Галаго

Сенегальський галаго

розміщено в: Примати - Primates | 0

Сенегальський галаго (лат. Galago senegalensis)примат сімейства галагові. Цікавий мешканець африканського бушасенегальський галаго, у нього великих розмірів ока і напрочуд великі вуха.

Відео про сенегальський галаго

Сенегальський галаго

Галаговий лемур – їх шість видів і вони уподобали простори африканського континенту, але найширші угіддя заселив сенегальський галаго. Тіло мавпочки не велике, в середньому 20 см. і значно коротше за хвост. Примат стрибає з одного дерева на інше і в змозі покрити значний шлях. Тварина вдень зазвичай дрімає, виключно тому що це нічне звірятко.

Зрідка відпочивають групами, чіпляючись за гілки, і їх кількість може досягати до 20 особин. Прокидаються вони на заході сонця і незначними стадами, зі своїми домашніми, насамперед займаються пошуком корму. Проводячи ніч у пошуках, сімейні групи ні на мить не зупиняються і постійно рухаються. Сім’ї ретельно оглядають індивідуальні угіддя, площа яких у середньому 7 га. Сенегальський галаго тримають товаришів на відстані. Гучні крики, схожі з плачем дитини, які вони видають – відлякують і тримають у певному віддаленні від себе наближені до них групи. Це називається ворожістю, але оскільки до ранку вони разом занурюються в сон, вона зникає.



Територія сенегальського Галаго

Всі без винятку в сім’ї мітять свою площу запахами та криками. Сенегальський галаго використовує для цього сечу. Вона може бути на гілках, листі і всіх предметах, що підвернулися на шляху йому, які він помітить на своїй ділянці.

Примат дуже добре чує, так само відомо, що у тварин у темряві гарний зір. По землі пересуваються стрибками, у своїй тримаючи тіло прямо, як кенгуру; хвіст же витягнутий назад.

Типова сім’я сенегальських галаго включає зрілого самця, заплідненої партнерки, а так само дитинчат з помету, що вийшов востаннє. Їх можна побачити по дорозі до джерел їжі. Буває таке, що до групи прибиваються ще одна-дві самки з дитинчатами.

Що їдять галаго

Сенегальський галаго пристосований жити в Африці

З початком сезонних опадів сенегальський галаго харчується жуками або ж гусеницями накидаючись на них у стрибку. Цей юркий хижак може перекусити рептилями та навіть гризунами. У гілках сенегальський галаго пересувається вкрай безшумно, позбавляючи комах на порятунок.

Сезонні опади зазвичай дарують їм різноманітність їжі. Цей період багатий на квіти з пилком і нектаром, плоди, а також відомі ласощі – мед диких бджіл, виняток становлять тваринні корми. У посушливий період у сенегальського галаго не так багато корму.

Як розмножується сенегальська галаго

Як розмножується сенегальська галаго

Спарюються сенегальські галаго в кінці дощового періоду. Це природно тому, що їхнє розмноження залежить від умов сезону. На півночі Уганди час опадів відбувається двічі на рік – тварини також спаровуються двічі. У районах, де вологий сезон буває лише один раз, сенегальський галаго спарується одного разу. У тих груп самок, запліднення яких відбувається один раз на рік, часто народжуються два дитинчата, а у виняткових випадках – три малюки. В інших районах, швидше за все, народжується єдиний малюк.



Маленький сенегальський галаго, що народився всього 10 годин тому, судомно чіпляється за гілку

Коли настає час народження, мати йде подалі від групи, щоб захистити народжених від їхніх же батьків, які із задоволенням їх поїдають. Одразу після народження самка ховається з малюками, але це лише перші три дні. Пройде трохи часу, і самка залишає на ніч їх одних у гнізді під час пошуку їжі для них. Хоча, іноді, вона, йдучи на пошуки, бере їх із собою; міцно вчепившись за шерсть і обвиваючи навколо шиї матері хвости, вони вирушають із нею.

