжиру, бананами, квітками, а також шипами фігового дерева.

Його зуби в процесі еволюції набули оптимальної для такого способу харчування форми: різці і ікла на нижній щелепі плоскі і розташовуються по відношенню один до одного, немов зуби гребінця. З їхньою допомогою котячий лемур дістає з плодів кісточки і їсть сидячи. При цьому він тримає плід над головою, щоб сік стікав йому прямо в рот, одночасно стежачи для того, щоб соком не забруднити шерсть.



Котячі лемури облизують і очищають шерсть один одного. Вони розчісують її своїми пазурами.

Цікаві факти про котячого лемура

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

У годуванні дитинчати беруть участь усі дорослі самки групи, а сироту нерідко «усиновлює» чужа сім’я.

У дитинча світло-блакитні очі, які з віком стають золотистими.

Котячий лемур має широкий діапазон звуків – він пищить, цвірінькає, гарчить, похрюкує і пронизливо кричить. Якщо мавпочку приголубити, вона нявкає, як кіт.

Довгий пухнастий хвіст допомагає здійснювати довгі стрибки та утримувати рівновагу у повітрі.

Слово лемур у перекладі означає «приведення», «дух мерця».

Котячий лемур розмноження

Самка з дитинчатою на спині впевнено рухається гілкою. Голі долоні та стопи, а також довгий пухнастий хвіст – ідеальні пристосування для лазіння.

Гон у котячих лемурів відбувається в березні-квітні. Статеве дозрівання самця завершується до 18 місяців, проте раніше 3 років він зазвичай не спарується. Навколо самки, що виявляє статеву активність, збирається кілька самців. З пахвових залоз самців виділяється сильно пахне секрет. Самці проводять хвостами під пахвами і потім запобіжно махають ними у бік супротивників. Зрештою, суперники вирішують суперечку бійкою, переможець спарюється з самкою. Якщо з незалежних від самки причин вона залишиться незаплідненою, то через 1-2 місяці починається повторна тічка. Вагітність триває 120-125 днів. У котячого лемура народжується 1 дитинча. Після народження малюк одразу перебирається на живіт матері, при цьому міцно тримаючись за її шерсть, а хвостом обвиває її спину.

Самка обвиває дитинча хвостом і так носить його протягом двох тижнів, потім дитинча перебирається до неї на спину. У віці 3 тижнів молодий лемур вирішується зробити перші кроки, але найменша небезпека змушує його ховатися біля матері. Молочне харчування триває 5 місяців. Молодий лемур харчується молоком ще кількох самок зі стада. Повністю самостійними, дитинча лемура стає до 6 місяців, а в 18 місяців досягає статевої зрілості.

Як виглядає котячий лемур

Кошачий лемур

Котячі лемури стрункі, підтягнуті готові до дії як кішки. Природа наділила цих тварин гарним забарвленням.
Забарвлення хвостика проявляється на мордочці: біля очей та у рота чорне забарвлення, а щоки та вуха білі. Спинка може бути сірою або коричневою з відтінками рожевого кольору.

РОЗМІР

Довжина тіла: 39-46 см.



Довжина хвоста: 56-63 см.

Маса: 2,2 кг

РОЗМНОЖЕННЯ

Статеве дозрівання: з 18 місяців.

Період спарювання: березень-квітень.

Вагітність: 120-125 днів.

Кількість дитинчат: 1.

ОБРАЗ ЖИТТЯ

Звички: активні вдень; тримаються стадами.

Їжа: плоди та листя.

Тривалість життя: у неволі до 27 років.

РОДИЧНІ ВИДИ

Рід звичайних лемурів включає 6 видів, серед яких чорний, червонобрюхий і бурий лемури.

Батьківщина котячих лемурів

Ареал Lemur catta

Гірські райони та чагарники на острові Мадагаскар, перш за все, в його південно-західній частині.

Охорона

Чисельність цих мавп у природі різко скорочується, тому що вирубуються великі площі лісів, що веде до руйнування середовища проживання лемурів. Котячий лемур зустрічається у 6 заповідниках.

Котячий лемур опис

Пахкі залози: у тварин обох статей на зап’ястях розташовуються залози, що виробляють пахучий секрет; у самців залози є також під пахвами. Вони завдають запаху за допомогою передніх лап на хвіст і обмахуються ним, щоб пахло все тіло.

Очі: великі, дивляться вперед; райдужна оболонка золотистого кольору.

Ноги: на другому пальці ноги є кіготь, який служить для розчісування вовни. Підошви ніг голі, тому котячий лемур спритно лазить по деревах та скелях.

Мордочка: подовжена, як у лисиці; ніс завжди вологий. У спілкуванні велику роль відіграють запахи.

Ладоні: позбавлені вовни, гладкі; великий палець протиставляється решті (як у людини), що полегшує хапання предметів.

Хвіст: пухнастий, довший за тіло, з чорно-білими кільцями; піднятий вгору, закликає інших тварин у стаді до уваги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *