Кустарниковая собака

Кущовий собака

розміщено в: Вовки - хижі савці Canis lupus | 0

Кущовий собака (по лат. Speothos venaticus) — рідкісне хиже, єдине свого вигляду і червоно-книжкове ссавець із сім’ї псових.

Кущовий собака відео

Кущовий собака

Житель вологих саван та лісів Південного та Центрального Американського континенту.

Тварина невибаглива до умов життя, добре почувається в різних регіонах – від гірських та тропічних лісів до чагарників та пампу. Нині у природних умовах цей хижак зустрічається надзвичайно рідко.

Подовженим мускулистим тулубом, невеликими лапами, хвостом і коротким вовняним покривом кущовий собака трохи схожий на помісь ведмедя з ласкою. Цей, малих розмірів, рухливий хижак швидко пересувається в густих, північно-територіальних заростях Південної Америки.



На своїх коротких кінцівках чагарників собака швидко бігає серед густих чагарників

Чагарникова собака проявляє активність у світлі дня. Їжу добуває на світанку або ближче до заходу сонця. Вночі хижак відпочиває у скельних тріщинах, норах, або альтернативних підходящих та надійних укриттях. «Будинок» у землі чагарникова собака копає сама або заселяється в обжите, що належить іншому мешканцю.

Кущовий собака – зграйні тварини. Розпізнають побратимів завдяки запахам, тому обнюхування при зустрічі є обов’язковим.

У густих порослях, за відсутності візуального контакту, тварини виють. Мітки, залишені чагарниковим собакою і випромінюють запах, вказують на належність території. Представники чоловічої статі залишають мітки, піднявши лапу. Випрямляючи задні кінцівки і ставши до предмета спиною – позначають територію самки.

Чагарникова собака – хижак наділений рішучістю та сміливістю . У напруженій ситуації вона оголює верхні зуби та видає гарчання. Чув безвихідь вона нападає на кривдника, прагнучи вхопити за горло. Незважаючи на агресивність, собака може бути приручена як мисливська, але утримувати цей вид складно.

Полювання чагарникового собаки

У чагарникового собаки найменша кількість зубів із усіх вовчих. Найпотужнішими є різці, якими тварина розриває м'ясо.

Полювання чагарникового собаки складається з упіймання жертви вдень. Наодинці або малими групами, від чотирьох до десяти особей. Часто, здобиччю цих мисливців є гризуни, в асортимент потрапляють агуті та паки, невеликі ссавці та водосвинки.

Навіть молодий олень не витримує натиску цих невеликих, але надзвичайно прудких мисливців. Кущовий собака не гидують і вегетаріанською їжею – плодами, знайденими на землі.



Хижаки на болотах і водотоках зазвичай затримуються довше, ніж в інших місцях. Собаки не бояться води і нерідко наздоганяють жертву у воді. Тактика полювання зводиться до загону видобутку у воду, не дозволяючи їй вислизнути. Інша частина нападає та вбиває її.

Спійманий видобуток поділяється на всіх. Сварки, рідкість навіть між цуценятами під час годування, на відміну від видів решти сімейства вовчих.

Цуценята чагарникових собак

Цуценята чагарникового собаки живуть із самкою, поки не досягнуть статевої зрілості, а іноді й довше.

Плодючість чагарникових собак надзвичайно «засекречено». Про це дуже мало даних. Швидше за все, тічна самка буває лише двічі – по разу на півріччі. Багато дітей на світ народжуються в середині осені. Протягом 14 днів, у самки чагарникової собаки, триває тічка.

Самка, залишаючи позначки зі специфічним запахом, повідомляє самця про те, що вона здатна продовжити рід. Такі мітки самка розповсюджує на межах своєї ділянки. Виношує чагарниковий собака в середньому 65 діб, після чого народжуються від чотирьох до шести цуценят.

Перед пологами, самка копає собі лігво. Про народжених малюків піклуються два батьки, а в окремих випадках і деякі члени групи.

Мати вигодовує щенят молоком приблизно протягом 8 тижнів. Досягши 4-місячного віку використовують твердий корм – напівперетравлений та відригнутий батьком. Сім’я існує до того періоду, поки молодь, що підростає, не стане півторарічною. Дуже рідко молоді кущові собаки залишаються з батьками більш тривалий час.

Кущовий собака цікаві факти

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...
Ім’я говорить саме за себе – «дім» чагарникового собаки – густі порослі.

Широка звукова гама – від гукання та скулення до бурчання та воя – спосіб спілкування хижаків.

Кущовий собака має наукове родове ім’я Speothos. В основі лежать speos та hos – обидва слова родом із Греції. Видове ім’я venaticus – «мисливський».

Хижаки плавці та пірначі.



Чагарникові собаки, живуть у Лінкольнському зоологічному саду (Чикаго), ведучи полювання на птахів світу – голубів та їхніх пташенят, а також гризунів – щурів та рідко мишей.

Кущовий собака

Як виглядає кущовий собака

У відкритій місцевості цей представник сімейства вовчих зустрічається дуже рідко.

Величина

Висота: від 26 см.

Туло має довжину: до 75 см.

Хвостова частина: становить 15 см, пропорційно тулубу

Весять: від 5 до 7 кг.

Плодючість

Зрілість до запліднення: настає з 14 або 18 місяців.

Шлюбні ігри: розпочинаються з жовтня місяця

Виношування: триває від 60 до 70 діб.

Цуценят у посліді: 4-6.

Період лактації: від 13 до 27 тижнів.

Спосіб життя

Звичаї: денна тварина полягає в малих групах.

Раціон: складається з ссавців, до яких належать гризуни та свині, не виключена і вегетаріанська їжа – плоди з фруктами.

Живуть: до 10 років.

Види перебувають у спорідненості

У сімействі вовчих, із 34 видів, займає окремий – чагарниковий собака.

Проживання чагарникового собаки

Ареал Speothos venaticus

Чагарникова собака живе на болотистих рівнинах, лісах, порослях та пампі – все це північні площі Південної Америки, від Панами до Болівії та Бразилії.

Охорона чагарникового собаки

Незважаючи, що хижак невибагливий до умов довкілля, зустріти його можна дуже рідко.

Відмінність чагарникового собаки від родичів

У чагарникового собаки найменша кількість зубів із усіх вовчих. Найпотужнішими є різці, якими тварина розриває м'ясо.

Тяжка, але невелика голова має маленькі раковини вух та тупувату морду. Вовняний покрив світліший у передній частині тварини, решта – темніше.

Лапи маленькі і міцні, що дозволяють тварині спритно пересуватися второваним «дорогам» у густих порослях.

Тіло має подовжену, але в той же час компактну і міцну форму, покриту темно-бурою з рудими відтінками короткою шерстю.

Хвіст, у порівнянні з тілом, невеликий, але пухнастий, і має колір темно-бурого або чорного відливу.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.