Собака динго

Собака динго

розміщено в: Вовки - хижі савці Canis lupus | 0

Собака динго (по лат. Canis dingo) – надзвичайно витривалий мисливець, що долає великі відстані по пустелях та лісах Австралії.

Фільм про собаку динго

Дикий собака динго

Предками хижака були домашні собаки.

Тварина має мускулисте, міцно збите тіло. Шерсть тварини пофарбована у яскраво-золотистий чи чорний колір. Найбільш поширений у хижаків рудо-жовте забарвлення. Зовнішній вигляд тварин мало відрізняється від звичайних собак.

Собаки динго живуть сімейними групами , що займають невеликі території навколо своїх нір. Сім’я охороняє ці ділянки, не дозволяючи проникати на територію своїх гостей. Мисливські угіддя динго поширюються більш значні відстані. Молоді самці – самотні мисливці, які долають величезні дистанції. Якщо корми багато, вони приєднуються до місцевих груп. Але якщо корму недостатньо, проганяють із зграї.



Цуценята собаки динго

Ці тритижневі цуценята динго вперше наважилися вийти з нори

У самок тічка буває восени або на початку зими. У цей час, слідами кожної з них, йдуть зграї приблизно з 12 собак. Самка вибирає одного з них. Обранцем часто стає батько тих цуценят, які народилися минулого року. Цуценята собаки динго з’являються через дев’ять тижнів. Самка наводить щорічне потомство у глибокій старій добре захованій норі.

На третій день після народження самець з партнеркою обходять свої мисливські угіддя. Рухаються завжди назустріч вітру, приховуючи місцезнаходження нори та своєчасне виявлення можливої ​​небезпеки. Відчувши загрозу, самка собаки динго в зубах переносить малюків у віддалене, затишне місце. Тільки з настанням часу згодовування вона повертається до них в житло.

Цуценята розвиваються з такою швидкістю, що незабаром у годівлі беруть участь мати та батько. Дорослі тварини видобувають їжу в достатньому віддаленні від лігва, залишаючи в живих всіх істот, що мешкають поруч із норою, щоб підростаючому поколінню було на кому відточувати навички мисливської майстерності.

Собака динго на полюванні

Зграя динго поїдає спійманого кенгуру

Найбільше потенційних жертв, виходить зі своїх укриттів у сутінки, тому полювання собаки динго починається у нічний час. Вони видобувають корм на самоті або ж зграями. Однією особи легко зловити кролика або ящірку.

Якщо тварини полюють у парі чи зграєю, всі вони можуть здолати навіть велетенського кенгуру. Коли зграя не може з’їсти видобуток повністю, вони заривають залишки їжі на «чорний день». У період нестачі їжі полювання собаки динго зводиться до пошуку гнізд, личинок комах та водоплавних пернатих.

Полювання собаки динго на велику здобич починається з переслідування. Гонять її до повної знемоги. Атакують її, кусають і знову відступають. Тварини вбивають рівно стільки, скільки їм необхідно для вгамування голоду.



Тільки цуценята під час навчання полюванню зрідка можуть убити тварину, навіть не будучи голодними.

Факти про собаку динго

ЧИ ЗНАЄШ ТИ, ЩО...
Тільки ніч знадобилася матері, щоб перетягнути 6-х своїх безпорадних, нещодавно з’явилися на світ, малюків у нову нору, що знаходиться від колишньої нори на 9 км. на відстані. У нічний час вона подолала 108-кілометрову дистанцію.

Один із найдавніших знайдених скам’янілих скелетів звіра має три тисячолітній вік. Але вважають, собака динго заселяв Австралійський континент 8 тисячоліть тому.

Коли Австралійський континент завітали до перших європейських шукачів пригод, вони спостерігали, як жінки місцевих племен вигодовували своїм грудним молоком цуценят собаки динго.

Навчені хижаки температурою своїх тіл гріли тубільців.

Для утворення молока в організмі самки, що годує, потрібна величезна кількість води. Поїдаючи фекалії цуценят, вона лише на одну третину забезпечує себе бажаною рідиною.

Бувають безхвості динго, виділені в окремий підвид, яких матінка природа позбавила хвоста.

 

Дитинча динго просить у матері поїсти



Як виглядає собака динго

Величина, родинні види, місця проживання

Величина

Тіло завдовжки: до 1,5 м.

Хвіст має довжину: до 35 см.

Маса: 20 кг.

Розмноження

Статеве дозрівання: на 2 роки.

Період спарювання: червень – серпень.

Вагітність: 63 дні.

Цуценят у посліді: до 8-ми.

Спосіб життя

Звички: тримаються родинними невеликими групами. Тільки під час шлюбного сезону об’єднуються у великі зграї.

Їжа: кролики та сумчасті, що поступаються розмірам хижака, кенгуру та худобу.

Тривалість життя: 14, рідше 15 років.

Рідвяні види

Родиниця тварини – домашній собака (Canis familiaris). Тепер зоологи вважають її окремим видом, відмінним від інших. Джунглі Нової Гвінеї – рідний дім Canis dingo hallstromi, дикого собаки.

Де живуть собаки динго

Ареал Canis dingo

Великі площі Австралійського континенту та Нової Гвінеї населяє хижак. Цей вид тварин не поширений лише на острові Тасманія.

Охорона собаки динго

Населення хижака не зменшується, хоча вони схильні до винищення з боку селян. Чистокровних динго небагато, тому що вони як статевий партер вибирають звичайних собак, помісі тварин часто зустрічаються в Квінсленді.

Собака динго та людина

Двоє цуценят динго грають.

Генетики дотримуються думки, що дикий собака динго – це дикий домашній, хоча протягом тисячоліть живе на волі. До сьогоднішнього дня аборигени вирощують хижака як свійських тварин. Але більшість австралійців вважає його шкідником, що знищує худобу та птицю.

У загривку, висота собаки динго досягає 50 сантиметрів. Він нижчий за німецьку вівчарку, що має висоту в загривку 65 сантиметрів. Вона часто спарюється з домашніми вихованцями. В результаті навіть 75% тих, хто живе на волі, метиси.

Сподобалась стаття? Розкажи друзям!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.