Лапундер

Лапундер

розміщено в: Примати - Primates | 0

Лапундер – (лат. Macaca nemestrina). Ліси південно-східної Азії є домом для великої мавпи – лапундера. Його хвіст нагадує поросячий, тому його називають свинохвостим. Це один з розумних і тямущих приматів .

Лапундер на фото та відео

Лапундер - найбільша особина з роду Макак.

Лапундер полохлива тварина, що проводить у густій хащі велику частину часу. Це полохлива тварина, яка при виникненні найменшої небезпеки тікає та ховається серед густого листя. Стадо свинохвостих макак у середньому від 16 до 18 особин. Кожна сім’я включає кілька приматів чоловічої статі, але тільки один є ватажком групи. До складу сімейної групи входять самки з новонародженими дитинчатами та підлітки. У окремих випадках деякі самці живуть відокремлено від стада.

Ватажок стада зі своїми наближеними завжди знаходиться на вершині ієрархії. Вони завжди першими харчуються і якщо корма мало, інші члени групи залишаються голодними.

Їжа свинохвостого макака лапундера

Молодые листочки вносят разнообразие в рацион лапундера.

Рослинна їжа – основний раціон лапундера. Він складається в основному з молодих паростків і стиглих плодів, багатих на корисні вітаміни і мінерали. Культурні рослини викликають у мавпи особливий інтерес. Вживаючи рослинну їжу дуже часто лапундер разом із нею з’їдає і всіляких комах. Це частий гість культурних оброблюваних полів пшениці та маніоки, де поїдає, колоски пшениці та викопує бульби маніоки. Перед набігом, стадо протягом кількох днів, спостерігає за полем, і якщо поблизу немає людей, робить набіг, тим самим завдаючи шкоди сільському господарству.



Під час набігу одна доросла особина підіймається високо на дерево, звідки уважно стежить за тим, що відбувається. У разі наближення людей, лапундер видає пронизливий зойк, що говорить про те, що настав час йти і сховатися в густих заростях. На поле група повертається, лише отримавши згоду ватажка.

Розмноження лапундера

Догляд за вовною - ритуал, що регулярно повторюється в стаді лапундерів.

Спарювання починається лише тоді, коли самка про це повідомить, вставши з місця. Протягом тривалого часу пари залишаються вірними одна одній, та іншого самця самка себе не пускає. Після спарювання, на 6 місяці на світ з’являється одне дитинча. Відразу після народження він перебирається на живіт матері та тримається за її шерсть. Мати до малюка нікого не підпускає та ревно оберігає його.

Самостійні вилазки дитинча починає робити у тритижневому віці, а перестане отримувати підтримку матері через три місяці. Через півроку молоко у самки пропадає, і вона дає замість соска дитині палець. Одночасно з настанням цього періоду малюк навчатиметься самостійно, добуватиме їжу.

Лапундер та людина

Лапундер швидко ховається від небезпеки.

Неймовірна спритність лапундера давно привертала увагу людини. Високі кокосові пальми для цих мавп не проблема, вони легко залазять на самий верх. Саме для цих цілей на острові Суматра люди навчають мавп для збирання горіхів та кокосів. У Малайзії примати перебувають на «службі» у вчених, забезпечуючи їх зразками важкодоступних рослин.

Легенда, про цілюще і м’ясо примату, що зміцнює імунну систему, внесли зміни в життя приматів, їх практично немає поблизу поселень людини. З появою вони швидко знищуються браконьєрами.

Цікаві факти про лапундера

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Макаки – дуже цікаві та розумні тварини . Один молодий японський макак виявив, що картопля стає смачнішою, якщо полежать у солоній воді. Незабаром цим методом опанувала вся група.



Спроба чужинця приєднатися до стада лапундерів зазвичай завершується невдачею, оскільки тварини тримаються закритими сімейними групами. Вони не підпускають чужинців до води та їжі.

Стадо, що ховається від людей, пересувається безшумно. Це дивно, адже вони великі звірі.

ВЕЛИЧИНА

Довжина тіла: 43-77 см.

Маса: до 14,5 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ

Статеве дозрівання: з 2,5-4 років.

Період спарювання: з листопада до січня.

Вагітність: близько 170 днів.

Кількість дитинчат: одне дитинча народжується раз на 2 роки, у неволі щороку.



СПОСІБ ЖИТТЯ

Звички: громадська тварина, яка активно вдень.

Їжа: плоди, комахи, соковите листя, коріння тощо.

Звуки: бурчання, вереск.

Тривалість життя: до 26 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ

У роді макаків 15 видів, зокрема, це макак резус і мешкає в Північній Африці та на Гібралтарі магот.

Де живе лапундер

Ареал Macaca nemestrina

Лапундер – мешканець Південної Бірми, півострова Малакка, островів Калімантан та Суматра.

Охорона лапундера

Чисельність цих тварин постійно скорочується, оскільки м’ясо мавпи годиться в їжу. Йому загрожує скорочення ареалу внаслідок винищення тропічного дощового лісу.

Попереджувальна поведінка лапундера

Пильний погляд
Оскал
Поза атаки

Пильний погляд:

лапундер намагається загіпнотизувати супротивника, фіксуючи на ньому нерухомий погляд.

Оскал:

мавпа будує страшні гримаси і оголює зуби.

Поза атаки:

перед нападом мавпа притискається до землі і нахиляє голову.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.