Тварина ефіопський вовк

Ефіопський вовк

Ефіопський вовк (латиною Canis simensis – відомий також під назвами “абіссінський вовк“, “червоний шакал“, “ефіопський шакал“, “ефіопська лисиця“) – один з рідкісних видів сімейства собачих. Його численні назви – наслідок довгого незнання походження та систематичного становища цієї тварини, але зараз ефіопського вовка остаточно відокремили від лисиць і віднесли до роду Canis.

Зовнішній вигляд ефіопського вовка

Ефіопський вовк

Недавні молекулярно-генетичні дослідження довели, що ефіопський вовк походить від звичайного вовка. Таким чином, ефіопський вовк – єдиний представник вовків в Африці на південь від Сахари.

Безликі родичі сірих вовків та койотів, ефіопські вовки, ймовірно, сталися внаслідок пізнього проникнення представників псових у Північно-Східну Африку. До недавнього тягаря вони були примітні в основному своїм не надто точним статусом на межі вимирання, і майже нічого не було відомо про їхню екологію та поведінку, але недавні дослідження виявили свідчення їх високої соціальної згуртованості.
Один із трьох видів ссавців, що мешкають тільки в горах Ефіопії, два інших — ефіопський кротовий щур (Tachyoryctes macrocephalus) і гірська ньяла (Tragelaphus buxtoni).

Відео: ефіопський вовк



Зовнішній вигляд ефіопського вовка

За останні 15 000 років площі гірських злакових лук, які вони населяли, постійно зменшувалися внаслідок потепління на Африканському континенті. Сьогодні ефіопський вовк водиться на 1/10 частини свого колишнього поширення. Його перебування відзначено у дюжині ізольованих областей; Найбільша популяція цього виду розташовується в горах Балі.

Ефіопський вовк — довгонога і довгоморда тварина, її вигляд більш-менш типовий для сімейства собачих; забарвлення темно-руде, зі світлим (часто білим) горлом, грудьми та внутрішньою стороною кінцівок, а в деяких особин бувають світлі плями та на інших ділянках тіла; задня сторона вух і верх хвоста – чорні. Вага самців у середньому 16 кг, а самок – 13 кг. Висота в плечах – близько 60 см.

Спосіб життя ефіопського вовка

Спосіб життя ефіопського вовка

Нагадуючи койотів зовнішнім виглядом і розмірами, ці середніх розмірів довгоногі й довгоморді представники сімейства псових досі згадуються під різними назвами: ранні дослідники та біологи називали їх абіссінськими вовками, симепськими шакалами, червоними лисицями або ефіопськими шакалами. Плутанина імен відбувається через те, що незважаючи на приналежність до роду Canis, мисливська спеціалізація ефіопського вовка є виключно гризунами. Тому зовні він нагадує велику лисицю. Широкі загострені вуха, подовжений череп, вузька загострена морда і дрібні, широко розставлені зуби — все це пристосовано для полювання на дрібних ссавців.

Ефіопського вовка можна побачити, коли він перетинає гірські рівнини, полюючи на всюдисущих гризунів. Він помітний завдяки своєму блискучому рудому з білим забарвленням.

Цей вид територіальний та моногамний. Молоді звірі зазвичай залишаються у місцях народження, об’єднуючись у зграї по 2—8 особин. Самки залишають територію, де народилися раніше самців, і, в такий спосіб спостерігається чисельну перевагу самців над самками.

Ефіопський волк незрівнянний мисливець на гризунів

Ефіопський волк незрівнянний мисливець на гризунів

Приблизно 95 відсотків раціону цих хижаків становлять гризуни. Вони полюють на гігантських африканських слюпунів, які можуть важити до 300-900 грамів, інших представників сімейства Bathyergidae, а також на більш дрібних щурів і різні види мишей. Іноді ефіопські вовки полюють на зайців, дуйкерів або молодих антилоп великих видів, таких як гори Ньяла. Здобич вистежують на відкритій місцевості, а під час полювання підкрадаються, поки не будуть помічені в останньому кидку (5-20​​​м).



Вони також можуть добувати шахти з грунтових ям або іноді підбирати падаль. Випадки полювання на худобу вкрай рідкісні. Народ оромо з півдня Ефіопії називає цю тварину «шакалом» через її звичку слідувати за вагітними кобилами та коровами, щоб з’їсти викинуту плаценту після пологів.

Ефіопський вовк активний вдень, тобто є денним хижаком, що досить нетипово для хижака цього роду.

Факти про ефіопського вовка

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...

Canis simensis, загін – Carnivor, сімейство: Canidae, один із 8 видів роду Canis.

Розповсюдження: гори центральної Ефіопії.

Місце проживання: пасовища, злакові та вересові пустки вище 3000 м над рівнем моря.

Розміри: Довжина тіла 84-100 см; довжина хвоста 27-40 см; висота в загривку 53-62 см; маса 11-20 кг; самці в середньому на 20% більше самок.

Опис: шерсть рудувато-коричнева зі світло-рудим підшерстком; підборіддя, внутрішні сторони вух, груди та нижні ділянки тіла білі, з виразною білою манішкою.

Харчуються переважно щурами та іншими гризунами.

Розмноження: вагітність триває 60-62 дні; у виводку 2-6 дитинчат.

Природоохоронний статус: вид знаходиться на межі зникнення



Ефіопський вовк та його соціальна структура

Соціальна структура

У ефіопського вовка спостерігається незвичайна соціальна поведінка. Тварини тримаються великими сімейними групами до 6-13 особин, що тісно пов’язані між собою. Зазвичай у зграї наступна вікова структура: до 6 дорослих, 1-6 однолітків та 1-7 цуценят.

Самці, що подорослішали, залишаються жити у своїх рідних зграях і після настання статевої зрілості. Частина молодих самок залишає територію своєї зграї і чекає на смерть домінантної самки, в цьому випадку вони можуть спробувати зайняти її місце в зграї і почати розмножуватися.

Зі всіх дорослих самців, третину складають альфа-самці (домінанти), які є виробниками. Деякі підлеглі самці можуть стати домінантами, замінивши після смерті альфа-самця.

Серед усіх дорослих самок половина є альфа-самками, підлеглі дорослі самки у розмноженні не беруть участь.

Межі своєї території члени зграї регулярно мітять сечею та фекаліями, посилюючи значущість таких “прикордонних стовпів” виттям і візуальними мітками (роздерті дерева).

Як розмножуються ефіопські вовки

Як розмножуються ефіопські вовки

Розмножуються лише домінантні самки, інші допомагають вирощувати потомство. Самка підтримує свій домінантний статус до смерті, після чого починає розмножуватися її дочка – бета-самка. Часто домінантна самка спарюється з самцями із сусідніх зграй, така шлюбна поведінка допомагає ефіопським вовкам уникати близькоспорідненого схрещування.

Для пологів самка влаштовує кілька лігв у скелястих печерах, під великим камінням і навіть (рідко) на відкритій місцевості. Деякі лігва використовуються рік у рік. У міру забруднення одного лігва самка переносить цуценят в інше. Самка приносить потомство щорічно.

Статеве дозрівання: у віці 2 років.

Сезон/період розмноження: серпень-вересень.

Вагітність: триває 60-62 дні.

Нащадок: у посліді 3-7 темненьких цуценят, вагою 200-250 р.

Доросле забарвлення малюки набувають у три тижні. Весь цей час самка практично не відходить від них, тому їжу їй приносять інші члени зграї. У 20-22 дні цуценята починають виходити з лігва і обстежити околиці. Лактація триває до 4-6 місяців, але з 5-10 тижнів самка вже починає підгодовувати вовченят зригнутою твердою їжею. У п’ятимісячному віці щенята починають супроводжувати старших на полювання.

Де живе ефіопський волк

Ареал ефіопського вовку

Ареал виду розірвано на сім окремих популяцій, п’ять на північ від Ефіопського рифту, і дві найбільші – на південь (вся територія Ефіопії. Між вовками, що мешкають на різних сторонах долини Рифта, є комплекс незначних, але постійних відмінностей. Таким чином ареал поділений на дві практично ізольовані частини протягом частини Плейстоцену.

Ефіопський вовк екологічно дуже спеціалізований, мешкає лише на безлісних територіях на висоті 3000 метрів і вище, у зоні альпійських лугів; нижче, у властивому цьому району Африки в спекотному кліматі ці звірі жити не можуть.

Ефіопський вовк – екологія та охорона

Екологія та охорона ефіопського вовка

Для існування ефіопських вовків потрібні специфічні умови, що нетипово для інших псових. Харчова спеціалізація поставила їх на межу зникнення: малі популяції розкидані по ареалу фрагментарно. Через це вони вже давно вважаються рідкісними, їх занесли до списків тих, хто потребує охорони, ще в 1938 році.

З усіх семи популяцій лише одна, у горах Бейл, має понад сто особин; загальна чисельність виду становить приблизно 600 дорослих особин. Найбільш потужні фактори, що загрожують існуванню виду – дуже вузький ареал (тільки альпійські луки з прохолодним кліматом, площа яких скорочується завдяки глобальному потеплінню), заняття територій під сільське господарство, що підходять для полювання, а також хвороби, якими вовки заражаються від домашніх собак: 1990 року епідемія сказу скоротила найбільшу популяцію (у національному парку «Гори Бейл» з 440 до менше 160 особин менше, ніж за тиждень).

Для існування ефіопських вовків потрібні специфічні умови

Ефіопський вовк занесений до червоної книги, як вид, що знаходиться під загрозою; у неволі на 2003 рік жодної особи не утримувалося.

Місцеві жителі з народу оромо, на території яких мешкає основна чисельність ефіопських вовків, майже не виявляють у їх бік негативного відношення, переконавшись, що ця тварина не становить небезпеки для їхньої худоби.

На територіях, де мешкають інші народи, ефіопських вовків іноді можуть вбивати, оскільки їх печінки приписують лікувальні властивості.

Ефіопський вовк не становить загрози свійських тварин, але в деяких місцях досі переслідується людиною, як хижак, який нападає на ягнят. Його хутро не цінується.

Є переносником сказу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.