Пройде 6 тижнів з моменту їх народження і молоді сенегальські галаго перестають смоктати матір, але вона добуває їм поїсти ще 8 тижнів, а потім вони й самі вже досить дорослішають, щоб не залежати від самки щодо їжі. Коли їм чотири місяці, вони стають самостійними.

Сенегальський галаго та людина

Сенегальські галаго юного віку під час відпочинку вдень впритул притискаються один до одного

Сенегальського галаго непогано навчається, це сприяло їхньому одомашненню. Через це виникли у 40-х роках проблеми на африканському материку. Там виникла епідемія – жовта лихоманка. Чому через приматів? – Тому що було доведено про перенесення вірусу не страшному для сенегальського галаго.

Москіти кусали людей і вони отримували зараження (очевидно, що вони кусали з початку цих тварин і, як наслідок, стали переносниками цієї хвороби). Розробили вакцину, що дозволило робити щеплення проти цього вірусу, і кількість випадків захворювання помітно скоротилася.

Цікаві факти про сенігальського галаго

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Цей звір отримав назву «bushbaby», що в перекладі означає «дитя хащі», і все через звуки, що нагадують плач дитини. Ці крики можна почути уночі.

Їх ловлять африканські тубільці. Як? – Розставляють судини з пальмовим вином і збирають їх п’яними.

Сенегальські галаго, як бджілка, здатний запилювати квітучу зелень, ставлячись до небагатьох ссавців до цього пристосованих.

У минулі часи мавпочки в зоопарках практично не було, тепер цей вид досить поширений.

Як виглядає сенегальський галаго

Галаго

Сенегальський галаго (лат. Galago senegalensis) – примат сімейства галагові.

По землі пересуваються стрибками, у своїй тримаючи тіло прямо, як кенгуру; хвіст же витягнутий назад.



ВЕЛИЧИНА

Довжина тіла: 16-20 см;

Хвіст розміром: 23-25 ​​см; тільки народжений малюк: 58 мм.

Маса: 100-300, що тільки народився 15 р.

Кількість дитинчат: 1-2.

РОЗМНОЖЕННЯ

Статеве дозрівання: до 8 місяців.

Спарювання: наприкінці сезону дощів.

Вагітність: 4 місячна

ОБРАЗ ЖИТТЯ

Звички: елементарні; тримаються разом сімейними стадами, коли шукають корм.

Звуки: забавні крики при зустрічі і, як би плач, коли сенегальський галаго боїться чогось.

Їжа: комахи, квіти, пилок, мед насіння, плоди, дрібні ящірки, миші, а також пташенята.

РОДИЧНІ ВИДИ

Підсімейство галагових лемурів: сенегальський галаго, еуотикус і карликовий.

Де живе сенегальський галаго

Ареал Galago senegalensis

Сенегальський галаго пристосований жити в Африці, населяючи її Центральну та Південну частину.

Охорона

Жодному з цих видів не загрожує зникнення. Чисельність сенегальського галаго перебуває, можна сказати, весь час у постійності, тому що, головне, зберігати їхнє природне середовище та їхнє майбутнє буде в порядку.

Особливості сенегальського галаго

Будова задніх лап дозволяє робити сильні стрибки.
Будова задніх лап дозволяє робити сильні стрибки.

Будова задніх лап дозволяє робити сильні стрибки. Поштовх, при позиції стоячи, полегшують видовжені кістки – п’ятковою та човноподібною.

Щоб сенегальський галаго краще міг ухопитися за стовбур або гілку, а також дертися по ньому, пальці лапок забезпечені товстими подушечками.

Стрибаючи по гілках, існує велика ймовірність пошкодити чутливі вуха, тому для обережності звірятко опускає їх вниз.

Будова очного яблука дозволяє добре бачити в непроглядній темряві, розширюючи зіницю до країв, а на світанку він звужується. Пухнастий хвіст сенегальського галаго сприяє польоту. З його допомогою тварина утримує рівновагу та керує польотом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.