Бинтуронг

Бінтуронг

розміщено в: Віверри - Viverra | 0

Тваринна бінтуронг (по лат. Arctictis binturong) – вкрите довгою твердою шерстю і має великий пишний хвіст. На волі він зустрічається дуже рідко.

Відео про бінтуронга

Бінтуронг

Тварина бінтуронг мешкає в лісах. Гострі пазурі, і хваткий хвіст дозволяють впевнено, але повільно пересуватися гілками дерев. Незважаючи на невпевненість, це досить спритний звір.

Тварина бінтуронг, покритий довгою жорсткою шерстю і має великий пишний хвіст. На волі він зустрічається дуже рідко. Спирається тварина, як і ведмеді при ходьбі на всю стопу. У гілках він рухається із дивовижною грацією, на землі ж хижак досить незграбний.

Днем зіниці бінтуронга звужуються у дві маленькі щілини.

Бінтуронг, котячий ведмідь, знайшов притулок у важкопрохідних тропічних лісах півдня -східних земель Азії, включаючи кілька островів Малайського архіпелагу. Більшу частину він проводить у кронах, де вдень спить, а при світлі зірок полює.



Тварина бінтуронг – звір великих розмірів, але це не заважає йому пересуватися по гілках твердою ходою зі спритністю кішки. Ланцюгий довгий хвіст допомагає зберігати рівновагу. На землі він не такий прудкий хижак, ніж у кронах, і ходить незграбно. Всій стопою, як ведмідь, він спирається на гілку. З настанням сутінків, час полювання тварини. Свою здобич він відстежує завдяки чудовому слуху, нюху та зору.

Бінтуронг, котячий ведмідь, подає сигнали, низько хрюкаючи і бурчачи. При сутичках тварина гарчить. Перебуваючи на землі та почувши загрозу, хижак спритно ховається у кронах найближчого дерева. Період гону поєднує тварин, і вони утворюють сімейні групи, до яких входять батьки та їхні діти. Тварини бінтуронг, відео нижче, час проводять в іграх, пускаючи в хід, пазурі та зуби.

Їжа бінтуронга

Невеликі зуби бітуронгу чудово пристосовані для вживання фруктів та гризунів.

Їжа бінтуронга різноманітна і включає пагони молодих дерев, листя і фіги. Хижак з легкістю ловить пернатих та маленьких гризунів – білозубок та польовок. Рідко він поїдає падаль і лазить по звалищах. Бінтуронг, котячий ведмідь, зазвичай на полювання виходить у нічний час.

Не тільки нюх, зір і слух допомагають йому знайти їжу, а й довгі вібріси, які служать орієнтиром на місцевості. Бінтуронг, підкрадається до видобутку нечутно та обережно, миттєво атакуючи її, як змія. Зазвичай жертву вбиває одним розрахованим укусом.

Як у гілках, так і на землі хижак однаково добре полює. Крім того, тварина бінтуронг, відео вище, часто харчується рибою, виловлюючи її у водоймах. Як і звичайна видра, він добрий плавець. Спіймавши велику рибу, бінтуронг, котячий ведмідь, поїдати починає тільки коли винесе її на берег.

Розмноження бінтуронгу

Молодий бінтуронг вперше самостійно виходить із дупла чи нори у віці 2 місяців.
Усі члени сім'ї проводять час у іграх серед гілок, готуючи малюків до самостійності.

Двічі на рік лісовими просторами розносяться крики самки, що сповіщають партнера про готовність до спарювання. Почувши, самець приходить до неї і «доглядає», обнюхуючи її. Якщо самка не жене «залицяльника», то той у свою чергу, лежачи на землі голосно бурчить.



Вагітна бінтуронг незадовго до пологів підшукує таємне місце – нору або дупло. Через 3 місяці після запліднення народжується до 3 дітей. Залишаючись сліпими до 10 діб, вони все ж таки на третій день роблять спроби вибратися назовні.

У вихованні потомства беруть участь як мати, так і батько. До батьківських обов’язків входять – навчання мисливських навичок та годівля. Самостійними молоді бінтуронги стають у однорічному віці.

Бінтуронг цікаві факти

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...
Тварина бінтуронг не поспішаючи позначає свою територію секретом спеціальної пахучої залози. Таким чином, він «каже» своїм сусідам, що мисливські угіддя вже зайняті.

Обережна хода і неквапливість бінтуронга стали приводом до того, що його охрестили «кунячим ведмедем».

Бинтуронг

Як виглядає бінтуронг

Невеликі зуби бінтуронга чудово пристосовані для вживання фруктів та гризунів.

ВЕЛИЧИНА

Зріст: від 61 до 97 см.

Хвіст: довжиною 56-89 см.



Вага: в межах 9 – 14 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ

Готовність до спарювання: настає у самок з 28 та 30 місяців у самців.

Час спарювання: з березня до квітня та жовтня до листопада.

Виношування: від 84 до 99 діб.

Дитина в посліді: від 1 до 3

ОБРАЗ ЖИТТЯ

Звичаї: нічний хижак; живе у кронах; збираються сімейними групами.

Раціон: складається з гризунів та риби, плодів та листя.

Доживають: до 18 років, довше у неволі.

РОДИЧНІ ВИДИ

Немає підвидів цього виду. Родичами є тварини сімейства віверових: цивети, тангалунги, мангусти.

Де живе Бінтуронг

Ареал Arctictis binturong

Тварина бінтуронг, відео вище, уподобав землі Південно-Східної Азії – Лаос та Бірму, В’єтнам, Малайзію та Таїланд. Мешканець таких островів як Суматра, Ява та Калімантан (Борнео).

Охорона бінтуронгу

Бінтуронг, котячий ведмідь, живе не скрізь, але вимирання йому не загрожує. У неволі міститься багато цих тварин, на розмноження яких цей фактор впливає.

Особливості бінтуронгу

У денний час бінтуронг відпочиває, ліниво звісивши лапи з гілки та спостерігаючи за околицями.

У тварини невелика сіра голова. Білі довгі вуса допомагають хижакові орієнтуватися вночі.

Під час руху тварина бінтуронг стає на всю стопу. Пальці кінцівок закінчуються кігтями, які допомагають чіплятися за гілки.

Будова будівля тіла щільна. Бінтуронг, фото вище, пересувається обережно по деревах, але при цьому твердо стоїть на лапах. Він ніколи не стрибає по гілках.

«Шуба» жорстка та довга. Забарвлення чорне або темно-коричневе. Кінчики шерстинок іноді пофарбовані в сірі тони.

Хвіст довгий, кудлатий і хапальний. Тварина бінтуронг використовує хвіст при ходьбі гілками як додаткову опору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *